Linkuri accesibilitate

Guvernul moldovean va negocia un nou acord stand by cu Fondul Monetar Internaţional


U.S. -- The logo of the International Monetary Fund (IMF) at the organization's headquarters in Washington, DC, 16May2011
U.S. -- The logo of the International Monetary Fund (IMF) at the organization's headquarters in Washington, DC, 16May2011

Cum este văzută politica financiară a guvernului de liderii fracţiunilor parlamentare.



Acordul care va acorda în primul rând expertiza şi un fel de credit de valoarea reformelor şi politicilor bugetar-fiscale ale guvernului. Dar acest credit, spunea si premeirul Iurie Leancă la sfârşitul lui septembrie, în cursul celei mai recente misiuni FMI la Chişinău, va aduce investiţii în Moldova şi va facilitate accesul ţării la credite si programe internaţionale de dezvoltare. Este motivul pentru care şi proiectul de buget pe anul viitor este discutat şi cu FMI internaţional deşi oficial nu exista incă un acord cu Fondul. Joi, liderii fracţiunilor parlamentare s-au întâlnit cu reprezentantul FMI iar Alla Ceapai a vrut să afle cum este văzută politica financiară a guvernului.

Politica bugetar fiscală, în special politicile fiscale în sectorul agricol, au constituit subiectul principal al discuţiilor purtate cu reprezentanţii FMI. Asta am aflat de la câţiva deputaţi care au participat la întrevederile de joi. Preşedintele comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, ne-a spus că de fapt a fost un schimb de opinii înainte de o posibilă vizită a misiunii generale a Fondului care ar urma să aibă loc în luna ianuarie.

„FMI nu a impus nici un fel de condiţii. Am avut un schimb de opinii. Ei nici nu au mandatul să spună ceva. Nu există o misiune cu FMI la moment, iar localnicii nu au mandatul să spună dacă sunt sau nu contra la unele iniţiative de-ale noastre. Ne-au dat de înţeles că ei ar aprecia dacă noi nu am întreprinde nimic până la negocieri, dar nu ne-au zis nimic dacă decidem sau nu ceva.”

Liderul fracţiunii liberal-democrate, Valeriu Streleţ, ne-a spus însă că reprezentanţii FMI au fost critici cel puţin în ceea ce priveşte reducerea TVA de la 20 la 8 la sută, în agricultură, rectificare prevăzută în proiectul bugetului:

„S-a repetat încă o dată insistenţa FMI de a nu reveni la cota de 8% TVA. Noi am prezentat probe care demonstrează că cota de 8% TVA nu afectează prin nimic acumulările la buget şi nu distorsionează echilibru bugetar, şi nu creează premise de acte de corupţie aşa cum susţineau ei.”

Potrivit mai multor experţi, revenirea la TVA de 8 la sută pentru producţia agricolă şi impunerea impozitul unic în agricultură, decise de cabinetul Filat înainte de demitere, au adăugat la motivele din care FMI nu a mai vrut să discute un nou program cu Guvernul, după expirarea în aprilie a celui precedent. Guvernul de la Chişinău îşi doreşte un nou program cu FMI, de care depinde finanţarea externă a Moldovei, însă deocamdată nu este limpede dacă se va renunţa la toate deciziile care au dus la răcirea relaţiilor cu Fondul. Una din aceste decizii şi anume impozitul unic pe agricultură Guvernul a decis astăzi să îl retragă de pe agenda de dezbateri din parlament.

Parlamentul a amânat pentru săptămâna viitoare dezbaterea politicii bugetar fiscale, programată iniţial pentru astăzi. În opinia socialistului Igor Dodon amânarea, ce intervine imediat după întâlnirea de ieri a deputaţilor cu reprezentanţii FMI nu este una întâmplătoare:

„Bugetul anului următorul este unul cu găuri financiare şi poate fi executat doar dacă partenerii străini – FMI, Banca Mondială, UE – vor acorda acele granturi şi credite promise. Evident că în aceste condiţii FMI şi Banca Mondială condiţionează anumite politici pentru anul următor. În opinia noastră este o greşeală când actuala guvernare încearcă să facă apropouri şi compromisuri pentru partenerii externi. Ei trebuie să fie mai duri în negocieri şi să convingă FMI. Acest lucru este posibil. Eu am negociat în 2006 – 2009 cu mai multe misiuni. Trebuie să fii dur, categoric şi să stai pe poziţiile interesului personal.”

Deputaţii din majoritatea parlamentară au dezminţit presupunerea că amânarea s-a produs din cauza întâlnirii cu reprezentanţi ai FMI
XS
SM
MD
LG