Linkuri accesibilitate

Guvernul va sprijini concret programele pentru reintegrarea copiilor migranților


Migranți moldoveni din Portugalia
Migranți moldoveni din Portugalia

Un interviu cu Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relațiile cu Diaspora.




Europa Liberă: Am văzut în lista de sarcini acest obiectiv: readucerea copiilora doua, a treia generaţie de moldoveni plecaţiîn arealul spiritual al Republicii Moldova. În ce măsură v-a reuşit şi prin ce mijloace anume?

Victor Lutenco: „În 2013, am testat programul „Dor”, ceea ce înseamnă un program special prin care aducem în Republica Moldova un număr de copii care fie s-au născut deja peste hotare, fie de mult timp au pierdut legătura cu ţara. Şi, printr-un program foarte intensiv, încercăm să-i reconectăm şi să-i păstrăm aproape de ţară.

Acest pilot ne-a arătat că el este extrem de eficient şi judec nu atât în baza la autoapreciere, cât, mai ales, după părerile părinţilor, care ne-au comunicat impresiile lor şi ale copiilor, atunci când ei s-au întors înapoi, în ţările din care sunt, după acest program.

Astfel încât, dacă, anul trecut, am avut 25 de copii, anul acesta, vom avea minimum 100. Şi sperăm ca el să entuziasmeze şi să găsească suportul nu numai în asociaţiile diasporale de peste hotare, dar şi în anumiţi indivizi şi companii din Republica Moldova şi deja am văzut interesul la anumite companii de a începe pe linia privată anumite activităţi, sub aceeaşi umbrelă „Dor”, invitând copiii şi dându-le mai multe posibilităţi pentru programe de genul acesta, intensive, anul viitor, în Republica Moldova. Aceasta este o direcţie.”

Europa Liberă: Şi e mai mult decât turism?

Victor Lutenco: „Turismul acolo este undeva la vreo zece procente. Aceasta este, în primul rând, conexiune între ei, fiindcă copiii aceştia nu s-au mai despărţit, după ce au fost în august în Moldova. Au vorbit în permanenţă pe Skype, au ţinut legătură. Cei care erau mai mulţi dintr-o anumită ţară s-au întâlnit, unii dintre ei deja au călătorit unii spre alţii, alţii planifică aceasta să facă. Când se văd între ei, vorbesc doar în română, utilizează româna totdeauna când vorbesc, se autoperfecţioează, aceasta i-a transformat în personalităţi.”

Europa Liberă: Deci aţi reactivat real sentimentul de apartenenţă la Republica Moldova?

Victor Lutenco: „Exact. Pe de o parte, este aceasta. Pe de altă parte, ei ţin legătura între ei şi ţin legătura cu acei copii care erau din Republica Moldova, ceea ce ne dă nouă sentimentul că ceea ce am schimbat noi nu este de azi pe mâine, dar este durabil, este durabil, în timp.

Şi un alt aspect e că, probabil, am reuşit să sădim în ei acea seminţe de multiplicator, ei sunt cei care propagă lucrurile acestea, mai departe, spre colegii care nu au fost implicaţi în program, rude, prieteni, cei care sunt din Republica Moldova şi pentru noi aceasta este foarte important.

Dar, vroiam să spun, a doua dimensiune - şi aceasta am anunţat-o săptămâna trecută -, este practic prima dată când guvernul va veni cu un suport concret pentru acele asociaţii care au activităţi cu copiii. Avem cărţi, literatură artistică în limba română, atât pentru copii, cât şi pentru adolescenţi, pentru maturi, cu care vom înzestra acele asociaţii care lucrează în acest domeniu, care lucrează cu copiii. Deja avem în jur de 17 aplicaţii, deci, 17 asociaţi pe care le vom ajuta. Vom continua să lucrăm cu Ministerul Afacerilor Externe, cu serviciile consulare.

Visul meu este să ajungem la un anumit nivel ca, atunci când un părinte îşi va lua certificatul de naştere al propriului copil, la una din ambasadele sau la consulatele Republicii Moldova, împreună cu certificatul, să ia, de exemplu, o „Albinuţă”, ca, prin intermediul acestei cărţi sau inspiraţi din ea, sau cu ajutorul ei, să vorbească cu copilul, fie şi în limba ţării gazdă, dar şi în limba română neapărat şi să o vorbească corect şi frumos.”
XS
SM
MD
LG