Linkuri accesibilitate

„Eu nu văd Moldova fără regiunea transnistreană. Noi luăm graniţele aşa cum le-am găsit.”


Graham Watson
Graham Watson

Un interviu, în exclusivitate, cu Graham Watson, europarlamentar britanic, raportor al PE în dosarul Acordului de Asociere UE-R. Moldova.



Pe fondul marilor proteste din Ucraina împotriva amânării semnării Acordului de Asociere la UE, europarlamentarul Graham Watson, lider al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa, i-a acordat corespondentei noastre la Strasbourg, Iolanda Bădiliță, un interviu pe tema relațiilor UE cu țările Parteneriatului Estic și cu Federația Rusă.

Un interviu în exclusivitate cu europarlamentarul Graham Watson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:49 0:00

Europa Liberă: Domnule Watson, ce învățăminte trebuie să tragă Moldova de pe urma summitului Parteneriatului Estic, găzduit la sfarsitul lunii trecute de capitala lituaniana, Vilnius?

Graham Watson: „Cred ca multi privesc summitul de la Vilnius ca pe un esec. Nu este cazul meu. Simplul fapt ca Moldova si Georgia au parafat Acordurile de Asociere cu UE este esential si a miscat lucrurile inainte.

Trebuie sa ne amintim ca intregul proces de eliberare a Europei, de largire a spatiului de libertati democratice europene a fost un drum anevoios care a durat mult, aproape 40 de ani. Ne-a trebuit mult sa extragem Grecia, Spania si Portugalia din dictaturile fasciste. Ne-a trebuit mult ca, prin intermediul Conferintei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE), sa daramam guvernele din tarile Pactului de la Varsovia.

Ne trebuie mult timp pentru a impinge, iata, „Cortina de fier” mai departe, catre Est. Si, desigur, poate ca ar fi fost mai bine sa nu facem asta, poate ca mai degraba ne-am fi dorit ca Rusia sa isi recunoasca locul intr-o Europa democratica si sa isi doreasca sa aiba relatii bune cu UE. Gradual, Moldova si Georgia se indreapta catre Europa. Cred ca si Ucraina le va urma. Si acesta este motivul pentru care sute de mii de oameni se afla pe strazi, in Ucraina, acum.”

Europa Liberă: Saptamana aceasta, Parlamentul European a dat unda verde vinurilor moldovenesti pe piata europeana - o consecinta imediata a parafarii Acordului de liber schimb si comert aprofundat dintre UE si R. Moldova. Ce alte avantaje vor avea comerciantii moldoveni dupa intrarea in vigoare a intregului acord, in 2015?

Graham Watson: „Ce a facut Parlamentul acum a fost sa devanseze cu un an intrarea in vigoarea a acordului, doar pentru comertul cu vinuri. Cred ca producatorii de vinuri s-au organizat deja in asa fel incat sa poata profita de aceasta deschidere a pietelor, dar, desigur, din 2015 se vor deschide pietele in multe alte sectoare. E vorba de produsele agricole, care sunt competitive cu standardele europene, dar si de micile firme de inginerie care vor beneficia de inlesniri.”

Europa Liberă: Ce impact are asupra Moldovei si asupra conflictului transnistrean faptul ca Ucraina nu a semnat Acordul de Asociere cu UE?

Graham Watson: „Nu as vrea sa judec daca dl Ianukovici a actionat cu buna credinta sau nu. Trebuie sa recunoastem ca in politica exista multe presiuni asupra multor lideri. La situatia creata in Ucraina, raspunsul nostru va fi ca UE va fi si mai determinata ca relatia cu Moldova sa mearga foarte bine, pentru a le putea spune apoi ucrainenilor: „Daca semnati si puneti in practica ce am convenit, adica reformarea societatii, iata ce puteti obtine!”. Sunt convins ca putem oferi populatiei moldovene un viitor mult mai bun decat ar putea obtine in urma oricarui acord de cooperare cu Federatia Rusa.”

Europa Liberă: Ce le spuneti celor care sunt convinsi ca fara o Ucraina de partea UE, regiunea transnistreana nu va reveni sub controlul Republicii Moldova.

Graham Watson: „Recunosc ca exista un mare semn de intrebare cu privire la regiunea Transnistria. Imi dau seama ca este extrem de dificil pentru guvernul moldovean. Chisinaul trebuie sa actioneze intr-o maniera predictibila, dar ferma, pentru a le spune oamenilor din regiunea transnistreana: „Veniti cu noi! Veniti cu noi pentru ca aici sunt reprezentate cel mai bine interesele voastre!”. Si doar populatia din Transnistria este cea care va spune liderilor: „Aceasta este directia in care dorim sa mergem!”. Ce inseamna pentru Moldova?

Ei bine, eu nu vad Moldova fara regiunea transnistreana, nu vreau sa ma intorc la viata de dinaintea pactului Molotov-Ribbentrop, noi nu dorim sa rescriem 60 sau 70 de ani de istorie. Noi luam granitele asa cum le-am gasit. Si de aceea chestiunea vizelor pentru cei care detin pasapoarte moldovenesti, a fost atat de importanta.”

Europa Liberă: Ne putem astepta acum, ca Moldova este deja „cu un picior” in UE, ca Rusia sa revina cu acele presiuni exercitate inainte de Vilnius? Vicepremierul Rogozin ameninta la un moment dat cu intreruperea gazelor, iar chestiunea vinurilor este deja un fapt, nu doar o amenintare.

Graham Watson: „Este posibil ca Moldova sa mai treaca prin asa ceva. Presiunile din partea Rusiei se pot manifesta fie prin separatismul Gagauziei, fie prin problemele cu dl Sevciuk in regiunea Transnistria, dar sunt sigur ca dl Putin va continua jocul „de-a soarecele cu pisica” cu UE. Ce este important, dupa mine, este ca UE sa reuseasca sa le arate moldovenilor ce viitor pot avea daca urmeaza calea europeana.”

Europa Liberă: Acest Parteneriat strategic, pe care UE il are cu Rusia, ajuta Uniunea in relatia sa cu partenerii estici?

Graham Watson: „Ajuta intr-un sens: ca exista intalniri regulate intre liderii europeni si cei rusi. Astfel nu doar ca putem sa ridicam chestiunile care ne intereseaza, dar avem si ocazia sa intelegem felul in care gandesc partenerii rusi. Insa principala slabiciune a Parteneriatului Strategic cu Rusia este faptul ca nu exista o politica comuna a UE cu privire la Rusia. Cand e vorba de energie, diferite state membre se descurca cum pot, in functie de interesul national. Chiar si in materie de comert fiecare stat membru face cum crede de cuviinta, astfel incat interesul national sa fie cel in profit. UE va avea succes doar daca va avea politici unitare, o viziune unitara. Asta trebuie sa facem si cu Rusia, si putem avea aceasta posibilitate la o reuniune a unui Consiliu european, cand sefi de stat si de guvern se vor reuni pentru a discuta chestiuni de securitate si aparare. Iar chestiunea numarul unu trebuie sa fie: cum abordam relatia cu Rusia.”

Europa Liberă: In privinta Ucrainei, ce credeti ca se va intampla in cele din urma cu „Euromaidanul”?

Graham Watson: „Cred ca protestatarii sunt acum atat de puternici incat vor da jos guvernul daca acesta nu va reconsidera decizia de a semna tratatul de asociere cu UE. În Parlament a fost o decizie foarte clara, pro-europeana, iar presedintele a decis sa igonore acest vot. Cred ca poporul o sa il oblige pe presedinte sa se tina de aceasta promisiune.”
XS
SM
MD
LG