Linkuri accesibilitate

Summit-ul de la Vilnius într-un peisaj destul de dezolant (Hotnews)


Mai are România unită un viitor? (România liberă)



Summit-ul de la Vilnius are loc intr-un peisaj destul de dezolant, ”cu o Ucraina intoarsa de Moscova din drumul european si cu o Moldovă fara mari perspective pe termen scurt de aderare la UE, ca sa fim onesti”, scrie astazi Dan Tapalaga pe site-ul Hotnews.

El crede ca declarația făcută de președintele Traian Băsescu înainte de Vilnius, si anume ca urmatorul proiect de tara pentru România ar trebui sa fie unirea cu Republica Moldova, transforma iar Romania intr-un generator de probleme pentru Uniunea Europeana.

Nu doar presedintele contribuie insa la aceasta perceptie. Il citam pe Tapalaga: ”Un premier al unui stat european entuziast in fata Chinei (acesta este Victor Ponta) si un guvern gata sa favorizeze pe fata companii chineze, sprijinit de un presedinte care condamna "egoismul" altor state care-si vad de propriile interese pentru a justifica in acest fel repozitionarea externa a Romaniei, (in sfarsit,) un presedinte dintr-un stat UE care pune pe agenda teme revizioniste, (...)toate acestea n-au cum sa arate prea bine la Bruxelles”. Articolul largeste contextul si se refera la situatia din Europa, unde discursul nationalist si anti-imigrationist se intețeste in apropierea alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Raspunsul Europei de est complica si mai mult lucrurile. Aici, prinde teren un tip de ”nationalism izolationist, menit sa camufleze incapacitatea guvernelor de la Budapesta, Bucuresti sau Sofia de a tine pasul cu lumea occidentala si de a-i respecta regulile”, spune comentatorul Hotnews.


”Mai are România unită un viitor?”, se intreaba Cristian Campeanu in „România liberă”. Raspunsul trece prin problema soliditatii statului de drept in Romania, cu concluzia ca o a doua Mare Unire ar putea fi la fel de putin ireversibila ca si cea din 1918, daca nu avem ”o ţară funcţională, cu instituţii puternice, bine condusă prin politici puse în slujba cetăţeanului”. ”România a fost destrămată pentru că a avut un stat slab, corupt şi incompetent. Nu pentru că ruşii şi nemţii au vrut să o destrame, ci pentru că au putut”.

Cristian Campeanu crede ca urmatorul proiect de tara ar trebui sa fie tocmai ”armonizarea cu Occidentul prin stat de drept, democraţie şi bună guvernare, economie dinamică şi infrastructură solidă”.

Un interviu cu ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, este difuzat de Ziare.com. Diplomatul roman combate ferm temeiurile campaniei antiromanesti din Marea Britanie, sub sperietoarea valului de imigranti romani si bulgari care ar urma sa navaleasca dupa ridicarea restrictiilor de acces pe piata muncii la 1 ianuarie.

Romanii nu sunt imigranti in marea Britanie, ci cetateni europeni care-si exercita dreptul de libera circulatie, spune ambasadorul, care reaminteste ceea ce statisticile britanice demonstreaza: romanii din Marea Britanie au un nivel de pregatire profesionala superior mediei britanicilor. 85% dintre au un loc de munca, media lor de varsta este intre 18-35 de ani, asadar sunt in plinatatea fortei lor de munca.

Proportia elitelor profesionale este impresionanta: 38% dintre romanii care muncesc acolo au studii superioare. Explicatia pe care o gaseste ambasadorul Jinga trimite la zona politicului. Partidul Independentei din Marea Britanie intra in apropiatele alegeri cu acest discurs anti-imigrationist, folosindu-se de calendarul liberalizarii accesului pentru romani pe piata muncii.
XS
SM
MD
LG