Linkuri accesibilitate

Parlamentul ucrainean a respins moţiunea de neîncredere în guvern


Parlamentul ucrainean a respins votul de neîncredere în guvern. Moţiunea înaintată de opoziţie a primit numai 186 de voturi din 226 necesare pentru a fi aprobată.

Cum era de aşteptat, deputaţii Partidului Regiunilor al preşedintelui Victor Ianukovici nu a sprijinit moţiunea, dar nici partidul comunist, aşa cum sperase opoziţia.

Moţiunea de cenzură a fost provocată de refuzul guvernului de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, săptămâna trecută, la summitul de la Vilnius.

Mii de persoane au continuat să protesteze în fata Parlamentului pe perioada votului.

Dimineața, premierul Mikola Azarov ceruse scuze, în numele guvernului, pentru intervenţia în forţă a politiei, sâmbătă, în zori, intervenție soldata cu răniţi. Dar a continuat să susţină că strategia guvernului este corectă.

Opoziția susține că va continua demonstraţiile, cele mai mari din 2004, de la Revoluţia Portocalie, până la demisia preşedintelui Victor Ianukovici.

Acesta se află, între timp, în China, iar săptămâna viitoare se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ianukovici, ca şi premierul Azarov, argumentează că Ucraina nu-si poate permite, economic, să se îndepărteze de Rusia, care se opune integrării europene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG