Linkuri accesibilitate

NATO incert în legătură cu Afganistan, Georgia


Vehicule militare NATO transportate în Afghanistan
Vehicule militare NATO transportate în Afghanistan

NATO felicită Georgia și Moldova pentru parafarea acordurilor de asociere cu UE.


Viitorul misiunii NATO din Afganistan rămâne incert. Miniștrii de externe ai celor 28 de țări din NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta faptul că Alianța se regăsește acum într-o cursă contra cronometru pentru a păstra o parte din trupe in Afganistan și după retragerea anunțată de la sfârșitul anului viitor, dat fiind că guvernul afgan nu a semnat încă acordul ce ar permite menținerea trupelor occidentale acolo în condițiile dorite de NATO și de SUA. Una din principalele condiții este aceea ca militarii occidentali să nu fie supuși legislației afgane, ceea ce actuala conducere afgană ezită să accepte.

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a fost însă foarte limpede, astăzi la Bruxelles, în legătură necesitatea unui acord pentru a menține trupele occidentale în Afganistan:

“E limpede că în absența unei semnături pe acordul cu Afganistanul nu vom putea menține trupe acolo, iar ajutorul nostru militar va fi primejduit.”

Anders Fogh Rasmussen
Anders Fogh Rasmussen
Miniștrii mai discută în aceste două zile și situația din Georgia, țară căreia NATO i-a promis că va deveni membru al Alianței, dar care are două regiuni independentiste ocupate militar de Rusia, fără perspectiva imediată a unei reîntregiri teritoriale. Secretarul general NATO Rasmussen a lăudat atât Georgia cât și Moldova pentru felul în care au reușit să rămână elevele cele bune în cadrul Parteneriatului Estic al UE:

“Felicit felul hotărît în care Georgia își urmează reformele, precum și aspirațiile sale euroatlantice. Felicit de asemenea Georgia și Moldova pentru că au parafat câte un acord de asociere cu UE săptămâna trecută la Vilnius.”

In privința situației din Ucraina, față de care NATO nu s-a exprimat pînă acum în niciun fel, Rasmussen a spus :

“Condamn cu toată severitatea folosirea excesivă a forței de către poliție pe care am văzut-o în Kiev. Aș dori ca toți partenerii NATO, inclusiv Ukraina, să adere la toate principiile fundamentale ale NATO, inclusiv dreptul de asociere și dreptul la libera exprimare. Noi repsectăm dretul Ucrainei de a alege în ce alianțe dorește să intre, dar asemenea decizii trebuie luate într-un mod democratic.”

Reuniunea se va încheia miercuri cu o discuție a miniștrilor de externe ai NATO cu omoloaga lor georgiană Maia Panjikidze în legătură cu perspectivele Georgiei în lumina rezultatelor recentelor alegeri.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG