Linkuri accesibilitate

Atenție la noile reglementări pentru străinii care lucrează în Rusia...


Poliția rusă într-o acțiune împotriva imigranților ilegali în decembrie 2013
Poliția rusă într-o acțiune împotriva imigranților ilegali în decembrie 2013

Circa 288 de mii de cetăţeni moldoveni s-ar afla în atenţia autorităţilor ruse...



La 1 ianuarie au intrat în vigoare în Federația Rusă noi reguli de ședere pentru străinii din mai multe foste republici sovietice, inclusiv moldovenii. Potrivit unui anunț de pe site-ul Ministerului moldovean de externe, principala modificare este că depășirea șederii de 90 de zile, cât este permis fără viză, poate atrage după sine interdicția de intrare în Federația Rusă pe un termen de trei ani. Cum să se ferească de această pedeapsă nedorită și de alte neplăceri i-au sfătuit astăzi pe moldoveni la o conferință de presă ținută la Chișinău reprezentanții diasporei.

Limitarea timpului de şedere la 90 de zile cu posibilitatea de a reveni pe teritoriul Federaţiei Ruse după trei luni petrecute în ţara de baştină şi nu imediat cum era până acum se referă la cetăţenii străini, inclusiv la cei moldoveni, aflați în vizită în Federația Rusă cu alte scopuri decât cel de a munci. Persoanele care vor să muncească, trebuie sa își declare această intenție şi să se înregistreze la oficiile migraţionale ruseşti urmând să-şi procure patentă sau permis de muncă, care le oferă posibilitatea să presteze servicii sau sa se angajeze pe durata unui an. Lunar vor achita si un impozit de o mie de ruble, echivalentul a 400 de lei sau 30 de dolari.

Reprezentantul din Bălţi al Congresului diasporei moldovenești din Rusia Evghenii Levcenko: „Cerinţele sunt simple, fiecare moldovean care pleacă în Rusia trebuie să-şi legalizeze şederea. În caz contrar, riscă să i se impună interdicţia de a intra în Federaţia Rusă.”

Operând cu date publicate de Serviciul Federal de Migraţiune, preşedintele Congresului Diasporei moldovenești din Rusia, Alexandr Kalinin, spune că circa 288 de mii de cetăţeni moldoveni s-ar afla în atenţia autorităţilor ruse pentru faptul că nu şi-au reglementat regimul de şedere sau au încălcări administrative, cum ar fi bunăoară nerespectarea regulilor rutiere:

„Aceştia sunt incluşi în lista roșie a Serviciului Federal de Migraţiune şi s-ar putea trezi în situaţia de a nu se putea reîntoarce în Federaţia Rusă. Circa șapte mii de moldoveni deja au primit această interdicţie. Numărul acestora ar putea creşte, întrucât imigranţii moldoveni au revenit în Moldova în perioada sărbătorilor de iarnă şi mulţi dintre ei nu cunosc că sunt incluşi în lista roşie şi ar putea afla doar la frontieră când li se va interzice accesul.”

Alexandr Kalinin îndeamnă moldovenii să verifice dacă nu au interdicţia de a intra în Federaţia Rusă, chiar dacă procedura de verificare nu este încă bine organizată. „La moment, 11 instituţii din Federaţia Rusă pot impune aceste interdicţii de intrare. Cetăţenii moldoveni pot verifica statutul lor doar pe pagina de internet a Serviciului Federal de Migraţiune unde a fost lansat recent un serviciu informaţional. Însă acolo s-ar putea să nu se regăsească interdicţiile impuse de alte instituţii, cum ar fi Ministerul rus de externe sau cel de interne. Trebuie să verificaţi la toate cele 11 instituţii, dar e o procedură complexă şi necesită mult timp.”

Alexandr Kalinin atenţionează moldovenii care au interdicţii să nu caute căi ilegale de a intra în Federaţia Rusă, pentru că riscă pedeapsă penală sub formă de amendă de zece mii de dolari sau detenție pe un termen de până la patru ani. Alexandr Kalinin spune că organizaţia sa este în aceste zile asaltată de zeci de apeluri ale cetăţenilor care figurează pe lista moldovenilor cu probleme la Serviciul Federal de Migraţiune şi caută soluţii să anuleze interdicţia de a intra pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Autorităţile de la Chişinău spun că se gândesc la un set de măsuri prin care ar putea să vină în ajutorul migranţilor. Ministra Muncii, Valentina Buliga, a anunţat anterior că Republica Moldova şi Federaţia Rusă ar urma să semneze în luna martie un acord de protecţie a migranţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG