Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:43 25.7.2016

Șase militari uciși duminică


Șase militari și-au pierdut viața duminică în atacuri separatiste, iar alți 13 au fost răniți.

Cifrele au fost confirmate de purtătorul de cuvânt militar al lui Petro Poroșenko.

Cele mai multe bombardamente au avut loc în regiunea Mariupol, portul râvnit de separatiști.

07:18 24.7.2016

Parlamentul polonez votează asupra “genocidului” comis de ucraineni


Camera inferioară a parlamentul polonez, Sejmul, a votato rezoluție prin care crimele și masacrele comise de naționaliști ucraineni asupra civililor polonezi sunt numite “genocid”.

Kievul, care neagă realitatea acelor crime, a protestat, președintele Petro Poroșenko spunând că "regretă” inițiativa legislatorilor polonezi.

Poroșenko se teme că o asemenea inițiativă poate fi folosită ca o armă ideologică în conflictul cu separatiștii sprijiniți de Rusia, conflict care a făcut deja 9.400 de victime in doi ani.

Sejmul polonez mai încercase în 2013 să voteze asupra “genocidului” comis de ucraineni, însă atunci deputații de dreapta ai lui Kackynski nu erau majoritari, iar rezoluția nu a trecut.

Nadia Savcenko în vizită în parlamentul polonez la Varșovia, 7 iulie, 2016
Nadia Savcenko în vizită în parlamentul polonez la Varșovia, 7 iulie, 2016

17:39 23.7.2016

Bomba care l-a ucis pe jurnalistul Pavel Șeremet - plasată de o femeie


Bomba artizanală, plasată sub masina Subaru, în care a fost ucis jurnalistul Pavel Șeremet, a fost pusă acolo de o femeie, scrie „Obozrevateli”, care prezinta inregistrarile camerelor video.

În acestea se vede că femeia a ”lucrat” impreuna cu un barbat.

Publicatia ofera, de asemenea, cronologia evenimentelor.

Astfel, la 00.22, un bărbat neidentificat se apropie de mașina parcată in care a doau zi dimineața moare Șeremet. El se așeaza langa portiera soferului și pregăteste locul pentru atașarea dispozitivului exploziv – a sters sub Subaru.

La ora 2.33, acelasi barbat și o femeie merg în direcția blocului unde a locuit Seremet – pe strada Yaroslav Val, în jos pe Ivan Franko – la o distanță de aproximativ 15 metri unul față de celălalt. Femeia cara o pungă sau pachet – se vede ca bagajul este greu.

Potrivit „Obozrevateli”, anchetatorii cred ca in punga se afla bomba.

12:13 22.7.2016

Principalii jurnaliști asasinați în Ucraina

La înmormântarea lui Pavel Șeremet, 22 iulie 2016
La înmormântarea lui Pavel Șeremet, 22 iulie 2016



Peste 50 de jurnaliști au fost asasinați în Ucraina după independența câștigată în 1991 și până astăzi, cu toate că presa este mai liberă acolo decât în majoritatea celorlalte republici foste sovietice.

Cele mai multe asasinate s-au întâmplat sub președinții Leonid Kravciuk (1991-1994) și Leonid Kucima (1994-2004). Sub Viktor Iușcenko (2005-2010), au abut loc doar două asasinate, iar trei s-au întâmplat sub cel de-al patrulea președinte, Viktor Ianukovici (2010-2014.)

Asasinarea lui Pavel Șeremet este al doilea caz sub Petro Poroșenko. Aici nu se includ cazurile de jurnaliști morți pe front, cinci ucraineni și cinci corespondenți străini.

Potrivit unui raport Freedom House, Ucraina e una din țările cele mai periculoase pentru profesia de jurnalist.

1995: Viktor Frelih era un jurnalist freelance, colaborator cu Molodoi Bukovineț, mort otrăvit în 1995 la Cernăuți. Cerceta un trafic cu substanțe chimice și primise amenințări cu moartea.

1997: Boris Derevianko, editorul-șef de la Vercirnia Odesa. Impușcat în fața clădirii ziarului.

1997: Petro Șevcenko, reporter la Kievskie Vedomosti newspaper, găsit spânzurat într-o clădire abandonată. Ancheta cazuri de corupție în Lugansk.

Gheorghi Gongadze.
Gheorghi Gongadze.

2000: Gheorghi Gongadze, editor la Ucrainskaia Pravda, răpit, torturat și decapitat. Corpul i-a fost găsit intr-o pădure in afara Kievului. Un fost general de poliție, Oleksi Pukaci, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru a fi organizat asasinarea, dar alții mai sus-puși, inclusiv fostul președinte Leonid Kucima, nu au fost niciodată anchetați.

2010: Vasil Klimentiev, redactorul șef de la Novîi Stil, răpit și probabil ucis de poliție. Corpul nu a fost găsit.

2014: Viacheslav Veremi, ziarist pentru Vesti, în Kiev, împușcat pe 14 februarie 2014, la o intersecție, a doua zi după cele mai mari violențe de pe Maidan.

2016: Pe 20 iulie, cunoscutul jurnalist de la Ukrainskaia Pravda, ca și Gongadze, Pavel Șeremet a fost asasinat în Kiev prin o bombă plasată sub mașina pe care o conducea. Pavel Șeremet, în vârstă de 44 de ani, era din Bielorusia, unde făcuse închisoare pentru opoziția sa la regimul lui Lukașenka, și unde în câteva rânduri fusese atacat și bătut. Șeremet primise premiul OSCE pentru jurnalism în 2002.

Pavel Șeremet
Pavel Șeremet

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG