Linkuri accesibilitate

Ce înseamnă o justiţie prietenoasă copiilor?


Un reportaj de la Călăraşi, unde astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, a fost deschisă oficial Camera regională de audiere a minorilor victime…


Astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, la Călăraşi a avut loc deschiderea oficiala a camerei regionale de audiere a minorilor victime sau martori ai abuzului sexual, violentei în familie, traficului de fiinţe umane şi a altor crime. Amenajarea şi dotarea spaţiului de audiere a fost finanţată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, cu suportul misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Moldova, a Comitetului pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi a Procuraturii Generale. În ce condiţii vor fi audiaţi minorii şi ce presupune justiţia prietenoasă copiilor, aflam din relatarea Tamarei Grejdeanu:

În camera de audiere a copiilor care au ajuns victime, echipată cu jucării, doar aparatele de înregistrare trădează scopul acestei încăperi. În timp ce specialistul instruit, psihologul, discută cu copilul, participanţii la proces se află într-o altă cameră, de unde urmăresc, în timp real, discuţia, care este utilizată ulterior ca probă la dosar. Specialiştii notează că principalele beneficii ale camerelor de audiere sunt că exclud contactul copilului cu agresorul şi minorul nu mai este audiat în instanţa de judecată. În camera special amenajată în Călăraşi au fost de acum realizate două interviuri. Svetlana Nofit, cea cu care au discutat minorii spune că înainte de audieri, psihologul trebuie să se împrietenească cu victima, întrucât prioritare sunt interesele copilului şi mai apoi ancheta:

„Trebuie ca mai întâi copilul să fie informat, unde a venit, ce se doreşte de la el, care vor fi urmările la ceea ce o să se petreacă în camera de audieri, să nu fie lezat psihic, să nu fie retraumatizat. Depinde foarte mult de copil, de trauma care a avut-o, de felul lui de a fi. Pentru mine au fost două cazuri diferite, un copil a fost mai deschis, adică a povestit mult mai repede ceea ce s-a întâmplat. Celălalt a fost mai închis, mai inhibat, mai retras.”

Codul de procedură penală stabileşte că în caz de necesitate pot fi audieri repetate ale victimei, dar nu mai mult de trei. La toate şedinţele participă acelaşi psiholog, iar întrebările trebuie să fie diferite la fiecare discuţie, astfel încât să se evite, pe cât este de posibil, re-victimizarea acestuia. Procurorul General, Corneliu Gurin, spune de ce trebuie să ţină cont participanţii la anchetă:

„Copilul este ajutat să elucideze situaţia, să fie în condiţii similare cu cele în care se află zi de zi. Nu putem spune, poate chiar ca acasă, că unii copii din Republica Moldova nu au asemenea condiţii poate nici acasă. Dorinţa de a nu admite traumatizarea, dorinţa de a nu-i influenţa psihologic au dus la aceea ca autorităţile să contribuie şi să amenajeze asemenea spaţii speciale. Respectiv, prin acest mecanism asigurăm o componentă esenţială a justiţiei prietenoase minorilor.”

Totodată, experţii din domeniu atrag atenţia că victimele trebuie să fie protejate nu doar în procesul de urmărire penală. Iar în acest sens, este nevoie de implicarea eficientă a autorităţilor şi a asistentului social din comunitate.

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Wiliam Moser, spune că la orice etapă, justiţiarii trebuie să asigure respectarea drepturilor copilului, iată de ce asemenea servicii de protecţie vor fi dezvoltate şi pe viitor:

„Interacţiunea copiilor în cadrul procesului penal este foarte importantă. Această cameră, precum şi una identică construită de noi la Bălţi, anul trecut, va oferi ofiţerilor de poliţie şi procurorilor posibilitatea de a intervieva şi proteja copiii care sunt victime a violului, abuzului, violenţei în familie şi traficului de fiinţe umane. Noi vom continua conlucrarea noastră cu Republica Moldova pentru îmbunătăţirea situaţiei acestor categorii vulnerabile de persoane. Este o parte componentă a strategiei noastre continue în domeniul drepturilor omului pentru Republica Moldova.”

Până la sfârşitul acestui an, camere de audiere a copiilor martori, bazate pe practici care să scoată în faţă necesitatea lor de a fi protejaţi, vor fi deschise în sediul procuraturilor raionale din Ocniţa, Soroca, Anenii-Noi, Orhei, Leova şi Cahul.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG