Linkuri accesibilitate

Preşedintele ucrainean invită protestatarii la dialog. Opoziţia spune că Ianukovici s-a compromis prin acţiunile în forţă ale poliţiei


Preşedintele ucrainean Victor Ianukovici a invitat opoziţia la dialog, după trei săptămâni de proteste pro-europene în centrul Kievului şi alte oraşe ale ţării.

În mesajul său, Ianukovici spune că a subliniat în repetate rânduri că „singura cale este cea a reconcilierii şi împăcării”. „Acţiunile tuturor părţilor trebuie să decurgă strict în limitele legii şi a Constituţiei. Invit reprezentanţii tuturor forţelor politice, ai cultelor şi societăţii civile la un dialog naţional. Personal, sunt dispus să particip la această masă rotundă”, se spune în declaraţia preşedintelui ucrainean.

Victor Ianukovici a mai spus că „de dragul compromisului” opoziţia ar trebui să renunţe la confruntare şi ultimatumuri, şi să accepte dialogul. El a dat asigurări că „puterea va acţiona exclusiv în limitele legii şi nu va aplica niciodată forţa împotriva întrunirilor paşnice”.

Mai devreme, liderul partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, a exclus posibilitatea oricărui compromis cu autorităţile, după dubla încercare de astăzi a trupelor speciale de a dispersa în forţă manifestanţii din centrul Kievului. „Ianukovici a ars toate punţile spre o soluţie civilizată a crizei politice. Prin încercarea repetată de a dispersa Euromaidanul Ianukovici şi-a închis calea spre orice compromis”, a declarat Vitali Kliciko.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG