Linkuri accesibilitate

Aniversări și colecții muzicale ale anului 2013


O succintă retrospectivă a antologiilor de discuri de muzică clasică ale anului încheiat.




Bun găsit și La mulți ani cu bucurii! Cîteva bucurii, muzicale, vom încerca să vă oferim și noi, de la Europa Liberă, într-o succintă retrospectivă a unora din cele mai frumoase imprimări apărute pe disc de-a lungul anului 2013. Un an în care industria discului s-a distins prin lansarea pe piață a numeroase antologii cu zeci de discuri, adesea sub forma unor colecții întregi ale prestațiilor unui artist, mergînd pînă la peste o sută de CD-uri într-o cutie.

Anul a fost dominat, desigur, de cele două mari aniversări Wagner și Verdi, în ambele cazuri casa Sony Classical marcînd evenimentul, probabil cel mai convingător, cu antologii ale unor - citez titlul comun a două colecții - „Reprezentații legendare de la Opera Metropolitan”.

Cea dintîi aniversare, de la 22 mai, 200 de ani de la nașterea lui Richard Wagner, a prilejuit apariția unui set de 25 de discuri din arhiva celebrei opere new-yorkeze, intitulat „Wagner la Met”, cu transmisiuni radio live din perioada 1936-1954. Vocile sînt superbe și vă propun imediat un extras dintr-un spectacol cu Lohengrin, transmis la 2 ianuarie 1943, sub bagheta lui Erich Leinsdorf, cu vocea formidabilă a lui Lauritz Melchior, considerată aici de critici „un model de dicție, control al respirației, ritm, culoare și modulație”.

Tenorul american de origine daneză Lauritz Melchior la Metropolitan. Și tot o
înregistrare live de la Metropolitan, din setul pereche de „Reprezentații legendare”, de data aceasta dedicat aniversării, de la 9 octombrie 2013, a două sute de ani de la nașterea lui Giuseppe Verdi. Un spectacol cu Rigoletto din 1945 și un trio de voci faimoase: Jussi Bjorling, Leonard Warren și soprana Bidu Sayao.

Aniversare mult comentată a anului a fost și centenarul împlinit de la premiera capodoperei lui Igor Stravinsky, „Le sacre du Printemps” (Sărbătoarea
primăverii). Casa Sony Classical s-a remarcat și în acest caz, restaurînd și publicînd un set de zece CD-uri, din cele mai apreciate înregistrări realizate de-a lungul timpului, începînd cu aceea a dirijorului Leopold Stokowski la pupitrul Orchestrei din Philadelphia, în 1930 și terminînd cu aceea din 1996, realizată de Orchestra Simfonică din San Francisco, dirijată de Michael Tilson Thomas. Am ales pentru dumneavoastră un extras dintr-o versiune considerată de referință, a dirijorului apropiat al lui Stravinsky, Pierre Monteux, aici la pupitrul Orchestrei Simfonice din Boston, în ianuarie 1951.

Igor Stravinski, Sărbătoarea primăverii, care a împlinit în 2013... o sută de ani.

La 27 februarie 2013 presa internațională înregistra dispariția, la vîrsta de 78 deani, a pianistului Harvey Lavan Cliburn, binecunoscut sub numele Van Cliburn. Un pianist devenit brusc celebru la 23 de ani, cînd, la Moscova, i se acorda premiul întîi la Concursul Internațional Ceaikovski, într-un moment de relaxare a Războiului rece.



O săptămînă înaintea morții sale, casa RCA/Sony a publicat o ediție în omagiu
pianistului Van Cliburn, cu imprimările sale live și de studio pe 28 de CD-uri, cărora le-a adăugat și un DVD documentar. Ascultați-l aici într-un extras din această colecție, Studiul în Do minor, op. 10, „Revoluționar”, a lui Chopin.

Amatorilor de muzică clasică, colecționari, li s-au oferit anul încheiat numeroase ediții atît aniversare, cît și omagiale: cea a compozițiilor complete a lui Benjamin Britten, de exemplu, cu ocazia centenarului nașterii sale, pe 65 de CD-uri, sau a
înregistrărilor complete realizate de dirijorul american de origine ungară Fritz Reiner, la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, între 1953-1962, pe 63 de CD-uri.

Dacă redactorul își poate exprima și el, la sfîrșitul acestei emisiuni, o preferință proprie, ea merge spre o admirabilă restaurare a înregistrărilor de muzică de cameră realizate în anii 1950-1960 de către compania americană Westminster, înființată în 1949 și care a realizat imprrimări cu totul remarcabile cu marile formații de cameră și soliști din Viena: Cvartetele Vienna Konzerthaus și Barilly, primul violonist al ultimului cvartet, Walter Barilly, pianiștii Jörg Demus și Paul Badura-Skoda, clarinetistul Leopold Wlach.

Setul de 59 de CD-uri, apărut în Coreea de Sud, sub egida firmei Deutsche Grammophon, care deține în prezent catalogul fostei companii americane, și distribuit mondial, se intitulează Westminster Legacy. Chamber Music Collection/ Moștenirea Westminster/Colecția de muzică de cameră. Este greu să alegi printre interpretările extraordinare ale colecției, ce include, în primul rînd, integrale ale cvartetelor de coarde de Mozart, Beethoven și Schubert.

Am ales, în încheiere, cîteva din Variațiunile Cvintetului cu pian în La major, op. 114, supranumit „Păstrăvul”, de Schubert, cu Badura-Skoda la pian și cvartetul Barilly, imprimat în 1958 în sala Mozart de la Konzerthaus din Viena. Și nu-mi rămîne decît să vă mai urez odată de la microfonul Europei Libere, La mulți ani!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG