Linkuri accesibilitate

„Să scoatem muzica din cușca stilurilor și să-i dăm o viață liberă”


Ediție de sărbători a Dicționarului de sunete dedicată muzicii lui Silviu Costinescu (Alien Pimp).


La microfon Lucian Ștefănescu, bine v-am găsit la o ediție de sărbători a Dicționarului de sunete, dedicată unui muzician român dela Barcelona cunoscut sub numele de Alien Pimp, și ultimului său album lansat în decembrie 2013 și intitulat „Escape From Planet Tardia”

S-a născut în 1976 la București, e ziarist și comunicator, citim într-o scurtă biografie a sa de pe internet.

La 7 ani trăia într-o mahala bucureșteană, ziua juca fotbal, și noaptea îl citea pe Jules Verne.

La 14 ani locuia încă în mahala, dar avea deja propriul său program muzical la Radio Nova 22, unul din primele posturi de radio independente din România de după 1989.

La 20 de ani a venit prima recunoaștere a talentului său de producător de muzică electronică - premiul întîi la Assos Music New Talent Festival.

La 27 de ani era deja una din figurile principale de pe scena electonică a României - deși între timp a studiat la Școala Superioară de Jurnalism din București, și a lucrat cîțiva ani buni în media românească.

Îl cheamă Silviu Costinescu, dar multă lume în Occident îl cunoaște drept Alien Pimp, unul din mai multele sale nume de scenă - și cel mai faimos - sub care face muzică și film. Trăiește, cum spuneam, la Barcelona.

De ce la Barcelona?, l-am întrebat. „Pentru că are proporția potrivită de soare, mare, viață, spirit, beton și haos. Doar că în ultimii ani crește haosul și se strică armonia”, îmi răspunde.
Lucrează de ceva timp la un proiect numit Marginal, împreună cu Datacode, numele de scenă al lui Anton Tyutin.

„Anton este un mai tânăr artist cu aceleași mijoace și țeluri ca mine”, spune Alien Pimp.

Și care sînt țelurile?

„Să scoatem muzica din cușca stilurilor și să-i dăm o viață liberă. Anton e din Sankt Petersburg, Rusia, și nu l-am întîlnit în persoană niciodată, deși lucrăm de 6 ani. Dar îl iubesc ca pe un frate bun.”

Una din piesele lansate de Marginal se numește chiar așa, „Style Is A Cage”.

Muzica de pe „Escape From Planet Tardia” se încadrează generic în ceea ce pe scena electronică a lumii se numește future bass, un ultim avatar al sunetelor contemporane, adică o fuziune între tot ce se poate închipui în materie de electronica, de la post dubstep, drum'n'bass, techno, până la grime, dubstep și alte cele.

Noutatea acestui album are și o componentă mai puțin abstractă decît cea muzicală.

Anume că Alien Pimp le oferă fanilor săi și tututor celor interesați exemplare personalizate ale acestui LP pe suport dvd și compact disc, care conțin în afară de cele 26 de piese muzicale lucrări vizuale semnate de artistul român.

Mai mult, aceste ediții fizice ale albumului sînt făcute/produse manual de către artist.

Altfel spus, Silviu Costinescu ni se dezvăluie aici ca un meșteșugar modern, adică un om care creează lucrări artistice cu care să ne delectăm urechile, ochii și mintea, dar ne oferă aceste lucrări împachetate în obiecte artistice și ele, căci știm bine cum coperțile discurilor, fie ele vinil sau compact sînt opere de artă în sine, uneori, obiecte artistice așadar pe care pe care artistul le-a creat cu propriile sale mâini. Detalii în plus pe site-ul Dubkraftrecords.com.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG