Linkuri accesibilitate

Două superderby-uri


Manchester City contra Barcelona și Arsenal contra Bayern Munchen.




Tragerea la sorţi care a fixat meciurile între ultimele ultimele 16 echipe rămase în Liga Campionilor a produs două superderby-uri. Mai întîi, Manchester City contra Barcelona, apoi Arsenal contra Bayern Munchen.

Cu doar cîteva luni în urmă, Manchester City contra Barcelona ar fi fost un meci interesant dar nu un mare derby. Barcelona ar fi pornit indiscutabil favorită iar Manchester City ar fi sperat să facă o figură frumoasă şi atît. Între timp, meciul nu mai are favoriţi. Barcelona a scăzut, urmărită de timp şi de accidentarea lui Lionel Messi. Plecarea antrenorului Guardiola nu s-a soldat cu o catastrofă dar a fost limpede resimţită de echipă. În paralel, Manchester City a parcurs procesul invers. Echipa a cîştigat încredere şi are, acum, o forţă ofensivă remarcabilă. Însă elementul cheie e centrul dominat de Yaya Toure, probabil unul din cei mai buni mijlocaşi de susţinere ai lumii. Manchester City are şanse serioase să cîştige titlul în Anglia şi a arătat deja o forţă de joc fatală pentru Tottenham, descompusă de un 6-0 neverosimil, şi Arsenal, împrăştiată cu un 6-3 spumos şi ultraofensiv. Evident, Barcelona va pune probleme uriaşe defensivei lui Manchester City. Însă Barcelona nu e cu nimic mai bine apărată în faţa atacurilor lui Manchester City. Cele două manşe promit un spectacol de mare calibru tehnic şi o ploaie de goluri. În cele din urmă, Barcelona are teoretic o şansă infimă în plus pentru că are, totuşi, o experienţă mai mare în fotbalul de vîrf.

Celălalt mare meci al Ligii e Arsenal-Bayern şi pare ceva mai simplu. Există un favorit clar: Bayern. Mai mult, Arsenal a continuat să dovedească o insconsistenţă uluitoare. Meciuri de cea mai bună calitate au fost urmate regulat de căderi inexplicabile. După un start excelent, Arsenal a pierdut teren în campionat şi are acum un avantaj de doar două puncte. Bayern are, limpede, o forţă de şoc net superioară şi e greu de crezut că Arsenal poate bloca presiuna. În acelaşi timp, Arsenal are graţie şi imaginaţie dar şi o mare absenţă de greutate la centru, agravată de o defensivă dezordonată. În aceste condiţii, Bayern nu ar trebui să aibă probleme. Există un singur element care poate complica meciul: Arsenal a dovedit, în trecut, o excelentă capacitate de mobilizare în meciuri aparent fără şansă.

Celelalte meciuri ale acestei faze nu lasă loc de comentarii speciale. Manchester United are, de departe, prima şansă în meciurile cu Olympiacos Pireu, chiar dacă englezii au dat rateuri pe final de sezon. Milan porneşte favorită în faţa lui Atletico Madrid, pentru că e mult mai realistă şi mai matură. Atletico a făcut un sezon foarte bun şi păstrează, totuşi, o şansă.

Leverkusen va avea probleme uriaşe cu Paris St. Germain. Francezii atacă mai bine şi contează pe Ibrahimovic. Handicapul e complexul în faţa fotbalului german.

Chelsea se reîntîleşte cu Didier Drogba, acum la Galatasaray. Englezii ar trebui să se califice clar dar numai dacă evită perioadele de neîncredere pe care le repetă un pic prea des.

Real Madrid e, fără discuţie, mulţumită de sorţii care i-au adus adversar Schalke 04. Numai un miracol poate elimina Real.

Borrusia Dortmund trebuie doar să evite un meci de uzură cu Zenith şi se va califica uşor. Borrusia a pierdut jumătate de echipă prin accidentări dar forţa ofensivă e aproape intactă şi mult peste ce poate opune Zenith.
XS
SM
MD
LG