Linkuri accesibilitate

„O reușită incontestabilă este relația noastră cu UE, lucru confirmat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”


Igor Corman și Valentina Ursu.
Igor Corman și Valentina Ursu.

Bilanțuri 2013: de vorbă cu președintele Parlamentului Igor Corman.



Europa Liberă: Marile provocări pentru guvernarea de la Chișinău se pare că abia încep. Pe de o parte, autorităţile trebuie să continue reformele pentru a se asigura că vor putea obţine ridicarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere, pe de altă parte, bat la ușă alegerile parlamentare şi, respectiv, Republica Moldova va intra în campanie electorală. În acelaşi timp, este foarte probabil că Rusia va continua sau ar putea chiar să amplifice presiunile asupra Moldovei pentru a o determina să renunţe la procesul de integrare europeană. Domnule președinte Corman, să va întreb, mai întâi, ce realizări ați scoate în evidență, la acest sfârșit de an?

Igor Corman:
„Dacă să încerc să formulez reușitele anului 2013, în pofida tuturor greutăților prin care am trecut, aș scoate în evidență faptul că clasa politică a reușit să evite alegerile anticipate, să depășească această criză politică profundă prin care am trecut, în primăvara acestui an.

O reușită incontestabilă este relația noastră cu Uniunea Europeană, lucru confirmat la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Noi am reușit, mai mult decât am așteptat, fiindcă a fost parafat întreg textul Acordului de Asociere, al Acordului de Comerț Liber. Chiar în ajunul acestui summit, Comisia Europeană a venit cu inițiativa privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, sunt niște semnale foarte bune.

Cred că o reușită este și faptul că am adoptat în Parlament mai multe legi importante care vizează reforma justiției, pachetul de legi anticorupție. A intrat în Parlament și conceptul privind reformarea Procuraturii. Și urmează, după ce vom avea și avizul Comisiei de la Veneția, să efectuăm toate modificările la legislație, chiar la începutul sesiunii de primăvară-vară. Și faptul că am reușit să finalizăm și lucrările de reconstrucție a sălii de ședințe a Parlamentului și sper că, în anul care vine, deputații, reveniți în incinta Parlamentului, poate își vor schimba și comportamentul, poate va fi o influență benefică și sub aspect moral. Dar aceste reușite, de fapt, eu le văd ca o bază pentru ceea ce urmează să facem în anul care vine.”

Europa Liberă: Totuși se fac auzite și nu puține voci care spun că Bruxellesul a dat un bonus Republicii Moldova, pe calea apropierii țării de Uniunea Europeană. Pentru că, dacă e să vorbim de rezultatele implementării reformelor, mai ales, în lupta cu corupția, mai este mult de făcut.

Igor Corman:
„Am putea spune că, într-o anumită măsură, a influențat și contextul geopolitic, situația din Parteneriatul Estic. Sigur că, toate lucrurile sunt în comparație. Și este evident interesul Uniunii Europene să aibă anumite istorii de succes în cadrul acestui parteneriat. Și Moldova este văzută, de fapt, așa cum s-a spus și la Vilnius, la summit, este o șansă a Parteneriatului Estic. Dar eu nu cred că putem vorbi de un bonus, fiindcă, dacă mă refer la această decizie privind liberalizarea regimului de vize, pe lângă factorul politic, mai există și cel tehnic. Noi am implementat Planul de Acțiuni, am
Noi am implementat Planul de Acțiuni, am adoptat în Parlament toate legile, fără restanțe. Aceste legi sunt implementate. Și decizia Uniunii Europene a fost luată în urma evaluării cum sunt implementate aceste legi. Nu pot să spun că este un bonus, pur și simplu, noi, într-adevăr, am făcut tot ceea ce trebuie să facem.
adoptat în Parlament toate legile, fără restanțe. Aceste legi sunt implementate. Și decizia Uniunii Europene a fost luată în urma evaluării cum sunt implementate aceste legi. Nu pot să spun că este un bonus, pur și simplu, noi, într-adevăr, am făcut tot ceea ce trebuie să facem.

Dacă mă refer și la Acordul de Asociere, la fel, toate negocierile au fost purtate, toate legile adoptate în Parlament sunt implementate. Dar subiectele, pe care le-ați menționat – lupta cu corupția, reforma justiției – sunt niște procese complicate. Nu este condiționat, dacă mă refer la semnarea Acordului de Asociere și dacă mă refer la decizia care va fi luată, în prima jumătate a anului următor, privind liberalizarea regimului de vize, nu este o condiție, fiindcă este un proces de durată. Sigur că aici avem de muncit, suntem, într-un fel, abia la început fiindcă este una să adopți tot pachetul de legi în Parlament și este alta ca aceste legi să fie implementate și noi să resimțim cu toții adevărata schimbare. Tocmai aici eu văd accentul de bază pe care trebuie să-l punem, în anul următor.”

Europa Liberă: Bruxelles-ul nu anunță o perspectivă clară europeană Republicii Moldova. Or, în ultimul timp, despre extindere mai puțin se vorbește. Și auzeam și replicile opoziției comuniste care spunea că puține șanse ar exista ca Moldova să ajungă, într-un timp previzibil, să solicite statutul de țară membră a Uniunii Europene.

Igor Corman:
„În această fază, nu ar trebui noi să ne axăm prea mult pe discuții privind finalitatea procesului de integrare, adică ca să fie un semnal foarte clar din partea Uniunii Europene că Moldova va deveni membră a Uniunii Europene. Această perspectivă noi oricum o avem. Ea reiese din Tratatul Uniunii Europene, unde este clar stipulat că toate țările europene, care îndeplinesc condițiile, pot să depună cerere de aderare. La moment, astfel de discuții nu sunt purtate, în cadrul Uniunii Europene, despre noi valuri de extindere. Sunt și acolo niște procese de reformare. Astfel de discuții, în genere, nu se poartă și nu putem aștepta ca, în acest moment, în care suntem noi acum, să se facă anumite avansuri față de Republica Moldova.

Dar această politică de vecinătate, inițiativa Parteneriatului Estic, nu vizează doar relații bune cu țările vecine ale Uniunii Europene, sigur că, este o ușă deschisă pentru Uniunea Europeană. Perspectiva noastră este clară în sensul în care noi semnăm Acordul de Asociere, purcedem la implementarea acestui Acord și, dacă într-un an-doi, avem succese, ele sunt confirmate de Uniunea Europeană, că Moldova exemplar implementează acest Acord de Asociere, sigură că, după aceasta, vom avea tot dreptul moral să discutăm, să depunem cererea de aderare şi să insistăm asupra oferirii Moldovei statutului de candidat, de aderare. Acesta este scopul nostru. Şi atunci când vom ajunge în acest moment, atunci vom şi declanşa aceste discuţii. Acum eu nu cred că trebuie să punem carul în faţa boilor.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, trebuie de luat în calcul şi factorul rusesc. Am auzit ultima declaraţie, pe care o făcea liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care spunea că, până la finele anului viitor, ar trebui să se contureze o perspectivă clară de creare a Uniunii Euroasiatice. Din moment ce avem şi aceste sondaje de opinie care arată că opţiunile privind politica externă a ţării sunt divizate cam 50 la 50, e greu să insişti pe acest vector european?

Igor Corman:
„Este adevărat că, pe lângă vectorul european, în ultimul timp, a apărut şi acest proiect nou integraţionist, în spaţiul estic, promovat de Federaţia Rusă. În baza Uniunii Vamale, se vorbeşte despre o Uniune Euroasiatică. Acest lucru nu exista atunci când a fost lansat, de fapt, Parteneriatul Estic, în 2009, la Praga. A apărut mai târziu. Şi, reieşind din situaţia geopolitică în care se află Moldova, sigur că, acest vector influenţează şi starea de lucruri de aici, din Moldova. Şi influenţează datorită faptului că nu avem un consens politic aici, în Moldova.

Forţa politică de bază, de opoziţie, Partidul Comuniştilor care, până în 2009, au insistat şi ei pe integrarea europeană, iată că şi-au schimbat cu 180 de grade părerea, vorbesc despre o altă direcţie de dezvoltare a ţării. Sigur că o fac şi în context electoral, fiindcă în anul care vine, în 2014, vom avea alegeri parlamentare şi este evident interesul lor ca să divizeze societatea, să monopolizeze acea parte a societăţii care ori încă nu este informată, ori vede o problemă în parcursul european al Moldovei. Este o situație, de fapt, artificială, o situaţie de conjunctură.

Eu nu cred că cineva poate să pună la îndoială
Eu nu cred că cineva poate să pună la îndoială necesitatea modernizării Moldovei. Or acest lucru este posibil doar în baza modelului european şi cu sprijinul Uniunii Europene. Este vorba de sprijin financiar, este vorba de proiecte pe care noi deja le simţim în renovarea drumurilor, infrastructurii, în sisteme eficiente energetice din şcolile Moldovei, în echipament modern care apare în spitalele din Moldova.
necesitatea modernizării Moldovei. Or, acest lucru este posibil doar în baza modelului european şi cu sprijinul Uniunii Europene. Este vorba de sprijin financiar, este vorba de proiecte pe care noi deja le simţim în renovarea drumurilor, infrastructurii, în sisteme eficiente energetice din şcolile Moldovei, în echipament modern care apare în spitalele din Moldova. Tot acest lucru se face cu sprijinul Uniunii Europene.

Tot aşa cum, pe de altă parte, nimeni nu poate să pună la îndoială necesitatea unei cooperări strânse cu partenerii tradiţionali din Est, inclusiv cu Federaţia Rusă. Deci, este o dilemă falsă.

Eu insist foarte mult şi voi insista şi în continuare pe faptul că nu trebuie să vedem o contradicţie dintre procesul de integrare europeană şi cooperarea cu Estul. Aceste două lucruri trebuie să se completeze, nu să se excludă. Dar, o forţă politică foloseşte această situaţie în interes îngust, de partid, în context electoral. Deci, ne vom confrunta, evident, cu această situaţie şi pe parcursul anului 2014. Dar, majoritatea parlamentară, guvernul, noi, suntem fermi pe poziţia pe care suntem. Şi trebuie ca, în anul care vine, să explicăm şi mai mult cetăţenilor Moldovei care este interesul, care sunt beneficiile procesului de integrare europeană. Și, până la urmă, la alegerile de la sfârșitul anului 2014, vor decide cetățenii, ei ne vor judeca.”

Europa Liberă: O eventuală apropiere a Ucrainei de Federația Rusă ar putea să se răsfrângă asupra identificării unei soluții durabile pentru criza transnistreană, dacă și autoritățile de la Tiraspol insistă pe vectorul pro-estic, iarăși apar impedimente pe calea integrării europene a Republicii Moldova. Anul care rămâne în istorie a arătat că e foarte greu să vorbești despre o perspectivă clară de soluționare a problemei transnistrene .

Igor Corman:
„Situația din Ucraina este complicată, nu este deloc simplă. Și eu nu m-aș grăbi să încerc să ghicesc care vor fi evoluțiile pe parcursul anului 2014. Sigur că ne afectează și pe noi tot ceea ce se întâmplă în Ucraina, fiindcă și Ucraina este o țară importantă din cadrul Parteneriatului Estic, este o țară vecină pentru noi. Dacă mă refer la evoluțiile din cadrul procesului de negociere a conflictului transnistrean, în acest context, în care suntem, într-adevăr, nu putem să așteptăm, în viitorul cel mai apropiat, evoluții pozitive. Aceste evoluții pozitive noi le așteptăm de 20 de ani și ele nu vin, dar, în acest context geopolitic și mai complicat, sigur că, nu prea avem mari așteptări, așa, optimiste, dar trebuie să reieșim
În cazul în care Moldova se va ancora, în urma evoluțiilor din anul 2014, în spațiul european, Moldova este obligată să nu uite de regiunea transnistreană, dar să facă tot posibilul cât mai multe proiecte, inclusiv cu sprijin european, să fie implementate, inclusiv cu atragerea cetățenilor din partea stângă a Nistrului
din situația în care suntem.

În cazul în care Moldova se va ancora, în urma evoluțiilor din anul 2014, în spațiul european, Moldova este obligată să nu uite de regiunea transnistreană, dar să facă tot posibilul cât mai multe proiecte, inclusiv cu sprijin european, să fie implementate, inclusiv cu atragerea cetățenilor din partea stângă a Nistrului, să fie create cât mai multe poduri, sigur că un exemplu pozitiv în procesul de integrare europeană, prin ridicarea nivelului de viață a cetățenilor, pe malul drept al Nistrului, ar crea niște premise pentru discuții mai serioase, în viitor, cu partea stângă a Nistrului. Eu nu văd alte posibilități și tocmai de aceea cred că, cu răbdare, trebuie să mergem anume pe această cale.

Eu sunt sigur că și cetățenii din partea stângă a Nistrului doresc să circule fără vize în spațiul european, decizia care va fi luată la anul va permite acest lucru pentru cei care au pașapoarte moldovenești biometrice. Eu sunt sigur că comunitatea de afaceri din partea stângă a Nistrului este interesată în relații economice, comerciale cu Uniunea Europeană, este interesată să facă parte din acest spațiu de comerț liber cu Uniunea Europeană. Acestea sunt, de fapt, pârghiile. Până la urmă, toți cetățenii își doresc un singur lucru: să trăiască într-o țară civilizată, să aibă un salariu mai bun, să aibă o viață mai bună. Or, rezultatele noastre, în acest parcurs, vor crea o bază mai bună pentru evoluțiile din anii care vin.”

Europa Liberă: Dar aceste discuții referitor la federalizarea Republicii Moldova merită atenție?

Igor Corman:
„Aceste discuții ar putea fi purtate atunci când ar exista voință politică din toate părțile, ca la masa de negocieri să se discute nu doar aspecte tehnice, dar să se discute și coșul politic. Noi avem legislația adoptată în 2005, este un lucru clar. Pentru mine personal este clar și faptul că, în cazul în care se va ajunge la astfel de discuții,
Trebuie să existe o disponibilitate de compromisuri din ambele părți. Nu poți să mergi în negocieri să identifici o soluție, când ești blocat pe o anumită situație. Și cred că și clasa politică de la Chișinău ar trebui să fie pregătită pentru astfel de discuții de identificare a unor compromisuri.
trebuie să existe o disponibilitate de compromisuri din ambele părți.

Nu poți să mergi în negocieri să identifici o soluție, când ești blocat pe o anumită situație. Și cred că și clasa politică de la Chișinău ar trebui să fie pregătită pentru astfel de discuții de identificare a unor compromisuri, dar, încă o dată repet, atunci când, va exista această situație.

La moment, în cazul în care administrația de la Tiraspol vorbește chiar despre independența acestei regiuni, despre un divorț civilizat, cum spun ei, atunci care este rostul să discutăm noi despre anumite compromisuri? Deci, mai întâi, trebuie să ajungem în situația în care să existe dorința de a identifica această soluție.”

Europa Liberă: Stabilitatea din Republica Moldova, stabilitatea politică depinde și de factorul rusesc, din moment ce dumneavoastră, cei care guvernați țara, ziceți că o cooperare bună moldo-rusă ar fi în interesul ambelor state.

Igor Corman:
„Exact în acest context am purtat discuțiile și eu. Imediat după reuniunea de la Vilnius, am mers la Petersburg, am participat la Adunarea Parlamentară, în cadrul Comunității Statelor Independente, am avut discuții și cu domnul Narîșkin, președintele Dumei de Stat, cu doamna Matveenko, președintele Consiliului Federației. Și eu am purtat aceste discuții de pe această poziție. Și nu am văzut, de fapt, contraargumente, fiindcă, într-adevăr, nimeni nu poate să conteste decizia noastră, a guvernării, pe ce cale de dezvoltare să mergem. Nimeni nu poate să conteste că este important să dezvoltăm relațiile bilaterale.

Dar sigur că, în cazul în care Federația Rusă încearcă în jurul său să adune cât mai multe state, în baza acestui proces integraționist, sigur că, este un anumit interes din partea Federației Ruse. Și, fiind cunoscut faptul că, la anul, vom avea alegeri parlamentare și fiind cunoscut faptul că există forțe politice din Moldova din opoziție care, cel puțin, declarativ, la moment, se plasează pe aceeași poziție, interesul lor este evident. Deci, noi trebuie să rezistăm, în această situație, sunt sigur
Trebuie să păstrăm un dialog, să-l dezvoltăm cu Federația Rusă.
că, trebuie să păstrăm un dialog, să-l dezvoltăm cu Federația Rusă.

Chiar în luna ianuarie, trebuie să vină aici, în Moldova, o delegație din Duma de Stat. Vom purta aceste discuții. Pe linia guvernului, astfel de discuții, la fel, vor avea loc, inclusiv pe textul Acordului de Comerț Liber, parafat cu Uniunea Europeană. Este în interesul nostru ca să mergem, din timp, nu înainte de semnarea Acordului de Asociere să ne pomenim, eventual, într-o situație în care s-a pomenit Ucraina. Dar acum, având timp, să vedem, într-adevăr, care ar fi acele impedimente pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu Federația Rusă, dacă noi semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Eu personal nu văd care ar fi problemele, dar trebuie să fim pro-activi, este în interesul nostru ca să mergem înainte, fiindcă este în interesul nostru să menținem piața Federației Ruse pentru exporturile moldovenești. Or, dacă avem acest interes, trebuie să îngrijim această relație.”

Europa Liberă: Și de ce Federația Rusă nu ridică acest embargou pentru producția de vinuri moldovenești? Recent, am văzut că bomboanelor din Ucraina le-a dat undă verde.

Igor Corman:
„Putem să intuim de ce s-a dat lumină verde pentru bomboanele din Ucraina. Probabil, vinurile noastre încă mai poartă un miros de… Vilnius… Probabil, aceasta ar fi explicația, fiindcă alte argumente de ordin tehnic, privind calitatea vinurilor, încă nu le-am auzit. Dar vom insista în continuare și este bine că și ministrul Agriculturii încearcă în permanență să insiste, poartă acest dialog. Trebuie să încercăm să deblocăm și această situație.”

Europa Liberă: Să vorbim și despre anul în care pășim. Va fi un an electoral, va fi un an de confruntări politice, va fi un an care poate să redea încrederea cetățeanului în structurile statului, în guvernare?

Igor Corman:
„Este o întrebare foarte bună. Și această scădere a încrederii cetățenilor în structurile statului, per ansamblu, și în Parlament, și în guvern, ea se datorează, sigur, și crizei politice pe care am avut-o, în țară, fiindcă cetățenii au așteptat soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii și nu bătălii politice prin care am trecut. Și chiar dacă, iată, o jumătate de an, noi avem stabilitate politică, este important ca această stabilitate să o menținem, pe parcursul anului următor. Și nu doar să o menținem, dar această stabilitate să aducă și niște rezultate concrete ale transformărilor prin care trecem.

Sigur că, lucrurile nu se schimbă peste noapte. Nu vor putea fi mărite dramatic salariile. Iată, noi acuma am adoptat bugetul în Parlament și bugetul este mai bun, în comparație cu 2013, este o creștere la capitolul venituri cu 14%; o creștere la capitolul cheltuieli cu 19%; 66% din buget merg la acoperirea necesităților sociale; cu 80% vor crește cheltuielile pentru domeniul educației. S-a îmbunătățit și situația medicilor, iată, decizia care a fost luată, acest salariu tarifar va crește de la 850 de lei la 1000 de lei pentru toți angajații din domeniul ocrotirii sănătății. Pentru persoanele, care au ajuns la vârsta de pensionare din domeniul culturii iarăși s-a făcut o modificare care este în interesul lor.”
Lucrurile nu se schimbă peste noapte. Nu vor putea fi mărite dramatic salariile. Iată, noi acuma am adoptat bugetul în Parlament și bugetul este mai bun, în comparație cu 2013.

Europa Liberă: Vorbiți despre majorări, domnule președinte, dar, pe de altă parte, cresc nemulțumirile cetățenilor că în buzunare nu au mai mult, că viața lor nu e mai bună.

Igor Corman:
„Ceea ce spuneam eu acum, m-am referit exact în cifre la ceea ce va veni în buzunarele unor categorii. Dar lucrurile nu poți să le schimbi peste noapte, fiindcă noi avem bugetul pe care îl avem. Faptul că vom avea niște vești bune, la anul, iarăși în relația cu Uniunea Europeană, vom putea să circulăm fără vize în spațiul european, ele vor fi vești bune, dar nu în măsură, într-adevăr, să satisfacă toate așteptările cetățenilor. Fiindcă ei așteaptă îmbunătățirea situației în familia lor, în bugetul familiei lor. Aici este dificultatea.”

Europa Liberă: Poate e şi dificultatea cetăţeanului? Că şi el ar trebui să fie mai activ, să se implice mai mult şi în actul decizional, şi în proiectele care se implementează.

Igor Corman:
„Fără îndoială. Noi încă avem de luptat cu această mentalitate veche, mentalitate sovietică care încă s-a păstrat, când există oameni care aşteaptă tot de la stat, aşteaptă tot de la guvern. Noi vedem ce probleme avem la capitolul social. Fiindcă există mulţi care primesc aceste indemnizaţii, dar situaţia în care ei se află le permite ca ei să muncească, pur şi simplu. Oamenii trebuie să aştepte nişte condiţii create normal. Eu înţeleg când cetăţenii sunt nemulţumiţi de felul cum sunt respectate legile, de felul cum funcţionează justiţia, de felul cum clasa politică se comportă. Eu înţeleg aceste nemulţumiri. Dar şi cetăţenii trebuie
Dar şi cetăţenii trebuie să fie activi. Eu cred că oamenii care îşi iau soarta în mâini ei oricum reuşesc, nu trebuie să aştepte tot timpul doar din partea statului ca să le rezolve toate problemele.
să fie activi. Eu cred că oamenii care îşi iau soarta în mâini ei oricum reuşesc, nu trebuie să aştepte tot timpul doar din partea statului ca să le rezolve toate problemele.

Lumea se plânge că nu sunt locuri de muncă, dar eu am purtat discuţii cu mai mulţi investitori – a propos, faptul că am parafat Acordul de Asociere şi vom semna la anul, deschide o nouă oportunitate, aceasta înseamnă că noi deja suntem pe cale de asociere cu Uniunea Europeană – şi investitorii europeni sunt interesaţi să vină în Moldova, ei constată că este greu de găsit forţă de muncă.

Moldovenii nu doresc să meargă uneori să muncească pentru 4, 5, 6 mii de lei, consideră că este prea puţin. Bine, nici investitorii nu vin să dea zeci de mii de euro aici salarii. E o problemă complicată. Şi aici cred că ar trebui şi moldovenii să înţeleagă că, decât să mergi peste hotare, să-ţi leşi familia acasă, poate să ai un salariu un pic mai mare, totuşi este mai bine să munceşti aici, în condiţiile care sunt, să ţii familia grămadă. E o chestie de mentalitate ceea ce spuneam.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, dar, pe de altă parte, aşteaptă şi lumea să aibă modele de politicieni. Iar când văd ceea ce se întâmplă în pereţii Legislativului, iarăşi dezamăgirea, decepţia creşte.

Igor Corman:
„Imaginea Parlamentului se compune din imaginea fiecărui deputat, fiecărui grup parlamentar. Parlamentul, de fapt, este o oglindă a societăţii. Şi avem un comportament al opoziţiei care devine, cu părere de rău, tot mai extremist. Am văzut ce s-a întâmplat şi la ultima şedinţă a Parlamentului. Fac o greşeală acei deputaţi care consideră că imaginea Parlamentului este imaginea guvernării. Până la urmă, pierdem cu toţii.

Şi cred că este o sarcină comună a tuturor 101 deputaţi ca să ne dăm seama, să conştientizăm că trebuie să schimbăm situaţia. Parlamentarismul nu
Parlamentarismul nu înseamnă război. Parlamentarismul înseamnă luptă de idei, compromisuri, cooperare, atunci când este în interesul cetăţenilor. Cred că de la aceasta vom avea cu toţii de câştigat.
înseamnă război. Parlamentarismul înseamnă luptă de idei, compromisuri, cooperare, atunci când este în interesul cetăţenilor. Cred că de la aceasta vom avea cu toţii de câştigat. Eu încerc să promovez, cum pot eu, această linie şi voi face-o şi în anul care vine. Sigur că nu este uşor, când îţi sună în urechi sunetul megafoanelor, am avut şi situaţii de acestea. Nu este uşor când se blochează intrarea în incinta Parlamentului, când se blochează tribuna Parlamentului.

Dar, în pofida acestor acţiuni, aşa, mai exotice, ale unor colegi din opoziţie, oricum majoritatea parlamentară şi eu, în calitate de preşedinte, trebuie să fim mai îngăduitori, hai să spunem, mai înţelepţi, trebuie să încercăm să creăm o atmosferă mai sănătoasă. Oricum, trebuie să avem o uşă deschisă în permanenţă şi pentru dialogul cu opoziţie, chiar dacă îmi dau seama că contextul electoral, din 2014, nu este cel mai prielnic pentru astfel de situaţii. Dar, până la urmă, ei se comportă aşa cum se comportă şi vor răspunde în faţa cetăţenilor pentru comportamentul pe care ei consideră că trebuie să-l promoveze.”

Europa Liberă: În cadrul coaliţiei, discutaţi despre votul mixt: a fi, a nu fi?

Igor Corman:
„Regulamentul Comisiei de la Veneţia prevede că preşedinţii parlamentelor pot să trimită la această Comisie pentru avizare anumite iniţiative şi până la înregistrarea lor în Parlament, dacă insistă unele grupuri parlamentare. Deci, eu am făcut acest lucru, este un proiect al unui grup parlamentar şi a fost dorinţa lor ca, până să fie înregistrat în Parlament, să vedem care este opinia Comisiei de la Veneţia.”

Europa Liberă: Grupul parlamentar PD?

Igor Corman:
„Grupul parlamentar al Partidului Democrat. Noi vom aştepta avizul. Ştiu că va avea loc, la începutul anului următor, şi o vizită a membrilor acestei Comisii. Vor purta transparent discuţii cu toate grupurile parlamentare. Şi vom vedea, până la urmă, unde vom ajunge, fiindcă sigur că, reieşind din faptul că alegerile au loc, la sfârşitul anului viitor, acest proces ar trebui să se încheie, în prima jumătate a anului 2014. Ori există posibilitatea, ori nu. Fiindcă deja din vară nu mai poţi să modifici Codul Electoral. Această încercare
Cetăţenii îşi doresc ca deputaţii să fie mai aproape de popor, ei doresc să ştie pentru cine votează.
se face reieşind tot din faptul că cetăţenii îşi doresc ca deputaţii să fie mai aproape de popor, ei doresc să ştie pentru cine votează. Acest sistem mixt permite ca şi partidele politice să meargă în campanii cu listele lor proprii, dar ca o jumătate din corpul de legiuitori, din deputaţi, să fie aleşi direct de popor. Unde vom ajunge? Vom vedea. Fiindcă trebuie să existe o majoritate parlamentară, majoritate de voturi ca să fie operate aceste modificări la Codul Electoral.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţean?

Igor Corman:
„Să aibă mai multă încredere în ziua de mâine. Să aibă mai multă încredere în viitorul acestei ţări. Fiindcă eu sunt singur, chiar dacă cu greu, cu scârţâit, aşa, dar se pun nişte baze pentru viitorul acestei ţări, în procesul de integrare europeană.

Alegerile parlamentare, care vor avea loc, la sfârşitul anului următor, vor fi şi ele un test pentru întreaga clasă politică şi vor oferi cetăţenilor posibilitatea ca activ să se implice în viaţa politică, să se gândească foarte bine cum trebuie să fie purificată, curăţită această clasă politică. Adică aceasta este legea democraţiei, o dată în patru ani, cetăţenii sunt acei care decid. Sigur că le doresc tuturor un an mai bun, sănătate, le-aş mai dori să-şi ia fiecare soarta în mâna lui... Nu poţi să aştepţi doar de la cineva. Deci, fiecare trebuie să înţeleagă că tot ceea ce se întâmplă în ţară depinde şi de dânsul personal.”

Europa Liberă: La Mulţi Ani!

Igor Corman:
„La Mulţi Ani!”
XS
SM
MD
LG