Linkuri accesibilitate

Igor Meriacre: „în Moldova lucrurile nu se vor schimba niciodată dacă persoanele cu dizabilităţi nu vor vorbi despre necesităţile lor”


Un interviu bilanț 2013 despre situația persoanelor cu dizabilități.


Igor Meriacre, cu asociaţia sa „Motivaţie”, încearcă două lucruri: să ajute persoanele cu dizabilităţi să se ajute singure şi să sensibilizeze autorităţile locale când vine vorba de problemele acestor persoane.

Europa Liberă: În acest an au fost extinse mai multe servicii care să vină în sprijinul persoanelor cu nevoi speciale, cum ar fi asistenţa personală, serviciul echipa mobilă. Cum au ajutat aceste servicii la nivel de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi?

Igor Meriacre: „Erau necesare astfel de servicii. Dacă vorbim despre persoanele cu dizabilităţi din municipiul Chişinău, care în mare parte, aproximativ 50 de procente aveau posibilitate să beneficieze de servicii sociale, persoanele cu dizabilităţi din regiunile rurale, practic erau lipsite complet şi de asistenţă medicală, şi de asistenţă socială, şi de anumite servicii de reabilitare, sau pur şi simplu o discuţie cu un psiholog. Se înţelege că aceste servicii încă nu au acoperit o sută de procente din beneficiarii care au nevoie de ele.”

Europa Liberă: Dar putem vorbi despre o evoluţie în sprijinul persoanele cu nevoi speciale, referindu-ne la aceste servicii?

Igor Meriacre: „Da, este o evoluţie şi este îmbucurător faptul că pentru anul viitor este o propus ca să fie angajaţi mai mulţi asistenţi personali şi să mai fie organizate câteva echipe mobile. Asta permite să ajungem la o nouă etapă a atenţiei faţă de persoanele cu dizabilităţi şi este ceea ce ne va permite, ca în viitor să nu mai fie atâtea persoane grave.”

Europa Liberă: Pentru că este vorba despre nişte servicii noi, ce trebuie să însuşească cei care sunt instruiţi să acorde această asistenţă?

Igor Meriacre: „Este foarte important ca persoanele care sunt instruite, de exemplu, asistenţii personali, să fie instruiţi cum se îngrijeşte corect persoana care stă în pat, este partea psihologică şi partea de comportament.”

Europa Liberă: Dumneavoastră reprezentaţi o organizaţie care pe parcursul anului pune în practică mai multe proiecte pentru persoanele cu dizabilităţi, care arată probleme cu care se confruntă ei atunci când ies în stradă, încercaţi în acest fel să atrageţi atenţia autorităţilor, să indicaţi anumite probleme care cer rezolvare?

Igor Meriacre: „De fapt, scopul nostru nu este să îi ajutăm cu ceva material, scopul nostru este să învăţăm beneficiarii noştri să devină
Accesorii primite din Republica Cehă
Accesorii primite din Republica Cehă
persoane abilitate şi abile să îşi ceară drepturile. Organizăm instruiri pentru tinerii cu dizabilităţi, din diferite regiuni ale Moldovei, îi instruim pentru a-şi cunoaşte drepturile, pentru a avea cunoştinţe cum să aplice aceste drepturi şi de a cere aceste drepturi. Ideea noastră este că în Moldova lucrurile nu se vor schimba niciodată dacă persoanele cu dizabilităţi vor sta acasă şi nu vor vorbi despre necesităţile lor.

Nu poate o organizaţie să meargă şi să rezolve toate problemele persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova sau chiar aceeaşi reprezentanţi ai Ministerului Muncii. Pentru ca problema să fie cunoscută, ea trebuie să fie în vizor. Ca ea să fie în vizor, despre ea trebuie să se vorbească.

Noi mergem în faţa reprezentanţilor autorităţilor centrale, şi publice locale şi discutăm despre problemele de accesibilitate. Dar noi, în primul rând, punem accentul pe tinerii cu dizabilităţi, pe schimbarea mentalităţii lor, din simplu beneficiar, într-o persoană integră în societate, o persoană care poate să meargă să spună că are drepturi, şi poate să le ceară.

Noi tot timpul am mers pe ideea că în primul rând lucrăm cu persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor şi după aceea cu societatea. Dacă noi o să începem să lucrăm cu societatea, o să încercăm să sensibilizăm oamenii şi să spunem că este nevoie şi de asta şi de alta, dar persoanele cu dizabilităţi tot vor sta acasă şi vor sta în faţa calculatorului, noi nu vom rezolva nimic.

Multe persoane care se adresează la noi, şi atunci când noi îi punem să lucreze, să gândească şi să dea un pic din coate, ei refuză serviciile şi spun: pentru ce m-am mai adresat la voi dacă voi nu mă ajutaţi. Pentru multe persoane a rămas la nivel psihologic, ideea asta, că toţi trebuie să le facă sau toţi trebuie să le dea. Noi le arătăm, că de fapt, nu e aşa.

Noi lucrăm cu societatea şi arătăm problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, şi spunem că persoanele cu dizabilităţi, la moment sunt beneficiari, marea majoritate. Noi vrem să ajungem la o etapă când ei nu vor fi nu atât beneficiari, cât persoane care vor fi egale în societate, dar nu numai cu drepturi dar şi cu responsabilităţi.”

Europa Liberă: În 2012, Parlamentul a aprobat legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, oferă aceasta anumite pârghii care să îi ajute să-şi dezvolte spiritul de iniţiativă, de implicare în viaţa comunităţii?

Igor Meriacre: „Legea poate oferi anumite şanse, dar iarăşi depinde
În Moldova sunt foarte multe legi bune, inclusiv această lege, numai că ea nu lucrează deoarece nu sunt create toate mecanismele...
foarte mult cum aceste şanse sunt înţelese şi realizate de persoane.

Cu părere de rău, în Moldova sunt foarte multe legi bune, inclusiv această lege, numai că ea nu lucrează deoarece nu sunt create toate mecanismele. De exemplu, nu există un mecanism clar care să oblige angajatorii să angajeze aceste persoane.

Pe de altă parte, este altă problemă, că la noi nu prea sunt persoane cu dizabilităţi apte de a lucra, din punct de vedere a instruirii profesionale. Adică noi ar trebui să atragem mai mult atenţia spre instruirea profesională a acestor persoane, ca să le dăm şansa să iasă pe piaţa muncii ca profesionişti.”

Europa Liberă: Trebuie să înceapă de la educaţie inclutiunea socială?

Igor Meriacre: „Dacă un tânăr sau un copil cu dizabilităţi o să meargă la şcoală, împreună cu colegii lui, educaţia lui, chiar dacă el nu o să reuşească la anumite obiecte, va fi mult mai bună şi mai calitativă, decât la tânărul sau copilul care primeşte educaţie la domiciliu. Al doilea lucru este că el va fi pregătit pentru societate, deoarece la şcoală, el comunică cu semenii lui.

În societate unele lucruri se schimbă, şi noi vedem atitudinea persoanelor care ne întâlnesc, care ne văd la televizor sau cu care noi discutăm, dar este încă un cerc foarte mic de persoane care realizează schimbarea aceasta. Ceea ce e legat de crearea de şanse, aceeaşi accesibilitate sau angajarea în câmpul muncii, eu aş putea vorbi despre practica ţărilor din Uniunea Europeană. Nici în aceste ţări nu s-a schimbat societatea în câţiva ani de zile, şi practic, majoritatea schimbărilor au fost create pe bază de măsuri de aplicare a amenzilor. Dacă noi vorbim că vrem să avem şanse egale, bine, haideţi să obţinem şanse egale dar să avem şi responsabilităţi egale.”

Europa Liberă: Începe un nou an, care ar fi nişte obiective ulterioare de lucru?

Igor Meriacre: „În noul an vrem să lucră mai departe la proiectul - suport în angajare, dar un lucru foarte important este să vedem, să încercăm să influenţăm modificarea legislaţiei şi a anumitor acte normative, mai ales cu referire la angajare. La moment, în Legea 60 este vorba despre angajare şi despre datoria angajatorului de a lua la lucru persoane cu dizabilităţi, însă nu se vorbeşte nimic despre ajutor din partea statului către aceşti angajatori. În străinătate lucrurile au început să meargă bine atunci când statul le-a oferit asistenţă.

Al doilea lucru pe care vrem să îl obţinem, este vorba despre accesibilitate. Ideea este că până nu va fi o lege care să permită inspecţiei în construcţie să amendeze acei agenţi economici sau deţinători de clădiri, care nu au creat condiţii de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilităţi, până atunci nu o să se schimbe nimic.

Alt lucru, care este foarte îmbucurător, este că totuşi a fost creat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi care lucrează în acest domeniu. Paşi sunt şi cu părere de rău paşii aceştia vor fi destul de duri pentru acele persoane sau acei agenţi economici care trebuie să creeze condiţii şi nu le au create.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG