Linkuri accesibilitate

Uniunea vamală rusă evaluată în presa americană


Demonstranți anti-Putin la Erevan, la 2 decembrie
Demonstranți anti-Putin la Erevan, la 2 decembrie

Economia rusească, motorul noii Uniuni este departe de a fi performantă și un spațiu al liberei concurențe economice.



Care sint perspectivele Uniunii Vamale, proiectul prin care Putin doreste sa recreeze, cel putin in plan economic, fosta Uniune Sovietica? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Ideea lui Putin este astazi - in ciuda metodelor folosite pentru a atrage noi membri - mai aproape de realizare decit niciodata. In Ucraina, dupa cum se stie, zeci de mii de oameni protesteaza impotriva optiunii regimului de la Kiev de a prefera Uniunea lui Vladimir Putin celei europene. Dar, pe de alta parte, Armenia si Kirgizstan s-au angajat sa se alature acestui acord de comert liber in Eurasia.

Alexander Kliment, analist la o fundatie din Washington, a declarat pentru New York Times ca obiectivul lui Putin este sa creeze o zona, cit mai larga cu putinta, in care interesele rusesti sa primeze. „Rusia a incercat sa realizeze asta de facto, in ultimii zece ani. Doar ca Kremlinul isi doreste o structura oficiala” - a mai aratat analistul. Acum aceasta structura exista. Ceea ce se intimpla in aceste zile in Ucraina este vital pentru proiectul liderului rus si demonstreaza ca miza nu este doar economica.

Demonstrantii de la Kiev inteleg ca lupta se da intre o optiune pentru democratie si domnia legii si o forma de subordonare nu doar fata de un stat cu aspiratii de dominatie, ci si fata de oligarhia care-l conduce. Dar chiar daca in realitate asta este miza majora, nu trebuesc uitate beneficiile pe care Moscova le poate oferi aliatilor, multe dintre ele vitale pentru tari aflate in situatii economice dificile.

Firmele vor putea face comert fara tarife vamale, pe un teritoriu mult mai larg. Rusia ofera preturi reduse la energie. Prin comparatie cu Uniunea Europeana, Uniunea Eurasia, in actuala ei componenta - Rusia, Belarus si Kazachstan - are inca o economie minuscula - 2,3 bilioane volum comercial in 2012 in aceasta, prin comparatie cu 16,6 bilioane in Uniunea Europeana. Ucraina ar contribui, dar nu prea mult.

Cu Ucraina insa, deficitul de populatie va scadea: 215 milioane in Uniunea Eurasiatica, fata de 507 milioane in Uniunea Europeana. Armenia, Kirghistan si Kazachstan nu ar adauga prea mult. Exista si argumente economice contra aderarii. In Rusia, sistemul financiar nu este propice afacerilor, cu rate foarte mari ale dobinzilor si tarile care intra in uniune isi asuma acest risc. In Kazachstan, preturile au crescut dupa aderare pentru ca produse mai scumpe din Rusia si Belarus au inlocuit altele mai ieftine din China. Dar, pe ansamblu, pina acum, Uniunea Eurasiatica a reusit sa impulsioneze – in limite modeste ce e drept – legaturile comerciale intre tarile membre.

Argumentul Moscovei este ca Organizatia Comerciala Mondiala nu creaza un cadru propice si echitabil si ca de aceea grupuri regionale se inmultesc. Desi aparent disputa are un aer de razboi rece, uniunea vamala condusa de Rusia priveste catre practici ale Uniunii Europene, ca un model de dezvoltare. Scepticismul din regiune provine insa din faptul ca pe de o parte obiectivele lui Putin sint evident si politice si in plus, economia ruseasca, motorul noii uniuni este departe de a fi performanta si un spatiu al liberei concurente economice.
XS
SM
MD
LG