Linkuri accesibilitate

Apropierea de Uniunea Europeana va schimba şi atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi?


De Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, în dialog cu directoarea organizaţiei Keystone, Ludmila Malcoci.


Europa Liberă: S-a schimbat sau nu, în ultimii ani, atitudinea societăţii faţă de persoanele cu nevoi speciale?

Ludmila Malcoci: „În 2010 fundația „Soros” Moldova a efectuat o cercetare sociologică privind percepțiile populației referitor la diferite grupuri de persoane. Practic, persoanele cu dizabilități intelectuale și cu dizabilități fizice erau printre grupurile de persoane cel mai discriminate. Indicatorul de toleranță în ceea ce privește persoanele cu dizabilități intelectuale era doar de 7 % ceea ce înseamnă că numai 7 procente ar fi acceptați în calitate de colegi de lucru, în calitate de vecini.

Dacă comparăm situația de acum, cu cea de vreo 10 ani în urmă, ar trebui să menționăm o dinamică pozitivă în ceea ce privește atitudinea populației față de persoanele cu dizabilități, dar și faptul că în ultima perioadă de timp s-a schimbat foarte mult legislația care susține persoanele cu dizabilități.

Evident că de la legislația care a fost elaborată și până la implementarea acestei legislații în practică mai urmează încă o perioadă de timp. Știm cu toții că cel mai greu se schimbă de fapt atitudinea și comportamentele în societate, dar oricum trebuie să ținem cont de faptul că în anul 2010 a fost ratificată convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Deci, această convenție le dă drept persoanelor cu dizabilități să-și ceară dreptul lor, în primul rând la trai în comunitate și acces la educație, la școlile obișnuite din comunitate, grădinițele obișnuite din comunitate, acces în câmpul muncii.”

Europa Liberă: În acești ani au părut mai multe servicii precum asistența personală, echipa mobilă, menite să schimbe viața persoanelor cu nevoi speciale, se reușește acest lucru? Este cooperare între familii și autoritățile locale poate, pentru a-i integra în viața de zi cu zi a comunității?

Ludmila Malcoci
Ludmila Malcoci
Ludmila Malcoci: „Noi am acordat suport ministerului Muncii, protecției sociale și familiei pentru dezvoltarea legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Am ajutat administrațiile publice locale să dezvolte case comunitare, locuințe protejate, echipe mobile. Practic aceste servicii noi, o bună parte dintre ele au mai bine de un an de cînd au fost dezvoltate, și deja au demonstrat că de fapt sunt niște servicii care într-adevăr contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități și la integrarea lor în comunitate.

Se observă o îmbunătățire a calității, a stării sănătății persoanelor care au fost dezinstituționalizate. O bună parte dintre ele și-au dezvoltat vorbirea, și-au dezvoltat abilitățile individuale de autodeservire. Chiar astăzi noi la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei am avut o expoziție a fotografiilor care au fost elaborate de 7 băieți cu dizabilități intelectuale severe, care au fost dezinstituționalizați din Orhei sau preveniți de instituționalizare. Expoziția aceasta încă o dată demonstrează că totuși persoanele cu dizabilități au abilități. Societatea este acea care îi face cu dizabilități.”

Europa Liberă: Au fost dezvoltate mai multe servicii în acești ani, dar ajung acestea la toate persoanele care au anumite necesități speciale?

Ludmila Malcoci: „Evident că ele nu ajung, pentru că nu ajung bani în țara asta și pentru că bugetele sunt mici. Dar asta nu înseamnă că practic noi ne oprim aici. Este foarte important ca autoritățile publice locale să-și cunoască foarte bine alegătorii, chiar alegătorii cu dizabilități, pentru că de multe ori în primării, primarul nu cunoaște care persoane sunt cu dizabilități în localitate. Și atunci practic nu este nevoie de creat condiții speciale pentru aceste persoane cu dizabilități, este nevoie să-l ajutăm la momentul potrivit pentru ca el să se integreze în serviciile existente în localitate, nu trebuie să-i creăm centre de zi, dar să-l ajutăm să se integreze în școală, în grădinița, la un loc de muncă. Lucrul acesta costă mult mai ieftin decât să facem centre de zi și internat pentru toți.”

Europa Liberă: Multe din persoanele cu dizabilități recunosc că nu-și cunosc drepturile sau chiar dacă le cunosc nu au îndrăzneala să vorbească că ar fi discriminați, că li se încarcă drepturile.

Ludmila Malcoci: „Da, dar noi trebuie să ținem cont că noi avem acum legea pentru egalitatea de șanse, există deja un consiliu unde ei pot să facă reclamații, în caz că sunt discriminați. Deci, practic s-a schimbat lumea, dacă comparăm chiar cu 5 ani în urmă, s-a schimbat foarte mult. Trebuie să se schimbe și persoanele cu dizabilități, ele trebuie să devină mai active, mai vizibile, mai luptătoare pentru drepturile lor.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG