Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:09 20.1.2017

Poroșenko forțat să-și închidă fabrica Roshen din Rusia

Compania lui Petro Poroshenko Roshen a anunțat că oprește activitatea de producție a fabricii din orașul Lipețk (Rusia). Potrivit precizărior reprezentanților companiei într-un comunicat de presă, decizia a fost luată din motive economice și politice.

Anterior, oficialii Roshen au anunțat că vânzarea fabricii din Rusia a devenit imposibila, dupa ce SKR (Comitetul de Investigatii din Rusia) a impus sechestru pe activele companiei.

Roshen susține că, începând cu anul 2013, producția fabricii din Lipețk s-a redus de trei ori.

Principalul este cel al hărțuirii la care compania a fost supusa in Rusia de catre organele de control si mass media. Activitatea Roshen in Rusia a fost discreditata în presa rusă, iar în unele regiuni, sub presiunea autorităților, retailerii au refuzat produsele fabricii din Lipețk.

12:44 19.1.2017

Poroșenko îi cere lui Trump să mențină sancțiunile impuse Rusiei

Poroșenko cu regele Philippe al Belgiei în Davos.
Poroșenko cu regele Philippe al Belgiei în Davos.

In Davos, unde participă la Forumul Economic Mondial, Petro Poroșenko a cerut comunității internaționale, dar mai ales SUA, să mențină unitatea în fața agresiunilor Rusiei.

Poroșenko și-a exprimat speranța că Trump va sprijini Ucraina și va menține sancțiunile impuse Rusiei.

Poroșenko a spus că nu se teme de o schimbare in atitudinea Washingtonului, date fiind declarațiile ostile Moscovei ale multora din colaboratorii lui Trump.

14:28 18.1.2017

Savcenko criticată pentru remarcile despre Crimeea

Nadia Savcenko a stârnit din nou controversă spunând că Ucraina ar putea accepta temporar anexarea Crimeei, dacă vrea să recapete controlul asupra regiunilor separatiste din est.

Vorbind la televiziune ea a spus că problema Crimeei ar trebui “pusă deportee punter o vreme”.

Potrivit ei, insistând asupra Crimeei, Kievul riscă să se transforme “într-o altă Transnistrie”.

Singura modalitate de a lua înapoi Donbasul este prin forță, a spus Savcenko.

13:10 18.1.2017

Ucraina dă în judecată Rusia la Curtea Internațională de Justiție

Curtea Internațională de Justiție de la Haga.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Ucraina a dat în judecată Rusia la Curtea Internațională de Justiție pentru încălcarea convențiilor ONU, acuzând Moscova că a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul Conventiei finanțării terorismului, prin furnizarea de finanțare, asistență sub formă de arme și formarea grupărilor armate ilegale implicate în acte de terorism în Ucraina.

Ucraina cere tribunalului să condamne Rusia pentru faptul că prin concursul organelor sale statale, a unor funcționari, persoane fizice și companii a încălcat Convenția împotriva finanțării terorismului, asigurând cu bani, arme și alt sprijin formațiunile ilegale din estul Ucrainei. În petiție se vorbește și despre persecutarea și încălcarea drepturilor comunității tătare din Crimeea anexată de Rusia în martie 2014.

Cel mai mare pachet de plângeri la adresa Rusiei se referă la încălcări ale drepturilor tătarilor din Crimeea de către autoritățile ruse.

Kievul vrea ca Rusia sa fie trasa la răspundere pentru:

– Discriminarea sistematică și rele tratamente fata de reprezentanții comunitatii tatare și ucrainene;

– Efectuarea referendumului ilegal din 2014 într-o atmosferă de violență și intimidare;

– Interzicerea Mejlisului și persecutarea liderilor săi;

– Sprijinirea și implicarea directă în dispariția (răpirea) și uciderea tătarilor din Crimeea;

– Intimidarea tătarilor din Crimeea prin intermediul perchezitiilor și reținerilor;

– Obstrucționarea mass-media ucraineană și tătară din Crimeea;

– Prigoana invatamantului în limbile ucraineană și tatara, precum și interzicerea reuniunilor reprezentanților acestor comunități.

În procesul intentat Federației Ruse, Ucraina cere autorităților de la Moscova să opreasca sprijinul acordat forțelor armate ilegale de pe teritoriul Ucrainei; sa ofere reparații tuturor celor care au suferit de pe urma acțiunilor forțelor armate pro-ruse și sa restaureze în totalitate drepturile comunităților ucraineana și tătară în teritoriul ocupat al Ucrainei, mai precis în Crimeea și Sevastopol.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG