Linkuri accesibilitate

Octavian Calmâc: „Republica Moldova trebuie să continue schimbarea paradigmei de dezvoltare economică, de la consum spre investiţii”


Octavian Calmâc la Vilnius
Octavian Calmâc la Vilnius

Valentina Ursu în dialog cu viceministrul economiei Octavian Calmâc, cel care a parafat, în cadrul summitului de la Vilnius, acordul privind crearea zonei de comerţ liber între Moldova şi Uniunea Europeană.



Europa Liberă: Domnule Calmâc, spuneţi, vă rog, pentru Europa Liberă, totuşi, cât de avantajos este şi parafarea Acordului de Liber Schimb, în cadrul Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană?

Octavian Calmâc: „Parafarea Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător are o semnificaţie că s-au finalizat negocierile şi ţara are angajamentul şi agenda sa de implementare a acestui Acord.”

Europa Liberă: Angajamentul la ce o impune?

Octavian Calmâc: „Angajamentul politic este de a semna acest Acord, de a-l pregăti şi a-l semna, după care urmează ratificarea şi implementarea lui.”

Europa Liberă: Dar economic ce trebuie să facă Republica Moldova?

Octavian Calmâc: „Republica Moldova trebuie să continue reformele, modernizarea economică pe care şi-a propus-o, schimbarea paradigmei de dezvoltare economică,
Noi, de fapt, suntem demult într-un proces de implementare a acestui Acord...
de la consum spre investiţii şi multe alte elemente conexe acestui proces. Noi, de fapt, suntem demult într-un proces de implementare a acestui Acord, având în vedere că înaintea negocierilor a fost o foaie de parcurs, înaintată de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, de a lansa aceste negocieri. Noi am realizat cu succes acea foaie de parcurs, după care avem negocierile propriu-zise. Cunoaştem deja ce trebuie să facem, lucru care este reflectat...”

Europa Liberă: Şi ce trebuie să facă guvernarea?

Octavian Calmâc: „Foarte multe avem. Pe foarte multe domenii. Nu în zadar a apărut şi această foaie de parcurs privind creşterea competitivităţii economiei Republicii Moldova, care săptămâna curentă a fost adoptată de către guvern şi, de fapt, acestea sunt sarcinile pe toate instituţiile guvernamentale.”

Europa Liberă: Spuneţi trei paşi următori care trebuie întreprinşi.

Octavian Calmâc: „În primul rând, trebuie modernizarea cadrului juridic în tot ceea ce ţine de mediul de afaceri. Deci trebuie să fie un mediu de afaceri prietenos. În al doilea rând, trebuie să fim preocupaţi de investitorii străini, să dăm posibilităţi mai mari, să dăm o stabilitate atât economică, cât şi de toate celelalte dimensiuni care sunt aşteptate de către investitorii noştri şi, sigur, să menţinem acelaşi tempou în reformele noastre, zi de zi, pe care noi le continuăm. Deci acestea ar fi elementele de bază.”

Europa Liberă: Autorităţile de la Tiraspol insistau pe ideea semnării unui document suplimentar, care ar stipula relaţiile economice ale regiunii transnistrene cu UE.

Octavian Calmâc: „Deci, în relaţia cu raioanele de Est ale Republicii Moldova, noi implementăm şi încercăm să promovăm ideea unui teritoriu unic, care aplică aceleaşi
În relaţia cu raioanele de Est ale Republicii Moldova, noi implementăm şi încercăm să promovăm ideea unui teritoriu unic, care aplică aceleaşi reguli pe întreg teritoriul...
reguli pe întreg teritoriul. Mă refer, în primul rând, la aplicarea tarifelor vamale faţă de importuri, la aplicarea aceluiaşi sistem fiscal, lucru care va da pe viitor posibilitatea găsirii unor flexibilităţi mai mari pentru agenţii economici din raioanele de est. Din păcate, autorităţile de la Tiraspol la moment nu manifestă flexibilitatea necesară şi noi nu putem să avansăm în găsirea liniilor de compromis pe aceste subiecte.”

Europa Liberă: Şi atunci ei vor insista să li se ofere ajutor din partea Federaţiei Ruse?

Octavian Calmâc: „Deci, până atunci, ei pot să beneficieze de preferinţele comerciale autonome, care au fost extinse, în particular, pentru agenţii economici din Transnistria, având în vedere că o bună parte din comerţul exterior al agenţilor economici din Transnistria este orientat spre piaţa europeană. Acest regim va fi, până la 1 ianuarie 2016. În funcţie de flexibilitatea manifestată de autorităţile din Transnistria va fi luată o decizie ulterioară. Şi decizia trebuie să vină, în primul rând, din partea ţărilor Uniunii Europene vizavi de regimul comercial care urmează să fie aplicat faţă de ei şi, respectiv, ajustările necesare trebuie să le facă şi Chişinăul.”

Europa Liberă: Dar cum spulberaţi aceste temeri care există din partea unor segmente componente ale dimensiunii economice? Mă refer la agricultori, care zic că piaţa Moldovei va fi inundată de producţia din Occident.

Octavian Calmâc: „Noi avem un şir de argumente prin care să spulberăm toate aceste îngrijorări. Şi o primă discuţie publică cu detalii privind rezultatele acestor negocieri va fi lansată pe 12 decembrie, când, împreună cu organizaţia neguvernamentală, vom face o prezentare publică a tuturor rezultatelor pe dimensiunea economico-comercială a Acordului de Asociere. Şi, ulterior, pe parcursul lunii decembrie şi trimestrul anului 2014, avem un şir de întrevederi tematice, atât ad-hoc cu reprezentanţii agricultorilor, cât şi sectoriale. Deci, avem agricultura, industria, avem comerţul cu servicii şi multe altele, unde o să arătăm toate detaliile şi toate subtilităţile acestui Acord. Ca să pregătim agenţii economici pentru implementarea şi valorificarea lui la maxim.”

Europa Liberă: În limbajul cifrelor, ştiu că aţi făcut evaluări. Cât ar avea de câştigat economia per ansamblu de la o eventuală asociere a Republicii Moldova la UE?

Octavian Calmâc: „În limbajul cifrelor, acest studiu a fost făcut de o companie de consultanţă europeană. Estimările demonstrează o creştere a exportului de plus 16 la
Istoria anului 2008, - când Republica Moldova a obţinut preferinţele comerciale autonome spre spaţiul european, - a demonstrat că fluxul exporturilor pe piaţa comunitară s-a dublat...
sută şi o creştere a produsului intern brut cumulativ de 5,5 la sută. Totul depinde în ce măsură agenţii economici din Republica Moldova vor valorifica aceste oportunităţi. Eu cred că la o implementare şi la o creştere a competitivităţii produselor noastre autohtone, aşteptările pot să fie mult mai multe. Deci, istoria anului 2008, atunci când Republica Moldova a obţinut preferinţele comerciale autonome spre spaţiul european, a demonstrat că fluxul exporturilor pe piaţa comunitară s-a dublat, lucru care poate fi implementat şi în condiţiile Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, având în vedere că el are mult mai multe preferinţe şi mult mai mare liberalizare din partea ţărilor europene.”

Europa Liberă: Şi pentru că există şi această presiune economică din Federaţia Rusă, care, de la caz la caz, mai instituie aceste embargouri, se va liberaliza piaţa UE pentru producţia alcoolică, pentru vinuri ş.a.?

Octavian Calmâc: „În relaţia cu Federaţia Rusă noi imediat, de săptămâna viitoare, începem mesajul unor consultări bilaterale cu toţi partenerii noştri din CSI, unde
Cu Federaţia Rusă şi cu ţările CSI vom începe consultări bilaterale, şi vom arăta că Acordul de Comerţ Liber cu UE nu prezintă motive de îngrijorare...
punem pe masă şi discutăm detaliile acestui Acord de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană, ca să arătăm că nu există îngrijorări pentru autorităţile altor state, cu care avem regimuri comerciale, şi nu există riscuri pentru ei. În paralel, continuăm să promovăm tot ceea ce am vorbit noi despre mediatizarea acestui acord pe plan naţional. Sigur că vom avea o agendă destul de încărcată, pe parcursul anului 2014, până când acest Acord va fi implementat.”

Europa Liberă: Presa, mai în glumă, mai în serios, a tirajat o informaţie că ieri mai nu v-aţi fi prezentat demisia, pentru că nu aţi fi pus semnătura pe o foaie a Acordului de Liber Schimb...

Octavian Calmâc: „Eu cred că a fost o glumă. De fapt, am avut o sarcină destul de dificilă, având în vedere că am semnat toate paginile Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător, ca parte a procesului de parafare. Şi ceea ce a avut loc astăzi este procedura finală, de închidere a acestui proces de parafare. De aceea, eu sunt bucuros să continuu şi să fiu preocupat de implementarea acestui Acord, care are un şir de angajamente şi presupune un efort, în următorii ani de zile.”
XS
SM
MD
LG