Linkuri accesibilitate

În capitala Ucrainei continuă demonstraţiile anti-guvernamentale


În capitala Ucrainei, continuă demonstraţiile anti-guvernamentale provocate de refuzul, în ultimul moment, al regimului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Se speculează că preşedintele ucrainean Victor Ianukovici ar fi cedat presiunilor Rusiei şi s-ar pregăti să semneze un acord care să adâncească cooperarea bilaterală, eventual chiar aderarea la uniunea vamală, dominată de Moscova.

Pentru moment însă aceste speculaţii nu sunt dublate de fapte. Preşedintele Ianukovici a anunţat astăzi, după convorbiri cu alţi trei foşti preşedinţi ai ţării că miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.

Întâlnirea cu cei trei foşti preşedinţi trebuia să fie urmată de o discuţie „la masa rotundă” cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, care între timp, conduc manifestaţiile de protest din centrul Kievului. Aceştia nu au apărut, la convorbiri au fost numai membri ai guvernului şi ai partidului de guvernământ. Preşedintele Victor Ianukovici nu a participat nici el.

Între timp, s-a anunţat că preşedintele ucrainean se întâlneşte cu Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene.

Dna Ashton, dar şi adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, au discutat deja la Kiev cu reprezentanţii opoziţiei.
XS
SM
MD
LG