Linkuri accesibilitate

Fenomenul violenţei în familie și neîncrederea în Poliție


Sesiunile de instruire ar urma să schimbe modul îngăduitor în care violenţa în familie este tratată de ofiţerii de poliţie.



120 de polițiști au absolvit un curs de 16 zile despre cum să contracareze violența în familie, căreia îi cad victime cel mai adesea femeile. Instruirea a fost organizată de guvern cu ajutorul Fondului ONU pentru populație și al ambasadei Statelor Unite, iar inițiatorii ei spun că va continua.

Sesiunile de instruire ar urma să schimbe modul îngăduitor în care violenţa în familie este tratată de ofiţerii de poliţie. Aceştia trebuie să aibă o înţelegere clară a instrumentelor pe care le vor aplica atunci când sunt sesizaţi şi ajung la faţa locului pentru a documenta cazul, remarcă specialiştii.

Ion Bodrug, şeful Inspectoratului general al poliţiei spune că deşi cazurile de violenţă pot fi cercetate penal, de cele mai dese ori agresorii sunt doar amendaţi, ceea ce nu poate fi o măsură de descurajare a fenomenului: „Urmează ca şi în anul viitor să continuăm astfel de cursuri. Într-adevăr, este foarte important să instruim poliţiştii cum corect să aplice acea prevedere legală care este din 2010 şi statul nostru a recunoscut că violenţa în familie este o crimă. Şi aici este important că şi administraţia publică locală şi asistenţa socială, toţi în comun, să prevenim astfel de cazuri. Ar fi bine să le prevenim, dar dacă nu reuşim, deja intervenim în cazul când suntem nevoiţi să aplicăm legislaţia penală.”

În primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate peste 5000 de adresări privind acte de violenţă, iar în baza acestor date au fost pornite 956 de dosare penale. Cu toate că numărul sesizărilor este mai mare decât anul trecut, experţii constată că multe victime ezită să denunţe agresorii.

Tăinuirea cazurilor de violenţă în familie este cauzată şi de neîncrederea victimelor în Poliţie, iată de ce, specialiştii propun o abordare multidisciplinară a problemei. Asta ar însemna că, pentru a preveni şi a lupta cu acest fenomen, ofiţerii trebuie să comunice cu toţi actorii sociali din comunitate, zice Angelina Zaporojan, directoarea Centrului de drept al femeilor:

„Fiecare caz de violenţă în familie este foarte complex, de aceea se pune accentul pe colaborarea strânsă dintre autorităţile statului, Poliţie, asistenţa socială, medicină, autorităţile publice locale, dar şi serviciile care sunt acordate de centrle maternale, organizaţiile neguvernamentale, care acordă asistenţă victimelor violenţei în familie.”

Pentru că la programele de instruire participă şi asistenţi sociali şi angajaţi ai autorităţilor locale, cel mai mare accent se pune anume pe studierea prevederilor legale ce vizează violenţa în familie.

Donald Carroll, reprezentant al Ambasadei SUA în Republica Moldova spune că în vara anului viitor va fi organizată o amplă campanie de informare, pentru ca abuzul în familie să nu fie trecut cu vederea, nici de autorităţi şi nici de victime: „Fenomenul violenţei în familie este unul complex şi tragic, anume din cauza impactului pe care îl are asupra familiei şi a victimelor. Deseori acest flagel este trecut cu vederea sau este suferit în tăcere. Împreună trebuie să recunoaştem că acesta este un comportament inacceptabil într-o societate democrată şi, de asemenea, reprezintă o lacună semnificativă într-un stat de drept. Noi apreciem paşii pe care îi fac partenerii noştri, Guvernul Republicii Moldova, pentru a recunoaşte această problemă şi a o combate.”

Specialiştii mai spun că lacune procedurale ar fi nu doar la nivel de intervenţie în cazurile de violenţă, dar şi de protecţie a victimelor. Asemenea măsuri sunt incluse în ordonanţa de protecţie, însă acest act legal nu stabileşte un mecanism de protecţie urgentă a victimei. Deşi în lege se spune că ordonanţa se emite de judecător în timp de 24 de ore, nu a fost înregistrat încă nici un caz în care victimei să-i fie asigurată protecţia în acest termen.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG