Linkuri accesibilitate

Marea Britanie și restricțiile în ajunul liberalizării circulației românilor și bulgarilor


Cetăţenii europeni vor fi obligaţi să aştepte trei luni, înainte de a cere ajutoare sociale.



Marea Britanie se grăbeşte să treacă prin Parlament schimbările aduse regulilor de acces la ajutoare sociale, pentru cetăţenii Uniunii Europene, care nu au de lucru.

Schimbarea principală este că cetăţenii europeni vor fi obligaţi să aştepte trei luni, înainte de a cere ajutoare sociale. O măsură, argumentează premierul David Cameron, care va reduce aşa numitul „turism pentru beneficii sociale”.

Potrivit BBC, guvernul vrea ca modificările propuse cu numai o lună în urmă să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014, dată de la care piaţa muncii britanice trebuie să se deschidă fără limite pentru români şi bulgari. Nimeni nu ştie câţi români sau bulgari ar putea veni în Marea Britanie după 1 ianuarie. În acest moment, sunt peste 100 de mii acolo.

Parlamentul britanic dezbate astăzi restricţionarea accesului la ajutorul social pentru cetăţenii Uniunii Europene. Pe lângă cele trei luni de „carantină”, cetăţenii UE care primesc ajutoare sociale în Marea Britanie vor trebui să dovedească, după şase luni, că au şanse reale de a găsi cândva de lucru.

În noiembrie, când au fost propuse modificările, premierul David Cameron recunoştea că s-ar putea să fie prea târziu pentru ca măsurile să devină lege la 1 ianuarie. Acum totuşi, guvernul încearcă să convingă Parlamentul să le aprobe înainte de vacanţa de Crăciun, care începe joi.

Premierul a explicat că este obligat să acţioneze cât mai rapid pentru că o cere opinia publică: „Vreau să fie clar că Marea Britanie este foarte deschisă pentru lumea afacerilor, dar nu pentru cei care vor să muncească” a mai declarat premierul Cameron.

Potrivit legislaţiei europene, un cetăţean al Uniunii care se mută dintr-o ţară într-alta, are voie să ceară, timp de trei luni, ajutor social din ţara de origine. După care însă, dacă tot nu are de lucru, trebuie să primească ajutor în ţara gazdă. De aceea şi „carantina” de trei luni, din legea britanică.

Politicienii britanici au refuzat să facă estimări privind numărul românilor şi bulgarilor care ar putea veni în ţară, după 1 ianuarie. Oficialităţi bulgare cu declarat BBC să se aşteaptă ca în jur de opt mii de bulgari să aleagă anual să plece în Marea Britanie.

Pe de altă parte, organizaţii care se ocupa cu problema migraţiei, cum ar fi MigrationWatch UK spun ca numărul migranţilor români şi bulgari s-ar putea ridica la 50 de mii pe an. Un sondaj publicat astăzi de tabloidul SUN arată că 42% din britanici sprijină impunerea restricţiilor.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG