Linkuri accesibilitate

2013 - cel mai bun an al Rusiei după dezmembrarea URSS (Adevărul)


Despre Ponta, fără iluzii (22)


In sectiunea de bloguri a ziarului Adevarul, Horia Blidaru apreciaza ca 2013 a fost cel mai bun an al Rusiei dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice: a reusit sa se impuna in Siria, adica in spatiul dominat de doua decenii de Statele Unite, a obtinut un acord istoric in Iran si a stopat expansiunea UE în zona sa de influenţă directă. Autorul analizeaza ipoteza unei implicari pe fata, a Rusiei in pastrarea infuentei sale in Republica Moldova, de pilda. O operatiune militara, pe modelul Georgiei, nu ar intampina nicio opreliste, cel mult proteste ale tarilor occidentale. Pentru ca, socoteste Horia Blidaru, Europa nu are o politica coerenta fata de Rusia. Rusia nu va apela insa la solutia miltiara. O poate folosi cu usurinta pe cea energetica, in conditiile in care Uniunea Europeana a refuzat gazduirea conductelor pentru South Stream pe teritoriul sau, dar tari europene precum Bulgaria sau Slovacia au facut deja întelegeri pe cont propriu cu Moscova. Un alt exemplu: votul din Parlamentul European, privind acceptarea vinurilor moldovenesti pe piata europeana - doar un gest simbolic. Nici vinurile romanesti, care au demult acest accept, n-au reusit sa se impuna, ca atare Moldova va continua sa inregistreze pierderi de pe urma embargoului rusesc. Declaratiile belicoase ale liderului rus Vladimir Putin, privind ambitiile de mare putere militara ale Rusiei, sunt si ele de natura sa indice, considera comentatorul de la Adevarul, ca 2014 ar putea fi anul in care Rusia sa vrea să recupereze tot ce a pierdut după colapsul sovietic.

Editia on-line a cotidianului Romania libera rezuma un comunicat al Platformei Civice Acţiunea 2012, care reuneste peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, si in care se cere retragerea ambasadorului roman la Chisinau Marius Lazurca. Diplomatului roman i se imputa in cuvinte grele, precum ”incompetenta” si ”gafe diplomatice”, neimplicarea in manifestari initiate la Chisinau cu ocazia zilei nationale a Romaniei, precum si refuzul de a acorda viza de intrare in Romania unor tineri basarabeni care doreau sa participe la mitingul unionist de la Bucuresti.

Doua comentarii se opresc la pozitiile exprimate de premierul roman Victor Ponta in ultimele zile, dupa ce Parlamentul a aprobat pe neasteptate modificari la Codul penal si a incercat sa treaca fara consultari masuri controversate de aministiere si gratiere a unui mare numar de pedepse. Toate acestea, a semnalat presa de la Bucurestui, contravin principiilor statului de drept, legifereaza coruptia, prin scoaterea de sub incidenta legii a parlamentarilor si a alesilor locali, precum si prin punerea in libertate sau exonerarea de acuzatii a demnitarilor condamnati ori cercetati pentru coruptie. Pe site-ul ziare.com, Iulian Leca discuta reactia lui Victor Ponta la criticile aduse acestor masuri de ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Premierul roman a fost arogant, spune jurnalistul. A adus in discutie investitia companiei americane Chevron, implicata in explorarea gazelor de sist din Romania. Daca nu le convine cadrul legislativ, n-au decat sa se retraga - ar fi fost sensul celor spuse de seful executivului.

Dan Tapalaga scrie pe aceeasi tema in 22. Dupa povestea plagiatului, dupa cea a puciului din vara anului 2012, cele intamplate recent in Parlamentul de la Bucuresti n-ar trebui sa mai lase loc de iluzii partenerilor externi ai Romaniei, pe care, spune Tapalaga, tanarul premier a cam reusit pana acum sa-i duca cu vorba.
XS
SM
MD
LG