Linkuri accesibilitate

Țările din OSCE doresc ferm găsirea unei soluţii cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă, la conflictul transnistrean


Valentina Ursu în dialog cu șefa diplomației moldovene Natalia Gherman.


Aflata la Kiev, la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate si Cooperare în Europa, şefa diplomaţiei de la Chișinău, Natalia Gherman, a răspuns mai multor întrebări ale Valentinei Ursu legate de rezultatele pentru Moldova ale reuniunii, dar şi despre atmosfera din capitala Ucrainei, unde de zile întregi mii de oameni protestează cerând demisia autorităţilor şi reîntoarcerea la politica pro-europeană a ţării. Reamintim că joi reprezentanţii Occidentului şi mai ales adjuncta secretrarului de stat american Victoria Nuland au vorbit foarte clar cerând autorităţilor să audă „vocea poporului” şi să o ia în seamă, şi să puna capat violenţelor şi intimidărilor. Statele Unite sunt cu poporul ucrainean, a spus reprezentata Americii.

Europa Liberă: Dacă e să facem bilanţul acestor două zile, atât cât a ţinut Reuniunea Ministerială OSCE, la Kiev, ce linii tragem?

Natalia Gherman:
„Reuniunea a fost rezultativă, sub aspectul adoptării mai multor documente ministeriale. Şi documentele au fost adoptate, din cele 3 dimensiuni de activitate a OSCE-ului. Însă, pentru Republica Moldova, contează foarte mult declaraţia cu privire la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean care a fost adoptată în unanimitate de toate statele participante ale OSCE-ului. Documentul a reafirmat determinarea fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluţie cuprinzătoare, echitabilă şi viabilă a conflictului, bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi elaborarea unui statut special al regiunii transnistrene, ce va garanta drepturile populaţiei din regiune. De asemenea, documentul foarte clar a specificat că negocierile trebuie avansate pe cele trei coşuri tematice incluse în agenda formatului „5+2” şi declaraţia îndeamnă părţile în procesul de negocieri de a intensifica eforturile privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi securităţii, şi de a se abţine de la acţiuni unilaterale, care ar putea submina securitatea în regiune. De asemenea, este specificată şi încurajată activitatea, îndreptată spre eliminarea obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor. Şi mediatorii, şi observatorii, în procesul de negocieri, sunt chemaţi să intensifice eforturile, ca să utilizeze tot potenţialul de care dispun, pentru a înregistra progrese, în atingerea unei soluţii cuprinzătoare a conflictului transnistrean. Deci un element nou care a apărut, pentru prima dată, în textul declaraţiei, pe lângă faptul că se menţionează toate realizările sectoriale, obţinute, în anul curent, părţile au fost încurajate să valorifice oportunităţile noi care se deschid în domeniul comerţului şi în domeniul investiţiilor. Deci, în declaraţia finală, pe care am prezentat-o la Reuniunea Consiliului Ministerial, am specificat că pentru noi aceasta ar însemna şi o referinţă la oportunităţile pe care le va aduce implementarea prevederilor Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Deci, se face referinţă la aranjamentele noi în domeniul economico-comercial, care sunt salutate de statele-membre.”

Europa Liberă: De ce aţi insistat să arătaţi că populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului trebuie să beneficieze în mod egal de avantajele reformelor şi modernizării, promovate în cadrul agendei europene a Republicii Moldova?

Natalia Gherman:
„Doar integrarea europeană şi reformele, în conformitate cu standardele şi normele europene, pot aduce acele beneficii şi pot îmbunătăţi viaţa cetăţenilor din întreaga Republica Moldova. Şi, evident, am evidenţiat acest element. Nouă ni se pare important precum că modelul european este unicul model viabil şi eficient pentru modernizarea şi dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Doamnă Gherman, cu atâtea ocazii, reiteraţi nevoia finalizării procesului de retragere a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În conformitate cu angajamentele asumate, inclusiv la summit-ul OSCE de la Istanbul, doar rămâne la nivel de constatare acest lucru?

Natalia Gherman:
„În textul declaraţiei cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean, nu s-a regăsit această reflectare, din păcate. Deoarece nu există consens, după cum cunoaşteţi, din partea statelor membre în privinţa necesităţii reflectării acestui obiectiv. Însă, în declaraţia finală, pe care am făcut-o cu titlu naţional, am specificat regretul nostru, în legătură cu faptul că nu s-a reuşit reflectarea acestui obiectiv şi am reiterat că el rămâne în continuare relevant şi în conformitate cu angajamentele asumate de către Federaţia Rusă, în context internaţional.”

Europa Liberă: Aţi chemat şi autorităţile de la Tiraspol să se abţină de la anumite acţiuni ce ar putea să înrăutăţească situaţia din zona de securitate. Credeţi că cerinţa dumneavoastră va fi auzită de către cei de la Tiraspol?

Natalia Gherman:
„Această prevedere se conţine în textul deciziei. A fost aprobată prin consens de către toate statele-membre ale OSCE. Formularea este una destul de clară. Deci abţinerea de la acţiuni unilaterale, care ar putea submina securitatea în regiune. În declaraţia finală, am specificat şi ultimele evenimente regretabile, care au avut loc, chiar pe parcursul desfăşurării Consiliului ministerial OSCE şi am făcut referinţă particulară la situaţia şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea de est a ţării.”

Europa Liberă: Aţi invitat partenerii să contribuie şi ei la depăşirea problemelor care apar, pe calea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. Reacţia care a fost?

Natalia Gherman:
„Bineînţeles, atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite ale Americii au făcut, de asemenea, declaraţii finale, la încheierea Consiliului Ministerial, unde au reflectat, într-o manieră pozitivă, faptul adoptării unei decizii vizând soluţionarea conflictului transnistrean şi elementelor reflectate în textul acestei decizii, totodată, şi-au exprimat regretul, în legătură cu faptul că anumite prevederi, foarte importante, la care m-am referit şi eu anterior, nu şi-au găsit reflectare.”

Europa Liberă: Doamnă ministru, la această Reuniune discuţiile s-au concentrat, de data aceasta, şi asupra situaţiei din ţara-gazdă, unde, aproape două săptămâni, oamenii continuă să demonstreze împotriva întoarcerii ţării în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Cum arată Kievul, în vâltoarea acestor proteste pro-UE?

Natalia Gherman:
„Protestele continuă. În centrul oraşului, mai mulţi miniştri de externe, mai ales din statele membre ale Uniunii Europene, au făcut referinţă la evoluţiile din Ucraina, în contextul discursurilor naţionale. Şi, la finalizarea lucrărilor reuniunii, partenerii principali au concluzionat, practic în unanimitate, că manifestaţiile şi demonstraţiile cetăţenilor ucraineni ar trebui să se desfăşoare într-o manieră paşnică şi, respectiv, reacţia autorităţilor ar trebuie să fie, de asemenea, manifestată într-un mod paşnic şi conciliator. Însă, demonstraţiile au loc şi astăzi. Pentru sâmbătă şi duminică, sunt convocate mai multe reuniuni. Deci noi sperăm foarte mult că această situaţie va face subiectul unui proces de negocieri între autorităţile ucrainene şi opoziţie. Şi sperăm că procesul va decurge doar în contextul negocierilor.”
XS
SM
MD
LG