Linkuri accesibilitate

Kiseliov în loc de RIA-Novosti


Unii comentatori afirmă că Dmitri Kiseliov va fi pentru preşedintele Putin ce a fost pentru Hitler ministrul nazist al propagandei, Goebbels.


Cine este omul numit de președintele rus Vladimir Putin în fruntea noii agenții de presă de stat a țării sale? Dimitri Kiseliov este un om cu multe fațete: cu opinii puternice, controversat și înverșunat pro-Kremlin, dar – spun criticii lui – nu este jurnalist. O relatare a corespondentei EL Daisy Sindelar, sintetizată de Mircea Țicudean.

Un clip video popular pe Youtube arată cât de mult se poate schimba un om de presă în Rusia lui Vladimir Putin. În 1999, când Putin ajungea la putere, Dimitri Kiseliov era un redactor TV cu perspective și avea opinii clare despre diferența dintre jurnalism și propagandă:

„Un jurnalist nu poate fi separat de etica sa. Dar oamenii care apar la televizor de multe ori nu pot fi numiți jurnaliști, pentru că de multe ori ei sunt simpli agitatori”, spunea Kiseliov.

14 ani mai târziu, cu un Vladimir Putin bine ancorat la Kremlin, Dimitri Kiseliov sună mai puțin ca un jurnalist și mai mult ca un agitator:

Dimitri Kiseliov
Dimitri Kiseliov
„Homosexualilor n-ar trebui să li se permită să doneze sânge sau spermă. Iar în cazul unui accident de mașină, inimile lor ar trebui îngropate sau arse pentru că sunt nedemne de a prelungi viața cuiva”.

Dimitri Kiseliov, de 59 de ani, a fost numit, luni, 9 decembrie, în fruntea noii mega-agenții de presă rusești Rossia Segodnia, care înlocuiește agenția RIA Novosti. Desființarea ei printr-un decret semnat de Putin a fost prezentată ca o măsură de austeritate bugetară.

Iar unii din cei care s-au întristat că dispare RIA-Novosti s-au luat cu mâinile de cap când au auzit cine va conduce noua agenție: Dimitri Kiseliov, director-adjunct al holdingului TV de stat și un pro-Putinist care-și folosește emisiunea săptămânală, Vesti Nedeli, ca o trambulină de promovare a celor mai controversate inițiative ale Kremlinului și ca un instrument de propagandă anti-occidentală.

Anunțul numirii lui Dimitri Kiseliov a venit la numai o zi după ce el a oferit o analiză extrem de partizană a demonstrațiilor pro-europene de la Kiev.

„Și ce este Maidanul? Un punct foarte mic pe trupul Ucrainei. Dacă îl arzi cu fierul înroșit o să doară. Dar dacă aplici tehnologia politică corectă, anume dacă-l aduci peste punctul de fierbere, apoi îl arăți prin lupa televizorului și internetului ca să creezi impresia că toată țara este la fel, atunci Maidanul ar putea fi fatal. Ucraina este mai complicată.”

Decizia de a-l instala pe Dimitri Kiseliov în vidul creat de desființarea agenției RIA Novosti vine într-o vreme când Kremlinul caută să minimalizeze protestele din Ucraina, dar și să respingă criticile internaționale înaintea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Într-un interviu acordat Europei Libere, fostul secretar-general al Uniunii Jurnaliștilor din Rusia, Igor Iakovlenko, a spus că numirea lui Dimitri Kiseliov dovedește că la Kremlin a avut loc, dacă nu un atac de panică, apoi măcar o alarmă.

„Este o decizie extrem de ineficientă, aș spune chiar stupidă. De fapt, stilul de propagandă specific lui Dimitri Kiseliov este alcătuit din simple minciuni. Tot ce spune despre Maidan, tot ce spunea mai demult despre opoziția din Rusia este o minciună completă. Iar asta este posibil numai când există cenzura, monopolul informației”.

Într-una din primele declarații despre ce va face în noua funcție, Dimitri Kiseliov a spus că e nevoie ca în fiecare țară din lume să se schimbe în bine felul cum se vorbește despre Rusia. Despre noua agenție a spus că va încerca să preia cât mai mulți din foștii angajați pentru că au lucrat bine. Dar Igor Iakovlenko nu crede în sinceritatea acestei promisiuni de continuitate și crede că Kiseliov va fi pentru Putin ce a fost pentru Hitler ministrul nazist al propagandei, Goebbels.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG