Linkuri accesibilitate

Protestatarii de la Kiev sub amenințarea asaltului trupelor speciale


Participanţii la protestul din Piaţa Independenţei de la Kiev s-au mobilizat în apropierea baricadelor, pregătindu-se de un eventual atac din partea trupelor speciale.

Autobuze şi camioane ale trupelor de interne au blocat bulevardul Kreşciatik, pe direcţia spre Piaţa Europeană, la o distanţă de 150 de metri de baricade.

Liderul partidului de opoziţie UDAR, Vitali Kliciko, s-a adresat către manifestanţi şi a rugat femeile şi copiii să părăsească „Euromaidanul”. Kliciko a spus că spre Piaţa Independenţei se îndreaptă trupe cu destinaţie specială.

Căile de acces spre clădirile administraţiei prezidenţiale, guvernului şi Parlamentului sunt în continuare blocate de manifestanţi. Mai mulţi protestatari s-au apropiat de maşinile trupelor cu destinaţie specială şi încearcă să-i convingă să nu atace „Euromaidanul”.

La mitingul de duminică la Kiev au participat aproximativ o jumătate de milion de oameni. „Euromaidanul” ocupă acum nu numai Piaţa Independenţei, dar şi întregul cartier cu instituţii guvernamentale.

Ieri seara, „Euromaidanul” i-a înaintat preşedintelui Victor Ianukovici un ultimatum, cerându-i să demită guvernul în următoarele 48 de ore, în caz contrar protestatarii ameninţînd să-i blocheze reşedinţa prezidenţială din Mejigorie, din apropierea capitalei.

Acţiunile de protest ale adepţilor eurointegrării Ucrainei care au loc în Kiev şi alte oraşe ale ţării din 21 noiembrie, au luat amploare după ce guvernul a decis să suspende semnarea Acordului de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană. „Euromaidanul” cere demisia guvernului şi a şefului statului şi organizarea de alegeri anticipate. UE îndeamnă autorităţile ucrainene să identifice o soluţie politică a crizei. Zilele acestea la Kiev este aşteptată şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG