Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Valeriu Lazăr ia poziție față de acuzațiile din „Ziarul de Gardă”


Vânătoarea domnească“, o dramă fără deznodământ (Adevărul).



La exact un an de la tragica vânătoare din Pădurea Domnească, cotidianul Adevărul publică un articol intitulat „Vânătoarea domnească“, o dramă fără deznodământ”. „La un an de la incidentul care a pus la încercare toată clasa politică şi întregul sistem de drept din ţara noastră, nimeni nu a fost încă pedepsit”, constată autoarea, Victoria Dodon, după o retrospectivă a evenimentelor de după vânătoarea „elitei” în rezervaţia Pădurea Domnească soldată cu moartea unui tânăr şi cu un cutremur în viaţa politică moldovenească.

Autorităţile promit că de la anul toate femeile care au rămas fără sâni după ce au fost tratate de cancer vor primi gratuit proteze mamare. Pe de altă parte, medicii spun că nu au de unde să le ofere. Articolul din aceiaşi publicaţie care constată acest lucru este întitulat „Institutul Oncologic, în criză de proteze mamare” şi precizează că ar fi necesare vreo 600 de proteze mamare pe an, dar conducerea Institutului de Oncologie nu are idee de unde le-ar putea lua.

Într-o depeşă a agenţiei IPN, întitulată „Combinatul de vin care a refuzat să exporte în Rusia după embargoul din 2006”, se arată că după ce a avut pierderi enorme la embargoul din 2006, întreprinderea de stat Combinatul de vinuri de calitate „Mileştii Mici” şi-a diversificat piaţa de desfacere şi nu a mai livrat nicio sticlă de vin pe piaţa rusească. Citat de IPN, directorul întreprinderii a declarat că „atât timp cât Rusia nu va oferi condiţii adecvate pentru a comercializa vinuri calitative pe piaţa sa, „Mileştii Mici” nu-şi va exporta producţia în această ţară”.

Autorii unui articol din Kommersant.md pornesc în analiza sa de la constatarea că „reorganizarea sistemului termoenergetic din capitală rămâne deocamdată sub semnul întrebării”. Ina Kîvîrjik şi Serghei Manastîrlî menţionează că „în ciuda aprobării de către Consiliul municipal a fuzionării „Termocom” cu CET 1 şi CET 2, reorganizarea sistemului centralizat termoenergetic al capitalei bate pasul pe loc în continuare. Consilierii au aprobat de fapt proiectul lor de decizie care contrazice propunerile Guvernului”, arată autorii.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a reacţionat pe o reţea de socializare la articolul întitulat „Firmele offshore şi afacerile de familie ale ministrului Lazăr, pe bani europeni” publicat de Iurie Sănduţă în Ziarul de Gardă. Dl Lazăr a spus că „apariţia articolului din Ziarul de Gardă acum nu este deloc întâmplătoare. În această perioadă asupra mea se fac presiuni pentru a lua anumite decizii profesionale, iar încercarea de a mă intimida prin intermediul mass-media face parte din aceste presiuni. Dar mai este şi un debut de campanie electorală”. Potrivit ministrului, articolul ar fi fost scris după „tehnica clasică a manipulării după Goebbels - o treime adevăr, o treime minciună şi o treime presupuneri”. Vicepremierul nu precizează totuşi ce e minciună şi ce e adevăr în articolul pe care îl atacă.

Ziarul de Gardă scrie că „Forumul Internațional al Jurnaliștilor Români (FIJR) a oferit Asociației Presei Independente din R. Moldova custodia premiului FIJR „Jurnalist European”. Premiul FIJR „Jurnalist European” se acordă anual jurnaliștilor de limba română care au abordat în articolele, emisiunile şi reportajele lor teme europene sau care au promovat o mai bună înțelegere a instituțiilor și politicilor Uniunii Europene, notează publicaţia. De asemenea, se menţionează că „preşedintele FIJR, Romeo Couți, a înmânat un duplicat al premiului „Jurnalist European” şi premierului Iurie Leancă, în semn de apreciere faţă de modul în care şeful executivului de la Chişinău a asigurat cadrul european pentru manifestarea independenţei presei şi a libertăţii de expresie în R. Moldova”.
XS
SM
MD
LG