Linkuri accesibilitate

„Mandela ne-a arătat cum să iubim în loc să urâm”


Omagii internaționale la dispariția lui Nelson Mandela.



Cu steagurile coborâte în bernă sud-africanii au adus astăzi omagii memoriei fostului președinte Nelson Mandela, care a murit joi seara la vârsta de 95 de ani la casa lui din Johannesburg.

Trupul lui Mandela a fost transportat după miezul nopții la o morgă militară din capitala țării, Pretoria, în așteptarea funeraliilor la care vor participa lideri din lumea întreagă.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus că exemplul de toleranță și reconciliere al lui Mandela ”este mai puternic decât moartea”.

Fostul arhiepiscop anglican Desmond Tutu a spus la un serviciu divin la Cape Town: ”Doamne, îți mulțumim pentru darul tău (Mandela)” și a subliniat că Mandela a ajutat sud-africanii să devină o națiune.

Adolescenta pakistaneză Malala, care a fost împușcată în cap de Talibani pentru că cerea dreptul fetelor la educație, a spus: „Aș vrea să trăiesc ca Nelson Mandela”.

Președintele american Barack Obama a spus că „Mandela a realizat mai multe decât se putea aștepta de la un singur om”, iar vicepreședintele Joe Biden a spus că lumea are nevoie de mai mulți oameni ca Mandela, mai ales în aceste vremuri de ”schimbări majore”.

Premierul britanic David Cameron a spus că „Mandela nu a fost doar un erou al timpurilor noastre, ci un erou al tuturor timpurilor”.

Regina Elisabeta a Doua a Marii Britanii a spus că Mandela a muncit fără răgaz pentru binele țării sale, iar rezultatul este ”Africa de Sud pașnică de astăzi”.

Legenda boxului american Muhammad Ali, o figură cunoscută a luptei pentru drepturi civile, a spus că Mandela ne-a învățat că „suntem cu toții frați, iar frații au de la natură culori diferite”.

Cântărețul rock irlandez Bono, solistul trupei U2, a spus: „Mandela ne-a arătat cum să iubim în loc să urâm, nu pentru că el n-ar fi fost cuprins niciodată de disperare și de violență, ci pentru că învățase că reușești mai multe iubind”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG