Linkuri accesibilitate

Instituţiile mass-media de stat ale Rusiei s-au compromis definitiv prin deformarea realităților din Ucraina


„Russia 24" TV la ora unui program manipulator despre Ucraina
„Russia 24" TV la ora unui program manipulator despre Ucraina

Petru Macovei: „Presa nu ar trebui să incite şi ar trebui doar să informeze echilibrat, ceea ce nu se întâmplă în cazul mass-mediei ruseşti.”



Cum reflectă presa din Federația Rusă evenimentele din Ucraina, unde mari mulțimi de oameni cer de două săptămâni reluarea parcursului european al țării și nu a apropierii de Rusia, l-a întrebat Vasile Botnaru pe directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Europa Liberă: Judecînd după ceea ce se vede la Chişinău, ce limbaj a adoptat presa rusească vizavi de evenimentele de la Kiev?

Petru Macovei: „De aici, de la Chişinău, felul cum colegii din Federaţia Rusă, în special de la mediile de informare de stat din Federaţia Rusă, înţeleg să
mediatizeze evenimentele care se întâmplă în Ucraina, se văd, sigur că, doar prin culorile de limbaj manipulator, pe care îl utilizează jurnaliştii din Rusia, prin încercarea de a prezenta alegerea Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană ca pe un lucru care nu se poate termina decât cu un fiasco pentru Ucraina, ca stat independent şi, cu siguranţă că, limbajul pe care îl utilizează jurnaliştii din Federaţia Rusă nu reflectă, nici pe departe, realităţile de acolo, pe care le putem vedea din mass-media ucraineană, pe care o accesăm online sau privim reportajele la televizor.”

Europa Liberă: Să operăm cu exemple, cum tratează presa rusească intervenţia Berkut-ului?

Petru Macovei: „Tratează această intervenţie ca pe un răspuns la nişte provocări, ca pe un lucru care absolut eminent, ca pe un lucru care trebuia să se întâmple neapărat. Şi încearcă să prezinte acele măsuri absolut dezechilibrate ale serviciilor de poliţie şi ale serviciilor secrete din Ucraina ca fiind o încercare firească de a restabili ordinea publică în această ţară.”

Europa Liberă: Cred că aţi văzut şi dumneavoastră, RIA Novosti compilează nişte opinii ale unor experţi şi dă, între altele, părerea unui politolog care spune că guvernul de la Kiev trebuie să intervină în forţă, lăsând la o parte posibilele „văicăreli” ale Occidentului.

Petru Macovei: „Presa nu ar trebui să incite şi ar trebui doar să informeze echilibrat, ceea ce nu se întâmplă în cazul mass-mediei ruseşti. Ei transmit un mesaj care, într-un fel, justifică o posibilă intervenţie în forţă, într-un fel, pregătesc terenul pentru acest scenariu. Spre exemplu, televiziunea Rossia 24 a avut un comportament absolut dezechilibrat şi nondeontologic, în raport cu evenimentele din centrul Kievului...”

Europa Liberă: Canalul, care a luat „Oscarul” în direct, da? La aceasta vă referiţi?

Petru Macovei: „Da, acel care a luat un „Oscar” de la un ucrainean, în direct, pentru ceea ce au numit colegii din Ucraina „ahinea”, adică un fel de aberaţii transmise în direct, fără nicio documentare suplimentară, pentru a justifica, într-un fel, poziţia oficială a Rusiei. Şi am avut şi situaţii similare cu alte instituţii mass-media din Federaţia Rusă.

Pervîi Kanal din Rusia este cunoscut pentru prezentarea manipulatorie a informaţiilor, nu doar din Ucraina, pe care Federaţia Rusă nicidecum nu şi-o poate închipui în afara zonei sale de influenţă. Şi este valabil şi în ce priveşte Georgia, să ne amintim despre aşa-numitele materiale jurnalistice, realizate în timpul războiului din 2008, dar şi în ce priveşte Republica Moldova.

Chiar zilele acestea, discutam cu colegii despre un material absolut aberant şi care nu se încadrează în nicio normă deontologică şi profesională, un reportaj realizat de acelaşi canal Rossia 24. Politica şi propaganda oficială a Rusiei, în raport cu fostele republici sovietice, se manifestă tocmai prin intermediul unor reportaje de felul acesta. Şi îmi pare rău pentru acei colegi jurnalişti care fac compromisuri cu meseria şi cu bunul simţ, realizând asemenea reportaje. Am discutat şi cu colegi din Rusia, în cadrul unei reţele a mecanismelor de autoreglementare jurnalistică din care face parte şi Comisia pentru plângeri împotriva mass-media din Federaţia Rusă despre acest comportament şi foarte mulţi jurnalişti serioşi din Federaţia Rusă sunt absolut consternaţi de asemenea abordare.”

Europa Liberă: Cine are obligaţia sau datoria să îl apere pe telespectator de asemenea gen de intoxicări? Doar telecomanda?

Petru Macovei: „Tocmai despre acest lucru discutam cu colegii, zilele acestea, avem şi exemple din Ţările Baltice şi din alte părţi, când spaţiul informaţional al unei ţări, mai ales, în situaţii de tensiuni politice, ca să nu zic de încercări de a menţine influenţa politică a unei ţări atât de mari cum este Rusia, deci este important ca spaţiul informaţional să fie protejat.

Eu cred că Consiliul Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova ar trebui să se autosesizeze pe aceste cazuri. Or, în situaţia în care foarte mulţi radiodifuzori din Moldova retransmit canale oficiale din Federaţia Rusă, odată cu aceste retransmisiuni, are loc şi ceea ce aţi numit dumneavoastră, foarte corect, intoxicarea opiniei publice moldoveneşti cu falsuri, falsuri istorice, falsuri elementare şi dezinformări ordinare, legate de producerea unor evenimente în Republica Moldova.

Să ne amintim: la 3 noiembrie, când în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ieşit peste 100 000 de cetăţeni care au optat pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, canalele oficiale, posturile oficiale din Rusia au trecut cu vederea acest eveniment. Când au loc proteste anti-UE, aceste canale sunt omniprezente, plus, are loc intoxicarea continuă, inclusiv prin trimiterea la Chişinău, în desant, a unor „experţi” în jurnalism, cum este Leontiev de la Pervîi Canal, cu emisiunea lui de propagandă directă pro-Putin şi de reducere la tăcere a oponenţilor preşedintelui rus, cu scopul foarte clar de a spăla creierii tinerilor de la facultăţile de jurnalism sau ale persoanelor care mai au încredere în ceea ce spun posturile de televiziune ruseşti.

După mine, odată cu aceste evenimente din Kiev, dar şi cu felul absolut nonprofesionist de reflectare a ultimelor evenimente de la Chişinău, presa din Federaţia Rusă, în special, instituţiile mass-media de stat ale Rusiei s-au compromis definitiv.”
XS
SM
MD
LG