Linkuri accesibilitate

Retorica anti-imigrație în creștere în Marea Britanie și Elveția


Potrivit unui noul sondaj sentimentele anti-imigraționiste au atins cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, egalând un record din 2008.



Un nou sondaj de opinie publicat la Londra și citat de agenția Reuter arată că peste 75% dintre respondenți doresc o reducere a numărului de imigranți din țara lor, subliniind interesul public ridicat pentru o temă devenită subiect de dispută politică pentru principalele partide politice ale țării.

Imigrația a devenit o temă-cheie înaintea alegerilor britanice din 2015, la care sprijinul popular crescând pentru partidul anti-imigraționist al Independenței Regatului Unit (UKIP) ar putea micșora șansele conservatorilor premierului David Cameron. UKIP nu are deocamdată reprezentanți în Parlament, dar sondajele de opinie arată că se bucură de 17% din opțiunile de vot.

Reuters scrie că potrivit noului sondaj sentimentele anti-imigraționiste au atins cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani, egalând un record din 2008.

Tema a fost readusă în discuție de ridicarea restricțiilor pe piața muncii britanică pentru români și bulgari la cel mai târziu termen posibil potrivit legilor UE, adică la șapte ani de la aderarea celor două țări.

Luna trecută, într-un efort de a opri „fuga” alegătorilor dreptei spre
Premierul David Cameron vorbind despre imigrație
Premierul David Cameron vorbind despre imigrație
UKIP, premierul Cameron a creat în grabă legislație care ar trebui să îngreuneze abuzarea sistemului de asistență socială britanic de către imigranți din țările mai sărace ale UE. Cameron a spus zilele trecute că regulile europene care permit migranților să încaseze beneficii sociale în alte țări membre sunt „o greșeală monumentală”.

Retorica anti-imigraționistă a lui Cameron, alimentată de ridicarea restricțiilor pentru români și bulgari, a provocat enervare nu doar la București și Sofia, ci și în cea mai populată dintre noile membre ale UE, Polonia.

Potrivit AFP, ministrul de externe Radoslaw Sikorski a spus ieri că declarațiile lui Cameron sunt absurde. „Dacă Marea Britanie ia impozite pe veniturile muncitorilor noștri aflați acolo, nu este logic că trebuie să le asigure și beneficii sociale?”, a scris Sikorski într-un mesaj în engleză pe Twitter. „De ce ar trebui contribuabilii polonezi să subvenționeze de exemplu educația copiilor britanici?”.

Potrivit statisticilor oficiale în Marea Britanie trăiesc cam 640.000 de polonezi, dar comunitatea polonă estimează că numărul real este de peste un milion.

Remarca lui Sikorski a venit după ce Lech Walesa, legenda luptei anticomuniste și fost președinte polonez, a spus despre premierul Cameron că are o politică „irațională și mioapă” în ce privește muncitorii din Europa de est. „Marea Britanie a făcut o grămadă de bani grație răsturnării comunismului de către polonezi. Cameron n-ar trebui să uite asta”, a spus Walesa în ultimele zile ale anului trecut, când ziarele britanice de bulevard își întețeau campania împotriva „hoardelor” de români și bulgari care urmau să invadeze Regatul Unit, în căutare de asistență socială nemeritată, după 1 ianuarie.

Retorica anti-imigrație este la modă și în Elveția, ai cărei locuitori ar urma să decidă peste o lună prin referendum dacă să reimpună cote pentru imigranții proveniți din Uniunea Europeană.

Ideea este promovată de Partidul Elvețian al Poporului (SVP), formațiune de dreapta care pune pe seama străinilor creșterea criminalității, scumpirea chiriilor, ba chiar și... aglomerația din mijloacele de transport în comun.

Luni reprezentanții a 12 domenii industriale elevețiene, inclusiv producătorii de mașini-unelte, ceasuri, IT și turism, au dat publicității un apel împotriva restrângerii imigrației, avertizând că vor rămâne fără specialiști bine-pregătiți și vor da înapoi în privința competitivității.

„Abolirea libertății de mișcare ar avea efecte devastatoare pentru piața elvețiană a muncii, întrucât companiile noastre novatoare depind de specialiști”, a spus Heinz Karrer, președintele lobby-ului de business Economiesuisse, citat de Reuter.

Cristoph Maeder, președintele grupului elvețian Scienceindustries, a spus că 45% din angajații sectoarelor farmaceutic, chimic și biotehnologic sunt cetățeni din UE, iar în sectorul hotelier 40% din angajați sunt străini. Deși Elveția nu este membră în UE, politica elvețiană a imigrației se bazează pe regulile UE privind libertatea de mișcare a cetățenilor Uniunii.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG