Linkuri accesibilitate

Omagiu adus de Statele Unite lui Nelson Mandela


Nelson Mandela, omul care a stat în închisoare 27 de ani, a ajuns să gestioneze cu succes una dintre cele mai spectaculoase tranziții de la un regim autoritar și rasist, la o democrație responsabilă, multi-rasială și dezvoltată.



Statele Unite vor fi reprezentate la cel mai inalt nivel la serviciile funerare pentru fostul presedinte sud-african, Nelson Mandela. Despre delegația americană în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama si doi dintre predecesorii sai - Bill Clinton si George W. Bush - se vor deplasa in Africa de Sud pentru funeraliile lui Nelson Mandela. Presedintele va fi insotit de sotia sa, Michelle Obama. Obama si-a invitat predecesorii sa-l insoteasca in avionul special. El a spus ca Mandela este un „erou” care i-a marcat profund traiectoria in viata. Bill Clinton si George W. Bush au facut din Africa, de asemenea, o prioritate dupa ce n-au mai fost la Casa Alba. „Am fost prieteni adevarati” - a spus Bill Clinton despre relatia sa cu Nelson Mandela. Bill Clinton va fi insotit de fiica sa Chelsea si de Hillary Clinton, fostul secretar de stat.

Probabil ca nu exista personalitate in lume care sa se bucure de mai mare recunoastere si apreciare internationala decit Nelson Mandela. Primul presedinte negru al Africii de Sud si luptator impotriva rasismului a reusit acolo unde multi, la sfirsitul secolului trecut si inceputul actualului au esuat. Faptul ca a supravietuit anilor grei de inchisoare si privatiunilor este in sine un miracol, dar ceea ce a urmat a fost adevaratul miracol. Mandela a inteles, odata revenit in viata publica, ca sansa Africii de Sud si presedintiei sale este nu sa faca uitate ororile trecutului - asa cum s-a procedat in alte părți - ci sa le dea la iveala si dezbata. Obiectivul nu era razbunarea ci reconcilierea, dar in spiritul adevarului. Pretul iertarii a fost o dezbatere franca si dureroasa. In multe tari, intre care si unele foste comuniste si cele ale „primaverii arabe” a existat aceasta dilema, ce e de facut ce trecutul?

Lectia lui Mandela este ca a-l ascunde pe sub vreun preș contemporan nu rezolva problema, ci o poate perpetua si readuce. El a creat Comisia pentru Pace si Reconciliere ca pe un forum de dezbatere publica. Procesul apartheidului a avut loc in realitate, in Africa de Sud si a oferit tinerilor o platforma de pe care sa poata construi. Dar odata cu darea la iveala a celor intimplate, in toata oroarea lor, Mandela si-a invitat compatriotii de culoare nu sa uite, ci sa ierte. El a inteles ca sansa este o Africa de Sud multi-rasiala si democratica.

Multe se pot spune despre starea actuala a acestui proiect si despre succesorii lui Mandela si deficientele lor. Exista progrese, dar si multe dubii. Ceea ce o mare majoritate recunoaste insa este ca Nelson Mandela, omul care a stat in închisoare 27 de ani, a ajuns sa gestioneze cu succes una dintre cele mai spectaculoase tranzitii de la un regim autoritar si rasist, la o democratie responsabila, multi-rasiala si dezvoltata. Si faptul ca cei care-i urmeaza intimpina dificultati, cu continuarea mostenirii nu este neobisnuit. Nu au existat si probabil nu vor exista curind lideri de talia lui Nelson Mandela, care sa marcheze destinul tarilor lor si sa puna o amprenta atit de puternica asupra istoriei lumii. Nu este intimplator ca in aceste zile de doliu, vedem la televizor oameni in Africa de Sud, amintidu-si de Mandela si zimbind. Asta pentru ca liderul disparut lasa in urma mai multa speranta decit tristete, o viata mai mult decit o moarte.
XS
SM
MD
LG