Linkuri accesibilitate

„Orbi în Gaza”


Într-un parc de distracții construit pe locul unei foste colonii israeliene în Fîșia Gaza. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)
Într-un parc de distracții construit pe locul unei foste colonii israeliene în Fîșia Gaza. (Foto: REUTERS/Mohammed Salem)

Când UE plătește pentru multă de nimic facere - inspectorii UE nu au putut afla ce s-a întâmplat cu cele 90 de milioane de euro care trebuiau să finanțeze singura centrală electrică din Gaza.




In Orientul Apropiat, politica Uniunii Europene și cea a SUA au fost, decenii de-a rândul diametral opuse. Statele Unite au sprijinit sistematic si fără ezitare Israelul, in vreme ce UE rămâne principalul furnizor de fonduri al Autorității palestiniene.

Iată însă că un suedez viclean, un auditor european cu numele înspăimântător de Hans Gustaf Wessberg, s-a gândit să mergă pe neașteptate în teritoriile palestiniene și să vadă pe ce s-a dus miliardul de euro plătit în ultimii patru ani de UE. Pe vânt, a descoperit el, în multe cazuri.

In bun contabil luteran, Hans Gustaf Wessberg a fost șocat să descopere că UE plătește salariile unui mare număr de funcționari, doctori și profesori palestinieni care de fapt nu lucrează. In Gaza, în special, situația era dincolo de cele mai pesimiste așteptări. Pînă și la Institutul Național de Audit financiar 90 din cei 125 de amploiați nu vin niciodată la lucru, dar primesc salarii din partea UE. Nelucrând niciodată, acei contabili și funcționari nu pot, desigur, să furnizeze nicio informație despre felul cum sînt cheltuiți banii europeni, afară doar de felul în care își cheltuiesc ei salariul primit degeaba.

La fel, inspectorii UE nu au putut afla ce s-a intâmplat cu cele 90 de milioane de euro care trebuiau să finanțeze singura centrală electrică din Gaza… Nu e de mirare că ea nu funcționează.

La Bruxelles, Comisia Europeană s-a apărat că dacă oamenii nu sînt plătiți, atunci ei riscă, din disperare să devină extremiști. Neluând în seamă această formulare care justifică șantajul, auditorii UE au recomandat sistarea fondurilor către Gaza, administrată de mișcarea religioasă Hamas, și concentrarea pe Autoritatea Palestiniană a lui Mahmud Abbas din Cisiordania. Guvernul lui Abbas de altfel le-a cerut, încă din 2007, funcționarilor din Gaza, să nu mai lucreze, pentru a nu coopera cu islamiștii din Hamas, promițându-le că dacă NU vor lucra, vor continua să își primească dalariile… de la UE. Se crede că vreo 65.000 de funcționari nu au mai lucrat de atunci, continuând să își primească salariile.

UE se află deodată într-o situație contradictorie: recent a suspendat orice contact, fie comercial sau academic sau de orice altă natură, cu instituții israeliene plasate, integral sau parțial, în teritoriile palestiniene. Pe de altă parte, însă, plătește salariile funcționarilor publici palestinieni pentru ca aceștia să nu facă nimic.

In perioadă de criză, când funcționari greci sînt puși la regim sever sau concediați, UE face într-adevar pe „orbul în Gaza”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG