Linkuri accesibilitate

„Guvernul a pierdut un proces de peste jumătate de miliard de lei la Paris” (Adevărul)


Moscova nu se grăbeşte să ridice embargoul (Unimedia)


Un articol din „Adevărul” este intitulat „O nouă ţeapă trasă Republicii Moldova. Guvernul a pierdut un proces de peste jumătate de miliard de lei la Paris”. Articolul se referă la decizia din 25 octombrie a unui arbitraj comercial internaţional din Paris, care a decis că Republica Moldova urmează să achite firmei Energoalians din Ucraina despăgubiri de circa 47 de milioane de dolari, pentru că întreprinderile de stat Moldtranselectro şi Moldelectrica nu ar fi achitat energia electrică livrată acum zece ani. Surse confidenţiale au spus pentru „Adevărul” că „cineva” din Guvern ar fi interesat ca Moldova să piardă acest proces şi ar fi avut grijă ca decizia arbitrajului să ajungă cu întârziere la Chişinău, pentru a nu fi contestată. Chişinăul a reuşit totuşi să conteste decizia, de asta fiind nevoit să se ocupe viceministrul Justiţiei Nicolae Eşanu, care a plecat de urgenţă la Paris. „A trebuit să acţionăm rapid, deoarece pe 25 noiembrie expira termenul-limită pentru recurs”, a precizat viceministrul. Cazul este un veritabil atac raider în stilul celebrului afacerist Veaceslav Platon, scrie „Adevărul”.

Cu ocazia vizitei secretarului de stat american John Kerry la Chişinău, reporterii de la aceiaşi publicaţie au făcut un bilanţ al asistenţei financiare oferite Republicii Moldova de Statele Unite ale Americii. Astfel, în acest an, SUA a oferit Moldovei 22 de milioane de dolari pentru a susţine creşterea economică şi îmbunătăţirea climatului de afaceri, pentru reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei, combaterea traficului de persoane etc. „Prin Programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului, în valoare de 262 de milioane de dolari, semnat în 2010 pentru cinci ani, americanii ne ajută să reconstruim 93 de kilometri de drumuri din nordul ţării şi să construim sisteme de irigare. În total, asistenţa americană oferită ţării noastre în ultimii 20 de ani însumează 1,1 miliarde de dolari”, notează „Adevărul”.

Agenţia de ştiri „IPN” relatează că preşedintele Senatului român, Crin Antonescu, efectuează o vizită de 2 zile în Moldova şi va susţine, joi, 5 decembrie, o prelegere publică cu genericul: „Uniunea Europeană – casa noastră comună”, la Academia de Ştiinţe a Moldovei. Într-o conferinţă de presă ţinută miercuri, 4 decembrie, Crin Antonescu s-a referit şi la recomandarea Comisiei Europene privind ridicarea regimului de vize pentru moldoveni, observând că există unele reţineri din partea ţărilor membre ale UE cu privire la un eventual val de migranţi moldoveni. Dl Antonescu a dat asigurări că România va încerca să convingă ţările respective că temerile sunt nejustificate.

Situaţia în ce priveşte ridicarea embargoului impus vinurilor moldoveneşti este incertă. Serviciul Sanitar rus întârzie să-şi anunţe public decizia în acest sens. Declaraţia îi aparţine ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, citat de portalul informaţional „Unimedia.md”. „Este o scrisoare pregătită de la Rospotrebnadzor pe care o aşteptăm de la începutul săptămânii, dar nu ştim ce conţine. Doamna Popova (Anna Popova - şefa Rospotrebnadzor) trebuie să-şi pună semnătura, dar nu e la Moscova, cum revine deja vom avea un răspuns. Cu părere de rău, nu pot să vă spun conţinutul. Dacă vor fi cerinţe adiţionale, le vom examina şi vom continua negocierile, în caz de necesitate”, a declarat ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

Călătoriile fără viză pentru cetăţenii Republicii Moldova în Uniunea Europeană ar putea fi o ispită pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului. De această părere este preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu ţările din CSI a Dumei de Stat, Leonid Sluţki, citat de postul de televiziune „Publika TV”. Potrivit deputatului rus, când va apărea posibilitatea de a circula fără vize în Europa, transnistrenii vor avea o dilemă. Ei vor trebui să aleagă între libera circulaţie în ţările UE şi fidelitatea faţă de Rusia. Parlamentarul afirmă că Rusiei nu-i este indiferentă soarta locuitorilor din regiune, unde o mare parte a populaţiei deţine cetăţenia Federaţiei Ruse.

Ziarul de Gardă” scoate la iveală faptul că o familie de afacerişti din Chişinău deţine o maşină de lux cu numere diplomatice eliberate de Ambasada R. Moldova în Belarus. Tot ea, împreună cu alţi vecini businessmeni au îngrădit câteva sute de metri din Parcul Râşcani din capitală, în scop personal. De altfel, zeci de hectare de terenuri publice, aflate în parcuri, sunt folosite de persoane influente pentru construcţia unor case de milioane, pentru lărgirea curţilor acestor case sau pentru alte construcţii, adiacente acestora. Primăria constată neregulile, dar, de cele mai multe ori, făptaşii scapă nepedepsiţi sau se aleg doar cu sancţiuni blânde, notează „Ziarul de Gardă”.

„Post-Vilnius: ce câştigăm şi ce pierdem?”, este întrebarea la care caută răspuns editorialistul Petru Bogatu de la „Ziarul Naţional”. Printre beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, dl Bogatu a scos în evidenţă modernizarea, independenţa energetică şi susţinerea financiară. „Una peste alta, europenizarea Republicii Moldova e o cale sigură de salubrizare şi resuscitare a societăţii. Vom pierde pe drum doar prejudecăţile şi sechelele sovietice de tot felul. Experienţa Ţărilor Baltice, a României şi Bulgariei confirmă cu brio acest fapt”, e de părere Petru Bogatu.
XS
SM
MD
LG