Linkuri accesibilitate

Mari demonstrații la Kiev


Situatia de la Kiev ramine tensionata, cu demonstratii si contra-demonstratii. Simpatizantii presedintelui Victor Ianukovici intentioneaza sa manifesteze din nou astazi, in Piata Europei, in timp ce opozitia anti-prezidentiala si anti-guvernamentala a chemat la o nouă mare manifestatie in Piata Independentei, pe care o ocupa de mai multe saptamani. Protestele au fost provocare de refuzul neasteptat al guvernului ucrainean de a semna la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Intre timp, liderii celor trei partie de opozitie, care s-au alaturat manifestantilor pro-Europa, cer demisia guvernului si a presedintelui, revendicare respinsa de Ianukovici. In cursul primei discutii la masa rotunda intre opozie si putere, Victor Ianukovici a declarat ca Parlamentul trebuie sa decida asupra alegerilor. La inceputul lui decembrie, opozita a pierdut deja un vot de neincredere in guvern.

Pe de alta parte, presedintele Victor Ianukovici a facut o concesie manifestantilor, patru inalti functionari, intre care primarul Kievului si adjunctului presedintelui Consiliului National pentru Securitate si Aparare au fost demisi pentru rolul jucat in interventia brutala a fortelor de ordine impotriva demonstrantilor, pe 30 noiembrie.

Sîmbătă, la Kiev a sosit si senatorul american John McCain, fost candidat al Partidului Republican in alegerile prezidentiale din 2008. McCain a fost pe Euromaidan, a discutat cu liderii opozitiei, și a avut întrevederi cu ministrul de externe Leonid Kojara și cu Patriarhul Filaret.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG