Linkuri accesibilitate

Justiţie moldovenească, aici şi acum


Corect şi onest în ţara asta trebuie să fie numai omul cu salariu mare?


Sărbătorile s-au dus, iar nedumeririle au rămas, stimaţi ascultători. Aşa e spaţiul în care trăim: lucrurile, care în mod normal nu ar trebui să ridice întrebări, te fac să boldeşti ochii şi ţi se înfăţişează în chip de mare enigmă.

Am remarcat că judecătorii autohtoni l-au achitat pe poliţistul suspectat de moartea lui Valeriu Boboc în aprilie 2009. Aşadar, poliţistul cu pricina nu e vinovat. Şi lucrul acesta e posibil. NumaI că – aşa stînd lucrurile – problema nu dispare, ci devine şi mai complicată. Rezultă că avem un tînăr mort în acele evenimente, iar un vinovat de moartea tînărului nu există. Mi se pare ciudată situaţia asta, stimaţi ascultători.

În această ordine de idei, am putea să ne amintim de cazul misterios-tragic din Pădurea Domnească. Şi acolo a murit un tînăr, Sorin Paciu, dar un vinovat de moartea lui Paciu nu există, deşi a trecut multă vreme de la marea vînătoare a cinovnicilor şi judecătorilor. Ciudată situaţie, nu? Se ştie cine a participat la acea vînătoare, dar nimeni dintre participanţi nu e vinovat.

Nu-i vorbă, judecătorii autohtoni au o viaţă grea, un program încărcat şi muncesc cu acribie. Le mulţumim din suflet pentru efortul lor zilnic. Dar de multe ori activitatea lor ridică serioase semne de întrebare. Au existat oare de-a lungul anilor decizii ale CEDO care contestau verdictele judecătorilor autohtoni? Au existat, şi nu puţine. Dar ce li s-a întîmplat judecătorilor care au greşit? Nu ştiu.

Dar cîţi cinovnici-politicieni-vameşi-poliţişti-lucrători ai fiscului au fost băgaţi în puşcărie pentru corupţie în această ţară în care corupţia face ravagii? Nu ştiu, stimaţi ascultători. Ceea ce ştiu e că acum judecătorii autohtoni vor avea salarii frumoase. Zice-se că în felul acesta corupţia va fi spulberată, că un judecător trebuie să aibă un salariu mare.

Mărturisesc că sunt sceptic şi, date fiind condiţiile specifice din Moldova, nu întrezăresc nici o legătură între salariul mare şi onestitatea judecătorului. Mă întreb însă ce spun acum miile de profesori şi medici cu salarii mici? E normal să existe această diferenţă uriaşă între leafa judecătorului şi leafa gunoierului? Şi mai am o întrebare. Corect şi onest în ţara asta trebuie să fie numai omul cu salariu mare?
XS
SM
MD
LG