Linkuri accesibilitate

Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova


M
M

Vasile Botnaru în dialog cu Cristian Ghinea, directorul Centrului de Politici Europene de la București.


La Chişinău a avut loc primul Forum de dezbateri pe tema integrării, la care s-a discutat drumul Moldovei între parafarea şi semnarea acorudului de asociere cu Uniunea Europeană. Printre participanţi s-a numărat şi Cristian Ghinea, directorul Centrului român de Politici Europene, cu care a stat de vorbă Vasile Botnaru.

Experți și oficialități la Forumul de la Chișinău
Experți și oficialități la Forumul de la Chișinău
Europa Liberă: Oficialii europeni au îndemnat cumva subtil Chişinăul să nu se îmbete cu apă rece sau să nu trateze Vilniusul ca un congres al PCUS-ului, să nu se entuziasmeze mai mult decât se cuvine, ci să răsuflece mânecile. Genul acesta de discuţii sau forumul răspunde acestui îndemn?

Cristian Ghinea:
„Cred că e un prilej foarte bun de a se transmite mesaje şi au fost transmise mesaje. Într-adevăr, ce trebuie să înţeleagă oficialii, dar şi publicul din Moldova, este că sunt pe un drum şi destul de uşor să deraieze, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece. În Uniunea Europeană există suporteri ai Moldovei. Există şi oameni indiferenţi. Atunci trebuie să oferiţi argumente acestor suporteri pentru a vă susţine cauza, în continuare. Asta este.

Cred că trebuie să fim foarte atenţi la agenda de asociere care este negociată chiar acum, între oficialii din Moldova şi cei din Uniunea Europeană. Şi această agendă de
Dirk Schuebel la Chișinău
Dirk Schuebel la Chișinău
asociere, aşa cum a spus Dirk Schuebel, la un eveniment pe care l-am organizat la Bruxelles, alaltăieri, va avea cinci capitole importante. Primele două capitole sunt justiţie şi anticorupţie. Un alt capitol va fi libertatea presei. Un alt capitol va fi drepturile omului. Deci sunt chestiuni care ţin de democraţie şi de funcţionarea instituţiilor şi care vor fi în centrul atenţiei în relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană anul ce vine. Deci atenţie mare la aceste capitole.”

Europa Liberă: Aceasta e în relaţia cu Bruxelles-ul. Dar autorităţile au o relaţie mai pragmatică cu cetăţeanul care bombăneşte, vrea rezultate imediate. În plus, adversarii eurointegrării, în general, au încălecat laitmotivul secretizării acordurilor, nu se ştie ce consecinţe. Autorităţile sunt într-o situaţie dificilă de a face faţă unor asemenea critici. Ce răspunsuri pot să ofere ei pentru cetăţeanul care vrea imediat vrabia din mână?

Doi experți la Formul de la Chișinău: Hrant Kostanyan și Cristian Ghinea
Doi experți la Formul de la Chișinău: Hrant Kostanyan și Cristian Ghinea
Cristian Ghinea: „Am acoperit acest subiect într-un raport, pe care l-am lansat chiar săptămâna aceasta, se numeşte „După faptă şi răsplată. Cum poate susţine UE în continuare traiectoria europeană a Republicii Moldova”. Spunem şi noi că Uniunea Europeană, care ajută Moldova să îşi construiască instituţii şi legi, trebuie să se concentreze un pic şi pe termen scurt pentru că, altfel, concurenţa rusească este, într-adevăr, primejdioasă.

Ce trebuie făcut este o comunicare mai bună. Şi există evaluări despre, de pildă, Acordul de Liber Schimb, DCFTA, despre impactul acestuia, doar că sunt îngropate în diverse documente tehnice. Şi vă dau un exemplu foarte simplu: noi am publicat, am citat, de fapt, în raportul nostru nişte evaluări proprii, făcute pentru Comisia Europeană, ale impactului DCFTA. Evaluări, care spun că salariile vor creşte cu 5%, aproximativ, sunt nişte aproximări, dar acolo e tendinţa, PIB-ul va creşte şi chiar preţurile vor scădea puţin. Oamenii au fost miraţi, deşi aceste evaluări sunt vechi, de jumătate de an. De ce nu au fost ele comunicate publicului mai bine? Nu ştiu.

Acum negocierile nu au fost secrete, nu au fost publice, să spunem, niciun document internaţional nu este negociat cu presa în sală. Însă imediat cum au fost încheiate negocierile, la parafare, a fost publicat acest document. Toată lumea îl poate citi acum. Şi eu sunt curios, cei care spuneau că e secret, ce au găsit acolo? L-au studiat, sunt câteva sute de pagini, au găsit ceva, trădări? Pur şi simplu, a fost o teorie conspiraţionistă care s-a răspândit în Moldova. Şi acum, când vedem că are de ce să se risipească, chestiunea nu mai este adusă la zi. De ce? Vreau să văd care este urmarea.

Cred că e nevoie din partea, chiar a reprezentanţei Comisiei Europene aici, la Chişinău, de explicat clar că este un document foarte tehnic, acest Acord de Asociere. Trebuie comunicator foarte bun care să vină să spună populaţiei foarte-foarte clar ce e de spus
Cristian Ghinea
Cristian Ghinea
anume, că produsele vor fi mai bune, pentru vor fi ridicate la standardele europene, că firmele, într-adevăr, trebuie să investească, dar vor primi asistenţă din partea Uniunii Europene pentru a investi, să se ridice la aceste standarde, că piaţa din Republica Moldova va fi mult mai competitivă. Nu vom mai avea trei asiguratori care aparţin unor oameni politici, de pildă, şi care sunt capabili să blocheze accesul pe piaţă tuturor celorlalţi. Şi vor veni mari asiguratori din Uniunea Europeană care vor asigura competiţia acestora şi vor duce preţurile în jos, la fel, la telecomunicaţii.

Practic va fi o presiune competiţională dinspre Uniunea Europeană care va face foarte bine pieţei din Republica Moldova şi cetăţenilor. Nu cred că cetăţenii sunt mulţumiţi de faptul că aveţi un cartel de facto la importul de carne, că aveţi un cartel pe piaţa asigurărilor şi aşa mai departe. Şi exemple de pieţe sectoriale, la fel, pot fi analizate. Şi poate fi explicat cetăţeanului ce înseamnă, de facto, integrarea pe piaţa economică, integrarea economică în Uniunea Europeană, că aceasta este DCFTA.”
XS
SM
MD
LG