Linkuri accesibilitate

Portretul unui om de afaceri: Ion Sturza (Adevărul)


„Axa Kiev-Pungesti trece prin Moscova” (ziare.com).




Un lung portret al fostului premier moldovean Ion Sturza apare astazi pe blogurile Adevarul, sub semnatura jurnalistului economic Ionut Ancutescu. Textul este prilejuit de inaugurarea parcului industrial de langa Cluj, fondat de Sturza. Ancutescu spune ca Ion Sturza este inventatorul capitalismului moldovean, atata cat este el. De asemenea, a fost implicat (alaturi de Dinu Patriciu) in organizarea si vanzarea celei mai mari companii antreprenoriale româneşti, Rompetrol. Articolul vorbeste despre investitiile lui Ion Sturza in Romania si precizeaza ca omul de afaceri si-a luat cetatenia româna si s-a stabilit la Bucuresti. Probabil cea mai cunoscuta componenta a activitatii sale este elefant.ro, amazon-ul romanesc, prin care se realizeaza 10% din vanzarea de carte din Romania.

Axa Kiev-Pungesti trece prin Moscova” se intituleaza comentariul semnat de Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com. Ea cauta elementele comune intre protestele anti-Ianukovici de la Kiev si cele, sa le spunem, ecologiste, de la Pungesti, din România, unde compania americana Chevron are aprobare sa inceapa explorarea resurselor de gaze de sist. Prima asemanare ar fi ca Russia Today a transmis live despre ambele manifestatii. De unde acest subit interes jurnalistic pentru un protest totusi restrans ca acela de la Pungesti? La Pungesti duhneste a Rusia, spune Ioana Ene-Dogioiu. Ea crede ca ambele proteste, din Ucraina si din România, au in comun „umbra teribila a Rusiei. Pericolul pe care ne facem ca nu-l vedem, pe care l-am uitat prea repede si caruia ii subestimam potentialul distructiv major”. In opinia jurnalistei de la ziare.com, drama ucrainenilor este provocata de Rusia, care a facut enorme presiuni asupra Kievului in anul care a trecut de la parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. In România, protestele impotriva Chevron si a exploatarii gazelor de sist ar fi de asemenea alimentate de la Moscova. Nu direct, ci prin metodele manipularii si propagandei „agresive, apocaliptice, omniprezente, cu o componenta emotionala uriasa, sa planga [...] inima de român vazand cum americanul cel feroce vine sa ne otraveasca fantanile si sa ne parjoleasca granele. A fost abolita dezbaterea, argumentul rational, statistica. In schimb, avem cruci, preoti, chitari, coregrafie, tipete, lesinuri si morti care misca, batuti fara vanatai care fug din spital. Niciun detaliu al manipularii nu a fost uitat”. Cum se face, se intreaba in acelasi articol Ioana Ene-Dogioiu, ca acolo unde Gazprom face explorari in cautarea gazelor de sist, tot in Romania, e liniste si pace? „Ucrainenii se zbat cu disperare sa scape din ghearele Rusiei. Noi jucam dupa cum ne canta Moscova, dispusi sa sacrificam un proiect national care ar taia o parghie importanta a Rusiei in Romania - gazul”, este concluzia aticolului publicat de ziare.com.

Dar Ucraina e destul de aproape de a obtine o reducere a pretului la gazele rusesti, informeaza Evenimentul zilei, relatand despre intalnirea dintre presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si liderul de la Moscova, Vladimir Putin. Opoziţia de la Kiev se teme ca Ianukovici va băga tara in Uniunea Vamala dominata de Rusia, ba chiar că acordul de aderare ar fi fost deja parafat, urmând sa fie semnat la o dată ulterioară, noteaza Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG