Linkuri accesibilitate

Situaţia de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol este în vizorul experţilor OSCE


Singurul cu predare în limba română din Tiraspol a fost cercetat joi dimineață de milițiile transnistrene.



Din Transnistria s-a relatat că liceul Lucian Blaga, singurul cu predare în limba română din Tiraspol a fost cercetat joi dimineață de milițiile transnistrene, care i-au interogat și amenințat pe conducătorii școlii. Mai multe a încercat să afle Diana Răileanu.

Urmare a descinderii forţelor miliţiene la liceul Lucian Blaga, procesul de studii a fost paralizat pentru câteva ore, spune directorul instituţiei, Ion Iovcev.

Miliţienii au luat cu asalt administraţia, insistând să le fie prezentate rapoartele financiare pe ultimile luni, explică directorul:

„S-au comportat foarte urât în cabinet, au speriat şi unii elevi. Tot spectacolul acesta a durat de la 9:30 până la 11, deci aproape două ore. Mai înainte spuneam că ei doar şi-au schimbat metodele, dar strategia a rămas tot aceeaşi.”

Pretextul invocat de miliţienii din regiune pentru percheziţii ar fi o scrisoare semnată de o profesoară angajată la liceu, care s-ar fi plâns la Tiraspol că nu îşi primeşte la timp salariul.

Directorul Ion Iovcev pune la îndoilă însă veridicitatea plângerii:

„Scrisoarea ceea se vede că este ticluită şi făcută la ei în cabinet. Doamna este plecat la mama ei, în Belarus. I-am rugat să mai rabde două, trei zile, până vine ea, ca să vedem ce a scris ea, pentru că tot ce se conţine în scrisoare nu este corect. Am mai întâlnit eu astfel de scrisori şi ştiu cum gândeşte ea. Dacă chiar şi-a pus semnătura pe acea scrisoare a făcut-o doar de frică.”

Ion Iovcev spune că este chemat să dea pe 11 decembrie declaraţii la aşa-numita „comisie administrativă” şi că va fi însoţit de un avocat al Asociaţiei Promo Lex, organizaţie care monitorizează respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Preşedintele Asociaţiei, Ion Manole, constată că în ultima perioadă s-au intensificat presiunile autorităţilor din stânga Nistrului asupra administraţiei şcolilor cu predare în limba română din regiune:

„Pe parcursul ultimelor zile mai mulţi directori de la aceste instituţii de învăţământ din stânga Nistrului ne-au sesizat asupra unor presiuni. În primul rând, au fost efectuate anumite controale de către administraţia locală. Mai mult ca atât, Tiraspolul, de la o vreme încoace, insistă ca profesorii care primesc salarii de la autorităţile constituţionale, centrale, să achite impozitele în regiune, ceea ce este în opinia noastră o solicitare destul de stranie, dacă o putem numi aşa. Cu siguranţă toate aceste acţiuni fac parte dintr-un plan pe care, probabil, îl pregătesc ca eventual să provoace sau să tensioneze situaţia în general în regiune.”

Încercările mele de a obţine o declaraţie de la administraţia din stânga Nistrului nu s-au soldat cu succes.

Între timp, Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat pentru radio Europa Liberă că situaţia de la liceul Lucian Blaga din Tiraspol este în vizorul experţilor OSCE. Unul din reprezentanţii organizaţiei a mers în această dimineaţă la liceu, a menţionat Paula Redondo, purtătoarea de cuvânt a misiunii, care a atras atenţia că dreptul copiilor la educaţie nu ar trebui să fie politizat:

„Misiunea OSCE în Republica Moldova cheamă părţile să se abţină de la orice acţiuni unilaterale, care ar putea duce la deteriorarea securităţii în regiune şi condamnă astfel de acţiuni.”

Printr-un comunicat de presă, Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău a semnalat că incidentul de la Tiraspol „poate să conducă la înrăutăţirea premeditată a condiţiilor de activitate a Liceului Lucian Blaga şi la deteriorarea atmosferei de încredere între cele două maluri ale Nistrului”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG