Linkuri accesibilitate

O Horă a Unirii la Chișinău


Cca 2000 de persoane au manifestat la Chișinău în favoarea unirii cu România.



Ieri, în jurul clădirii guvernului de la Chişinău, s-a jucat Hora Unirii şi s-a scandat „Basarabia e România”.

De ziua naţională a României, mai multe organizaţii unioniste şi simpatizanţi ai Partidului Naţional Liberal au organizat o Horă a Unirii: ,,În cerc unim Guvernul”.

Anatol Ursu, unul din organizatori spune că evenimentul are în primul rând valoare spirituală pentru participanţi: „Cordonul viu nu face nimic altceva decât să simuleze acea Horă a Unirii, care a fost jucată şi în 1918, şi de ce anume în jurul guvernului, pentru că guvernul este un organ de drept, un organ care poate realiza în termeni legali ceea ce ne dorim noi.”

Cei care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România s-au adunat în faţa liceului „Gheorghe Asachi” din capitală, de unde, cu tricolorul în mână au pornit spre Ambasada României. Unioniştii au cântat ,,Deşteaptă-te române”, dar şi alte cântece patriotice. Potrivit organizatorilor la miting au participat circa 2000 de persoane.


Am reuşit să stau de vorbă cu oameni care au venit din Străşeni, Orhei, Bălţi, Hânceşti, dar şi de peste Prut, din Iaşi şi Bucureşti.

Cei care au participat la horă mi-au spus au venit la Chişinău
pentru a marca sărbătoarea identităţii naţionale a românilor de pretutindeni: „Noi sărbătorim. Se împlinesc 95 de ani de la unirea tuturor pământurilor româneşti, Basarabia, Bucovina şi Transilvania şi vrem ca această sărbătoare să continue, să fie o continuitate.”

„Este ziua noastră, ziua tuturor românilor.”

Europa Liberă: Ziceaţi că aţi venit de la Tiraspol, este mai multă lume de acolo?

„Suntem profesorii de la liceul „Lucian Blaga”, sunt profesorii de la Tighina, de la liceul „Alexandru cel Bun”. Această acţiune pentru noi înseamnă că ne-am săturat şi vrem să fim alături de fraţii noştri, să nu mai existe acea sârmă la Prut, să nu mai fim marginalizaţi.”

„Se vorbeşte de demult despre reîntregirea pământurilor româneşti şi cred că se va face lucrul acesta în curând. Dacă noi intrăm în Europa, dar vom intra, aceasta este civilizaţie, cultură. Iată începând de anul viitor, dacă fără vize vor călători, să vedeţi cum au să se schimbe toţi.”

Acţiunea organizaţiilor unioniste a decurs fără incidente, chiar dacă, câţiva tineri, activişti ai partidului Socialist, s-au strecurat printre oameni pentru a împărţi steguleţe roşii cu inscripţia ,,Iubesc Moldova”, aceasta fiind o campanie de promovare a patriotismului, desfăşurată la Chişinău, Bălţi şi Comrat.

Cu cântece patriotice, ziua tuturor românilor a fost marcată şi de tineretul liberal, care a organizat separat, mai multe activităţi culturale în scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG