Linkuri accesibilitate

Pierderile cauzate de fumat bugetului țării prin pierderea capacității de muncă au ajuns la 880 de milioane de lei (Unimedia.md)


Traficul de persoane din Moldova în Federația Rusă (Centrul pentru Investigații Jurnalistice).



Editorialistul Victor Ciobanu de la Ziarul Naţional combate ideea lansată de mai mulţi comentatori, potrivit căreia la viitoarele alegeri, PLR, PLDM şi PL vor concura pentru voturile din acelaşi bazin electoral, proeuropean şi proromânesc. În opinia autorului, „partidele de la guvernare pot câștiga doar dacă vor maximiza rezultatul, adică vor avea bazine distincte. Și nici într-un caz nu se poate de mers cu un bloc electoral comun, cum încearcă unii să inducă o idee falsă. Iar asta înseamnă că PLR trebuie să se bată cu PL pe segmentul unionist, PLDM să se concentreze pe ideea proeuropeană, iar PD să facă ceea ce a promis – să devină cel mai puternic partid de centru-stânga, atrăgând votanții comuniștilor cu viziuni proeuropene”.

Ministerul Afacerilor Externe al României respinge acuzaţiile aduse ambasadorului român de la Chişinău, Marius Lazurca, de către reprezentanţii a peste 30 de ONG-uri, membre ale Platformei Civice Acţiunea 2012, care au înaintat un demers prin care solicită retragerea acestuia din funcţie pentru „gafe diplomatice”, „incompetenţă şi ignoranţă în respectarea raportului special cu cel de-al doilea stat românesc“. „Ministerul Afacerilor Externe nu împărtăşeşte aprecierile formulate cu privire la activitatea conducerii Ambasadei Românei în Republica Moldova“, se spune în răspunsul primit la solicitarea Adevărul.

Reporterii „Centrului pentru Investigaţii Jurnalistice” au scos la iveală faptul că un bărbat cu dizabilităţi din raionul Ştefan Vodă este ţinut în condiţii mizerabile într-o baracă din suburbia Moscovei, în curtea unui fost securist rus. Bătut şi umilit, el îndură foame şi este obligat să cerşească de către un grup de romi din Moldova. În situaţia lui, au ajuns cel puţin încă două persoane. Statistica organelor de drept privind cazurile de trafic de persoane în scop de exploatare prin cerşit plasează Federaţia Rusă ca principala ţară de destinaţie pentru Republica Moldova. Anul trecut, oamenii legii au depistat 13 cazuri în care moldovenii erau obligaţi să cerşească în oraşele din Rusia. Cei care ajung în mrejele traficanţilor sunt, de regulă, persoane în etate, vulnerabile din cauza stării de sănătate precare.

Reporterul publicaţiei Evenimentul Zilei a mers la Kiev, Ucraina, unde protestele continuă deja pentru a treia săptămână, iar piaţa Maidan a căpătat simbolic denumirea de Euromaidan. Pe o suprafață de 1,5 km pătrați, Maidanul aparține protestatarilor: baricade de trei metri, formate din saci umpluți cu zăpadă, acoperă intrarea în Maidan. Baricadele au fost construite într-un timp record de trei ore și sunt păzite zi și noapte, pe ture, de bărbați robuști, iar veteranii războiului din Afganistan, cu experiență în domeniu, s-au oferit voluntari să ofere sfaturi”, scrie jurnalista Anastasia Costişanu în reportajul său de la Kiev.

Ministrul sănătății, Andrei Usatîi, este citat de portalul informaţional Unimedia.md cu estimarea că pierderile cauzate de fumat bugetului țării prin pierderea capacității de muncă au ajuns la 880 de milioane de lei anual, adică tot atâta cât câștigă statul din vânzarea țigărilor. Ministrul a explicat astfel foarte posibila înăsprire a amenzilor legate de fumat și impunerea avertismente mai puternice împotriva fumatului incluse în proiectul de lege avizat pozitiv de guvern. Amenzile pentru fumatul în locuri nepermise, de la autobuze până la spitale, ar putea ajunge la 1400 de lei, iar avertismentele împotriva fumatului vor ocupa 75% din suprafața pachetelor de țigări, potrivit proiectului aprobat de guvern.
XS
SM
MD
LG