Linkuri accesibilitate

Ucraina: negocieri fără opoziţie


Preşedintele Victor Ianukovici a anunţat, după convorbiri cu alţi trei foşti preşedinţi ai ţării, că miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.


În capitala Ucrainei, continuă demonstraţiile anti-guvernamentale provocate de refuzul, în ultimul moment, al regimului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Ianukovici a declarat însă astăzi, la televiziunea de stat, că a cerut guvernului să elaboreze un plan, înainte de summitul UE-Ucraina din martie 2014, pentru reducerea riscurilor economice cu care s-ar confrunta Ucraina dacă semnează acordul de asociere cu UE.

Ianukovici a mai declarat că acordul de asociere are avantaje şi dezavantaje pentru Ucraina, dar că indiferent de aceste aspecte Ucraina trebuie să restabilească relaţii comerciale normale cu Rusia. „Nu vreau ca relaţiile cu Uniunea Europeană şi cele cu Rusia să fie antagonice. Cred că şi Europa o să doarmă liniştită dacă noi avem relaţii bune cu Rusia, dacă nu mai apar conflicte cum a fost criza gazelor. (O repetare – n.r.) ar fi inacceptabilă şi trebuie să ne protejăm interesele”, a declarat preşedintele ucrainean la televiziune.

Preşedinţii Victor Ianukovici, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Victor Iuşcenko
Preşedinţii Victor Ianukovici, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Victor Iuşcenko
Mai devreme, Ianukovici s-a întâlnit cu trei foşti preşedinţi ai ţării după care a anunţat că, miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.

Întâlnirea cu cei trei foşti preşedinţi trebuia să fie urmată de o discuţie „la masa rotundă” cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, care, între timp, conduc manifestaţiile de protest din centrul Kievului. Aceştia nu au apărut, la convorbiri au fost numai membri ai guvernului şi ai partidului de guvernământ. Preşedintele Victor Ianukovici nu a participat nici el, dar s-a anunţat că s-a întâlnit cu Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene.

Dna Ashton, dar şi adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, au discutat deja la Kiev cu reprezentanţii opoziţiei.

Victoria Nuland şi unul din liderii opoziţiei Arseni Iaţeniuk
Victoria Nuland şi unul din liderii opoziţiei Arseni Iaţeniuk
Între timp, comisarul European pentru extindere Stefan Fuele a lăsat de înţeles că Uniunea Europeană ar trebui să-i ofere Ucrainei perspectiva integrării, cândva. Vorbind în Parlamentul European, unde era dezbătută situaţia din Ucraina, Fuele a declarat că a venit momentul ca Uniunea Europeană să acţioneze „mai strategic” în relaţia cu Kievul. Dacă UE vrea să schimbe Europa de Est, crede Fuele, atunci trebuie să folosească „instrumentele cele mai la îndemână” şi anume perspectiva integrării.

Acordurile de asociere oferite ţărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldova, nu includ perspectiva integrării în UE.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG