Linkuri accesibilitate

Un an de la vânătoarea din Pădurea Domnească (Ziarul Național)


Disensiuni în PCRM asupra chestiunii UE sau Uniunea Vamală (Adevărul).



Ziarul naţional publică un editorial semnat de Victor Ciobanu care pune câteva accente la un an de la vânătoarea din Pădurea Domnească. Principala concluzie ar fi că justiție cum n-am avut, așa și nu avem. Că doar nu poate fi considerat un act de justiție demisia procurorului general Zubco, care de fapt a fost impus să demisioneze, punctează editorialistul. La fel, scrie el, am văzut toată mizeria justiției noastre. Acest caz ar fi demonstrat în opinia editorialistului cât de perfidă este această corporație şi a livrat o mostră clasică de gândire autohtonă justițiară – atunci când unul e învinuit că a participat la o vânătoare ilegală, iar ceilalți vreo treizeci reiese că au fost la una legală, şi niciun conflict de interese nu există atunci când se adună împreună procurori, judecători și businessman.

Încă o concluzie pe finalul articolului: în tot acest răstimp am auzit nenumărate declarații de la toți ambasadorii occidentali că prima problemă care trebuie rezolvată în R. Moldova este justiția. După cum s-au petrecut alegerile la CSM și CSP, vedem că sistemul nu se poate reforma din interior. Majorarea salariilor, modificarea mantiilor și renunțarea la epoleți nu sunt reforme. Omul invizibil pe post de procuror general e și asta un semn. Un CNI care ne repetă că nu are pârghii suficiente. Și o clasă politică deja fără voință politică.

Un articol din cotidianul Adevărul dezvăluie un fenomen tipic moldovenesc: un primar condamnat la patru ani de închisoare care continuă să se afle în funcţie. Ar fi vorba, potrivit ziarului, de Alexandru Tinică, primarul de la Şoldăneşti, care ar avea o condamnare penală pentru înstrăinarea ilicită a averii publice şi, chiar dacă ar mai figura în cel puţin cinci dosare penale iniţiate în ultimii doi ani de procurori, îşi păstrează până în prezent fotoliul.

Un alt articol din acelaşi ziar pretinde că în PCRM ar exista disensiuni pe chestiunea „UE sau Uniunea Vamală“. Cea de-a doua conferinţă anuală a acestui partid, ce trebuia să aibă loc zilele acestea, ar fi fost amânată pentru anul viitor, scrie publicaţia, iar motivul acestei amânări ar fi mai multe iniţiative de a schimba statutul partidului. Propunerea principală, care ar risca să bulverseze spiritele, ar fi cea cu referire la eliminarea integrării europene din statut şi introducerea vectorului estic, de aderare la uniunea vamală euroasiatică.

Jurnal de Chişinău publică la câteva zile de la votarea în Parlament a deciziei de a oficializa Crăciunul pe stil nou un articol despre cum au primit vestea satele din lunca Prutului.
S-au bucurat cel mai mult de vestea bună, scrie ziarul după ce a cutreierat mai multe localităţi şi a vorbit cu locuitorii acestora. Primarul din satul Slobozia Mare, bunăoară, le-a spus reporterilor că nu a mai aşteptat decizia oficialilor şi, de mai mulţi ani, asumându-şi responsabilitatea, le-a permis sătenilor să sărbătorească pe 25 decembrie. „Oamenii nu puteau să sărbătorească pentru că trebuiau să vină la serviciu. Eu, ca primar, le dam liber, aşa, din capul meu, pentru că cei de la Consiliul raional Cahul îmi refuzau dispoziţia în acest sens.
XS
SM
MD
LG