Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:27 17.3.2017

Armata română și cea ucraineană au semnat un plan de activități comune pentru următorii doi ani

Viktor Mujenko
Viktor Mujenko


Șeful Statului Major General al armatei române, generalul Nicolae Ciucă, și omologul său ucrainean, generalul de armată Viktor Mujenko, au semnat, la Cernăuți, 'Planul activităților bilaterale ale forțelor armate române și ucrainene pentru 2017-2018’.

Cei doi reprezentanți ai armatelor din România și Ucraina au discutat, de asemenea, aspecte privitoare la stadiul cooperării militare celor două țări, proiectele comune în contextul cooperării militare internaționale, precum și provocările la adresa securității din regiunea Mării Negre și a Europei de Sud-Est.

19:35 16.3.2017

UE oferă Ucrainei un împrumut de 600 de milioane de euro


Comisia Europeană a anunțat joi că va oferi un împrumut de 600 de milioane de euro Ucrainei. Banii vor fi transmiși Kievului la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, menționează Comisia într-un comunicat care precizează că asistența financiară totală acordată de Uniunea Europeană Ucrainei începând cu 2014 se va ridica astfel la 2,81 miliarde de euro, cea mai mare sumă acordată vreodată unui stat care nu face parte din Uniune.

În contextul în care Ucraina se confruntă de câţiva ani cu un conflict separatist, executivul Uniunii Europene a renunţat la condiţia anulării de către Ucraina a exporturilor de cherestea, acceptând doar promisiuni în acest sens din partea Administraţiei prooccidentale de la Kiev.
"Comisia Europeană se aşteaptă ca proiectul de lege privind exporturile de cherestea să fie prezentat Parlamentului ucrainean şi să fie adoptat rapid", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei.

Vicepreședintele CE pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis, a subliniat că Ucraina a depus eforturi remarcabile pentru stabilizarea și reformarea economiei sale, în pofida conflictului armat care are loc pe teritoriul ei". La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul UE pentru afaceri economice și financiare, a afirmat că acordarea noii tranșe de ajutor reprezintă o dovadă a continuării "sprijinului susținut al UE pentru Ucraina și cetățenii săi". "Dorim să ajutăm autoritățile în munca de implementare a unui program politic puternic în beneficiul tuturor ucrainenilor, inclusiv al celor care au fost afectați în cea mai mare măsură de conflict", se arată în comunicat Comisiei.

19:34 16.3.2017

Ochi pentru ochi: Poroșenko vrea blocarea economică a teritoriilor separatiste

Ucraina a anunţat că va opri toate transporturile de bunuri către şi dinspre teritoriul controlat de separatiştii proruşi în estul ţării.

Blocada va fi menţinută până la implementarea unor părţi din acordul de pace de la Minsk.

Oliexandr Turcinov, preşedintele Consiliului de Securitate şi Apărare din Ucraina a declarat că vor fi tăiate legăturile rutiere şi feroviare între teritoriul controlat de rebeli şi restul ţării.

Ministerul de Interne, Poliţia Naţională, Garda Naţională şi Serviciul de Securitate au primit ordin să oprească toate transporturile de bunuri peste linia de delimitare între teritoriul administrat de guvernul de la Kiev şi cel controlat de rebeli.

Blocada va fi menţinută până la implementarea punctelor 1 şi 2 din acordul de pace de la Minsk, adică încetarea ostilităţilor şi retragerea armamentului din zona frontului, a adăugat Turcinov.

O blocadă neoficială a fost organizată încă de luna trecută de activiştii naţionalişti din Ucraina, acţiune care a afectat în mod serios relaţiile comerciale între cele două părţi.

19:32 16.3.2017

OSCE își prelungește misiunea de monitorizare până la 31 martie 2018


Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat joi că misiunea sa de monitorizare în Ucraina va fi prelungită cu un an, până la finalul lunii martie anul viitor.

''Consiliul Permanent al OSCE, într-o decizie luată prin consens în reuniunea sa de astăzi de la Viena, a convenit să reînnoiască mandatul Misiunii speciale de monitorizare în Ucraina cu un an, până la 31 martie 2018'', a menționat organizația într-un comunicat de presă.

OSCE monitorizează începând din martie situația din estul Ucrainei, zonă marcată de un conflict armat între forțele pro-guvernamentale ucrainene și rebelii separatiști susținuți de Rusia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG