Linkuri accesibilitate

Reguli mai stricte pentru depunerea unei plângeri la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg


Interviu cu Karen Reid, șefa Direcţiei de filtrare de la CEDO.



La sfârşitul anului trecut, cetăţenii moldoveni au depus la CEDO aproximativ 3000 de plângeri 300 dintre acestea ajungand sa fie si examinate de judecatori, Moldova avand una dintre cele mai bune rate de admisibilitate (prin comparatie, România are 1% rata de admisibilitate). Un nou regulament al instantei europene ar putea diminua drastic numarul cererilor depuse, contribuind la cresterea numarului cererilor admisibile. Personalul administrativ si judecatorii Curtii lauda noile reguli care vor tria mai drastic plangerile, insa unii experti sunt de parere ca pentru publicul larg acestea vor aduce o stramtorare a accesului catre instanta europeana, de vreme ce multe persoane nu sunt obisnuite cu rigorile tehnice ale Curtii. Karen Reid, sefa Direcţiei de filtrare a Curţii Europene, explica intr-un interviu pentru Europa Liberă care sunt modificarile si consecintele acestora.

Europa Liberă: Dna Reid, care sunt modificarile adoptate de Curte si intrate in vigoare de la inceputul acestui an?

Karen Reid:
„Vorbiti despre Regula 47 a Regulamentului care a fost revizuita. Aceasta stabileste ce trebuie sa contina o plangere valida, astfel incat aceasta sa poata face obiectul unei examinari de catre Curte. Principala schimbare se refera la faptul ca aplicantii sunt avertizati ca in cazul in care plangerea nu indeplineste toate conditiile impuse de Regula 47, aceasta plangere nu va ajunge în faţa unui complet de judecători, fiind respinsa pe loc.

Reclamanţii vor fi nevoiţi să ofere date suplimentare de identificare şi să prezinte o cerere cu argumente convingătoare pentru judecători. Una dintre principalele modificări mai spune ca persoanele care vor depune plângerea vor trebui să includă în dosar şi un rezumat al cazului, fără ca dosarul în ansamblu să numere mai mult de 20 de pagini. Aceasta excluzand insa documentele anexate. Nu in ultimul rand o a treia modificare importantă se referă la limita de şase luni până la care o plângere poate fi depusă la CEDO.

Aceste şase luni care curg de la data ultimei decizii a unei instanţe naţionale în cazul care face obiectul plângerii, vor fi luate în consideraţie doar dacă aplicantul depune un dosar complet şi valid. Aceasta este o modificare foarte bine venita caci pana acum aplicantii trimiteau o plangere incompleta si putea trece si un an pana la completarea dosarului.”

Europa Liberă: Ce se va intampla cu plangerile depuse pana la 31 decembrie 2013?

Karen Reid:
„Orice aplicatie care se afla deja la Curte nu este afectata de aceste noi reguli. Chiar cele care au ajuns la noi, prin posta, pana la 31 decembrie 2013 nu vor fi afectate, urmand sa fie administrate dupa vechea procedura.”

Europa Liberă: De ce a simtit CEDO nevoia acestor modificari?

Karen Reid:
„Curtea a revizuit regulamentul pentru ca a fost pusa in fata unei situatii imposibile. CEDO primeste plangeri din 47 de tari. In unele cazuri numarul este imens: Rusia, Ucraina. Aceste tari au probleme sistemice, iar Curtea nu poate face fata numarului extrem de mare de plangeri care ajung aici. In plus, 90% dintre plangeri sunt inadmisibile. Exista persoane care au probleme reale, dar care nu se afla sub incidenta Conventiei pentru apararea drepturilor omului, ceea ce face ca CEDO sa nu poată fi de ajutor in rezolvarea acestor probleme.

CEDO are nevoie de timp pentru a se putea concentra asupra acelor probleme care se afla sub incidenta Conventiei. Asa incat am fost nevoiti sa gandim reguli mai eficiente. Aceasta inseamna ca aplicantii trebuie sa isi conceapa coerent cazul astfel incat sa poate fi prezentat imediat unui corp juridic. Dar daca informatie importanta lipseste din dosar, judecatorii nu pot lucra. In baza noilor reguli, speram ca viteza de examinare a unui caz va fi mult imbunatatita.”
XS
SM
MD
LG