Linkuri accesibilitate

„Ianukovici s-a dovedit a fi un politician foarte slab”


Protestatari cu portretul lui Ianukovici şi inscripţia „Semnează!"
Protestatari cu portretul lui Ianukovici şi inscripţia „Semnează!"

Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boţan despre tripla presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi soluţiile crizei ucrainene.


Autorităţile de la Kiev se află acum sub presiunea protestelor străzii, iar până acum s-au aflat sub presiunea preşedintelui Rusiei, dar şi a mass mediei ruseşti. Vasile Botnaru a discutat despre aceasta situaţie cu analistul politic Igor Botan, director al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.


Igor Boţan: „Înainte de summit-ul de la Vilnius, Ucraina a fost supusă unor presiuni pe trei paliere. Primul şi cel absolut evident a fost legat de modul în care vama rusească a oprit, a boicotat produsele ucraineşti...”

Europa Liberă: Ne amintim de ciocolata Rochen.

Igor Boţan: „Ciocolată şi tot felul de alte produse. Timp practic de o lună de zile, ucrainenii nu au putut exporta bunurile lor pe piaţa rusească. Au fost şi ameninţări publice din partea consilierului lui Vladimir Putin şi explicaţiile domnului preşedinte Vladimir Putin, care spunea că aceste măsuri sunt menite să arate că Rusia se teme de regimul liberalizat al economiei, pe care Ucraina urmează să îl primească, în cadrul DCFTA, Acordului de Liber Schimb, din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Putin a reiterat această ipoteză a lui, deunăzi, când iarăşi a repetat că, vezi, Doamne, produsele europene via Ucraina vor invada piaţa rusească.

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Toată lumea ştie că există soluţii pentru astfel de temeri, pe care le invocă Vladimir Putin. Experienţa internaţională demonstrează, arată că există formule care spun că pentru un produs, să fie reexportat, de ce se teme Vladimir Putin, trebuie să i se imprime o anumită valoare adăugată...”

Europa Liberă: WTO are soluţii.

Igor Boţan: „Sigur, ele există. Ele există. Pur şi simplu, a fost o presiune directă. Al doilea palier de presiuni a fost cel în cadrul întâlnirilor tête-à-tête dintre Vladimir Putin şi Ianukovici. Domnul Ianukovici a dezvăluit, nu ştiu dacă a procedat foarte inteligent, a dezvăluit liderilor europeni la ce fel de presiuni a fost supus şi, prin aceasta, a nimerit într-o dublă capcană. Nesemnând Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a mai povestit, a deschis parantezele şi le-a spus liderilor europeni la ce fel de umilinţe şi presiuni a fost supus din partea lui Vladimir Putin.”

Europa Liberă: Dar acesta e folclor, nu este document autentic.

Igor Boţan: „Nu este autentic, dar să nu uităm că liderii europeni au folosit aceste spuse ale lui Ianukovici în public, au făcut referinţe la ele şi, mai mult decât atât, declaraţia finală a summit-ului de la Vilnius a fost destul de dură. Şi toată lumea înţelege că duritatea atitudinii liderilor europeni faţă de Federaţia Rusă, în mare măsură, a avut în vedere şi ceea ce a dezvăluit Ianukovici în discuţii private.”

Europa Liberă: Ianukovici care nu a dezminţit aceste îngrijorări.

Igor Boţan: „Nu a dezminţit. Mai mult decât atât, chiar a reconfirmat. Şi noi ştim din surse de la Vilnius că aceste lucruri, în discuţiile lărgite, au fost invocate de domnul Ianukovici. Deci Ianukovici acum este într-o dublă capcană. A refuzat să semneze şi a dezvăluit că a fost supus unor presiuni şi chiar ameninţări din partea lui Putin. Deci Putin deja nu mai poate avea niciun fel de încredere în Ianukovici care, pur şi simplu, s-a dovedit a fi un politician foarte slab. Şi al treilea palier de presiuni a fost cel prin intermediul mass-media. Pur şi simplu, opinia publică din Ucraina a fost bombardată de către televiziunea rusească cu tot felul de invective la adresa leadership-ului din Ucraina, este adevărat, dar şi la perspectivele foarte sumbre pe care le are Ucraina, în eventualitatea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deci au fost trei genuri de presiuni.”

Europa Liberă: Dar întregul acest decor propagandistic l-a ajutat să ridice miza. Se vorbea la Kiev despre sute de miliarde de dolari daune, în cazul semnării acordurilor cu Uniunea Europeană. Şi tocmai presa, în special, cea rusească, dar şi cea de la Kiev, îl acuza pe Ianukovici că încearcă să fie viţeluşca blândă care vrea să sugă de la două ţâţe.

Igor Boţan: „E adevărat că l-a ajutat să ridice miza, dar faptul că nu a ajuns la izbândă arată că a fost greşită această abordare. Şi pentru noi o lecţie: nu poţi să te adresezi cetăţenilor cu mesaje referitoare, de exemplu, la integrarea europeană, după care să faci salto mortale şi culbituri şi să spui: „Domnule, m-am răzgândit pentru că au apărut lucruri pe care nu le-am luat în consideraţie.”

Europa Liberă: Mass-media rusească insistă totuşi că, pe de altă parte, au fost şi presiunile Uniunii Europene.

Igor Boţan: „Sigur că Uniunea Europeană a comis greşeli despre care acum se discută, însă să nu uităm că documentele au fost parafate încă în anul trecut. În martie 2012, a fost parafată partea politică a Acordului, iar în iulie 2012, a fost parafată partea economică, cea a DCFTA. Deci ucrainenii au avut mai mult de un an de zile ca să se pregătească pentru summit-ul de la Vilnius şi să nu fie luaţi prin surprindere, cu o săptămână înainte de summit.”

Europa Liberă: Dar cazul Timoşenko?

Igor Boţan: „Cazul Timoşenko, din punctul meu de vedere, a fost o greşeală a europenilor. Nu se poate pune pe talerele unui cântar soarta politică a Ucrainei şi soarta politică a unui lider cum este doamna Timoşenko. Dacă presiunile erau mai moderate, cred că doamna Timoşenko avea o şansă să fie eliberată mult mai rapid şi fără aceste zguduiri la care este supusă astăzi Ucraina.”

Europa Liberă: Întrebarea firească pentru acest moment: revine Ucraina pe făgaşul pro-european cu Ianukovici, fără Ianukovici?

Igor Boţan: „Putem, la acest moment, constata doar că situaţia este destabilizată, iar stabilizarea va necesita, probabil, eforturi comune ale Uniunii Europene şi Federaţiei Ruse. Eu cred că Vladimir Putin nu întâmplător a preluat iniţiativa domnului Ianukovici, spunând că e nevoie de trilaterală Bruxelles-Kiev-Moscova, pentru a găsi o soluţie din acest impas. Federaţia Rusă înţelege că nu este în măsură să ajute Ucraina, să o menţină pe linia de plutire, aşa cum menţine Belarusul. Acum Federaţia Rusă mai are pe capul său şi problema Armeniei, şi încă trei republici aşa-zise separatiste, pe care trebuie să le menţină pe linia de plutire. De aceea Vladimir Putin are nevoie şi de suportul Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Şi să iasă iarăşi el pacificatorul, ca şi în cazul Siriei?

Igor Boţan: „Nu cred că va ieşi pacificator, dacă domnul Vladimir Putin apelează la suportul Uniuni Europene pentru stabilizarea Ucrainei, implicit recunoaşte că el şi ţara domniei sale a fost cea care a destabilizat-o. Cred că, într-o anumită măsură, îşi presară cenuşă pe cap, dar cred că aceasta este actualmente singura soluţie pentru ca Ucraina să se poată menţine şi să nu se prăbuşească economic. Cât priveşte integrarea europeană a Ucrainei, cred că acest proces va fi unul mai îndelungat decât se credea şi se presupunea, la început.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG