Linkuri accesibilitate

O campanie de caritate cu ocazia Crăciunului: „De la mame pentru mame”


Cu sprijinul donatorilor străini şi cu banii care vor fi colectaţi în urma campaniei, misiunea socială „Diaconia” va încerca să amenajeze spaţii autonome pentru cuplurile mamă-copil.



În ajun de sărbători, Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei a organizat un eveniment de caritate pentru a ajuta tinerele mame, care nu au parte de sprijinul familiei, beneficiare ale Centrului maternal „În braţele mamei”. Peste o sută de femei au confecţionat jucării de brad, iar resursele acumulate din vânzarea lor vor fi utilizate pentru amenajarea unei case de tranziţie destinată mamelor orfane.

Campania ,,De la mame pentru mame” este organizată al treilea an consecutiv. Si de fiecare data participantele spun că, în ajun de sărbători, un eveniment mai cald şi mai luminos nici ca şi-ar putea imagina.

Stau de vorbă cu Maria Balan. Ea spune că, pentru o mamă singură, orice ajutor contează, indiferent de valoarea acestuia:
„E de ajuns să participi o dată, şi după aceea doreşti în fiecare an, aştepţi cu nerăbdare momentul acesta, de a oferi, a face o bucurie altui om. Eu însămi am crescut copilul singură şi ştiu ce înseamnă aceasta. Atunci, prim dată, am avut atâtea emoţii, că spuneam: cumpăr eu jucăria. Îmi era frică că nu o s-o ia nimeni, dar a fost foarte bine, s-a cumpărat.”

După atelierele de creaţie desfăşurate în aceşti ani, numărul celor care se implică pentru a ajuta tinerele mame este în creştere. Mamele se alătură şi aduc hăinuţe, jucării şi alte lucruri necesare
pentru creşterea unui copil. Confecţionarea de jucării este îndeletnicirea preferată: babe de zăpadă, globuleţe pentru brad şi Moş Crăciunii, sunt la mare căutare de sărbători. Pentru a veni în ajutorul participanţilor, voluntarii centrului au pus la dispoziţie machete ale jucăriilor.

Interesul fiecărei mame, spune Natalia Petrea, este ca jucăria creată să poată atrage neapărat ochiul cumpărătorului, mai ales că banii vor fi utilizaţi pentru un scop nobil: „Este un căluţ, şi încercăm să facem, să fie frumos.”


Europa Liberă: Care este motivaţia de a participa la un asemenea eveniment?

Natalia Petrea: „Este pentru prima dată când particip la un asemenea eveniment de caritate, dar ideea este foarte bună şi scopul este unul chiar sensibil, pentru ajutorarea femeilor, pentru a le da o a doua şansă, sau o rază de speranţă, de a merge înainte şi a le întări încrederea în propriile puteri.”

In timpul campaniei de anul trecut au fost colectaţi peste 52 de mii de lei, fonduri utilizate pentru întreţinerea tinerelor de la centrul
maternal, spune Igor Belei, directorul Misiunii sociale „Diaconia”. El zice că având sprijinul donatorilor străini şi cu banii care vor fi colectaţi în urma campaniei vor încerca să amenajeze spaţii autonome pentru cuplurile mamă-copil: „Marea problemă a fetelor este sustenabilitatea pe chirie, în special pentru categoria de mame orfane şi mame venite din sistemul rezidenţial este incapacitatea, sau frica de a intra în lumea mare, mai ales cu un copil în braţe. De aceea, e nevoie de o etapă intermediară, prin care, asistate la distanţă, încurajate de echipa noastră, pot să ducă o viaţă absolut normală, în aşa fel, încât să putem da o mai mare durabilitate autonomiei lor de viaţă.”

Mamele sunt alături de mame şi pe parcursul anului, dar de sărbători, spune, Iulia Iordache, există o sensibilitate deosebită pentru actele de caritate. Atmosfera Crăciunului, remarcă Iulia Iordache, înclină balanţă spre lucruri spirituale, motivate de ideea,
bine faci, bine primeşti: „E o satisfacţie sufletească, pentru că în primul rând socializezi, te afli aici cu persoane cunoscute, te uneşte aceeaşi idee, din preajma sărbătorilor de Crăciun, care , de fapt, trebuie să ne fie caracteristică nu doar în preajma sărbătorilor, să ajuţi pe cel care este în situaţia de a trebui să fie ajutat. Sper să îmi iasă suficient de bine, ca să fie procurat, ceea ce confecţionez eu acum.”

Organizatorii evenimentului spun că pe lângă ajutorul pe care îl primesc, mamele de la centru îşi fac prieteni, atât persoane fizice cât şi companii de la care au susţinere tot restul anului. În 2014, Diaconia planifică ca mamele minore şi orfane să fie cazate la instituţia numită Casa de tranziţie, unde vor avea un adăpost temporar şi vor putea să-şi caute un loc de muncă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG