Linkuri accesibilitate

Ucraina s-a săturat de baletul între Rusia şi Occident (22)


Moştenirea lui Traian Băsescu (ziare.com)


In Ucraina a aparut o societate civila care s-a saturat de baletul intre Rusia si Occident, arata Armand Gosu intr-o analiza publicata de revista 22. Din pacate, in acest moment Occidentul nu se mai bate sa castige de partea sa aceasta tara cum a facut-o in perioada revolutiei portocalii din 2004. Dezamagita de regresul Kievului dupa instalarea la putere a lui Ianukovici, administratia Obama nu a mai considerat Ucraina o miza de prim rang. In mod normal, arata Gosu, Uniunea Europeana ar fi trebuit sa preia stafeta. La nivel declarativ a si facut-o, dar s-a dovedit ca nu exista si vointa politica necesara. Niciun stat european influent nu s-a angajat pe acest dosar pentru a-l promova cum se cuvine, nici chiar Germania, care, spune autorul, s-a blocat in chestiunea Timosenko. Parteneriatul estic n-a reusit sa fie instrumentul dorit in ceea ce priveste Ucraina, ci doar prilej de socializari incomode cu lideri precum cel al Azerbaidjanului. Teoria lui Armand Gosu este ca exista o singura abordare cu oarecare sanse de succes: acele state care sunt interesate de integrarea europeana a Ucrainei sa fie lasate sa se implice si sa propuna masurile adecvate. Ar fi vorba despre Polonia, Suedia, Ro­mâ­nia si Li­tuania. Citam: „Eșecul Maidanului ar putea fi cadoul de Revelion mult râvnit de Kremlin. Va fi nu doar o înfrângere a Ucrainei, va fi o în­frân­gere a civilizației occidentale. Atunci, Ru­sia nu va mai avea nici măcar un com­petitor virtual cu care să-și măsoare for­țele. Președintele Putin nu va mai avea cu cine să discute”.

Platforma on-line inliniedreapta rezuma un comentariu al jurnalistului polonez Tomasz Sakiewicz, care porneste de la discursul tinut la Kiev de liderul opozitiei de la Varsovia, Jaroslaw Kaczynski. Un discurs pe care ucrainenii nu-l vor uita curand si prin care a fost cumva spalat chiar obrazul Occidentului, considera comentatorul polonez. Kaczynski a cerut Uniunii Euopene să ia o atitudine mai fermă față de Rusia în privința presiunilor pe care aceasta le exercită asupra Ucrainei - aflam din articolul rezumat pe platforma inliniedreapta.

Publicatia gandul.info prezinta rezultatele unui studiu realizat de Centrul Roman pentru Politici Europene in legatura cu tinerii basarabeni care au beneficiat sau beneficiaza de burse de studii ale statului roman. Doar 10% dintre ei se intorc in Republica Moldova. Motivul principal este nivelul foarte scazut al salariilor din tara vecina, desi acolo, spun tinerii basarabeni, costul vietii este acelasi ca in Romania. Realizatorii studiului propun guvernului de la Bucuresti transformarea acestui program de burse de studii de 4 ani intr-o schema de mobilitate cu o perioadă mai scurtă, mai ales că Republica Moldova a devenit eligibilă în programul european Erasmus Plus.

Site-ul ziare.com publica un comentariu invitat, semnat de Costin Ciobanu, in care este evaluata „mostenirea lui Traian Basescu”. La sfarsitul celui de-al doilea mandat, presedintele ar fi trebuit sa lase un mare proiect post-aderare, care insa lipseste, considera comentatorul. Incercarea de a sugera acum, pe ultimii metri, ca acest proiect ar putea fi combinatia dintre miza justitiei si cea a unirii cu Republica Moldova ii starneste lui Costin Ciobanu suspiciuni. „Sunt cartile jucate acum, mai mult ca tactică in razboiul coabitarii decat ca angajament sincer. Ramane sa vedem care va fi impresia de final si cat va reusi ea sa „scape turma”.”
XS
SM
MD
LG