Linkuri accesibilitate

Centrele P.E.N. din R. Moldova și din România şi-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean


Centrele P.E.N. din Republica Moldova și din România – filiale ale Asociației Mondiale a Scriitorilor PEN International cu sediul la Londra – şi-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean care manifestă în aceste zile la Kiev și în alte orașe ale țării în favoarea opțiunii de integrare europeană. În declaraţia comună a celor două centre se spune, între altele, că şansele de integrare europeană ale Ucrainei au fost deturnate, pe moment, de „interesele egoiste” ale conducătorilor de la Kiev şi presiunile Rusiei.

„P.E.N. Moldova și P.E.N. România susțin protestul pașnic al celor adunați pe „Euromaidan”, susțin dreptul ucrainenilor de a-și alege în mod liber și democratic calea de dezvoltare. Victoria opțiunii europene a Ucrainei va înlesni și procesul de integrare în spațiul occidental a Republicii Moldova, va accelera reformarea și modernizarea societății moldovenești, precum și lichidarea sechelelor moștenirii imperialiste sovietice, va crea condiții pentru rezolvarea conflictului separatist din estul Republicii Moldova.”, se spune în declaraţie.

Cele două centre P.E.N. au condamnat folosirea forței de către poliția și structurile de securitate de la Kiev împotriva protestatarilor pașnici şi au chemat guvernele din Republica Moldova și România să-și manifeste sprijinul pentru aspirațiile europene ale Ucrainei, iar partidele politice, societatea civilă, organizațiile media și uniunile de creație din cele două țări să se solidarizeze cu poporul ucrainean.

Aceeaşi declaraţie a centrelor P.E.N. din R. Moldova şi România a luat forma unui Apel al Centrelor P.E.N. din țările Europei Centrale şi din Balcani.
XS
SM
MD
LG