Linkuri accesibilitate

Dreapta bulgară se consolidează


La protestele de la Sofia din noiembrie trecut
La protestele de la Sofia din noiembrie trecut

O nouă coaliție, care ocupă locul trei în sondaje, va participa cu liste comune la alegerile europene de la 18 mai, la cele parlamentare și locale.



O nouă coaliție a apărut pe scena politică bulgară. Cele trei partide desprinse în ultimii 12 ani de fosta Uniune a Forțelor Democratice [UFD], împreună cu mișcarea „Bulgaria a cetățenilor”, condusă de ex-comisarul european Meglena Kuneva, și noua formațiune a etnicilor turci „Libertate și demnitate” au puse bazele unirii dreptei tradiționale sub denumirea de „Bloc reformator”.

Noua coaliție, care ocupă locul trei în sondaje, va participa cu liste comune la alegerile europene de la 18 mai, la cele parlamentare și locale.

Nu a semnat acordul de coaliție partidul „Unitatea albastră” condus de fosta președinta a UFD Nadejda Mihailova. O parte din liderii acestei formațiuni însă și-au anunțat intenția de a adera la „Blocul reformator”.

Cea mai mare parte din liderii noii coaliții au declarat că vor lucra în favoarea transformării acesteia într-un partid unitar de centru dreaptă. Ex-comisarul european Meglena Kuneva a spus că unirea este cuvântul cheie pentru activitatea coaliției în următoarele luni.

Radan Kănev, președintele partidului „Democrați pentru o Bulgaria puternică”, a prezentat cele șase puncte de bază din programul Blocului reformator printre care pe primul loc se află reforma în justiție, combaterea corupției și convocarea unei Mari adunări populare.

La „nașterea” „Blocului reformator” au contribuit protestele antiguvernamentale care au urmat formarea guvernului Plamen Oreșearski. Lideri ai formațiunilor aflate la putere – PSB și partidul turc, au acuzat partidele de centru-dreaptă rămase înafară parlamentului în urmă anticipatelor de la 12 mai că împreună cu ex-premierul Boiko Borisov au organizat din umbră protestele în scopul de a provoca dizolvarea Parlamentului.

Liderii Blocului însă resping ideia colaborării cu ex-generalul Borisov acuzat de autoritarism și practici nedemocratice.
Previous Next

XS
SM
MD
LG