Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Din această zi, Republica Moldova intră pe un drum cu sens unic, spre Uniunea Europeană”


Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, la Vilnius
Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, la Vilnius

Primarul municipiului Chişinău în dialog cu Valentina Ursu, după prima zi a summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.


Europa Liberă: Domnule primar, fiind prezent aici, la Vilnius, ce semnificaţie atribuiţi dumneavoastră acestui eveniment care se produce în capitala Lituaniei, acest Parteneriat Estic?

Dorin Chirtoacă: „Consider că, din această zi, Republica Moldova intră pe un drum cu sens unic, spre Uniunea Europeană. Şi, în mod normal, nimeni şi nimic nu trebuie să ne oprească din acest drum. Iar peste zece ani, în cazul în care facem totul aşa cum trebuie, ar trebui să devenim membri deplini ai Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Ce vă motivează să spuneţi acest lucru, din moment ce despre articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene nu se vorbeşte nimic referitor la perspectiva europeană pentru ţările care fac pare din acest aranjament regional?

Dorin Chirtoacă: „Perspectiva europeană nu se oferă, perspectiva europeană se câştigă. Am urmărit cum s-a întâmplat în cazul Ţărilor Baltice, în cazul Cehiei,
Perspectiva europeană nu se oferă, perspectiva europeană se câştigă...
Poloniei, al Ungariei, dar şi al României, şi al Bulgariei, în 2007. Toate aceste state au manifestat voinţă clară de aderare şi au parcurs etapele, până când au reuşit să obţină şi calitatea de membru. În mod normal, pentru Republica Moldova, dacă vom avea nu doar lucruri frumoase de declarat şi lucruri pe jumătate făcute în realitate sau, şi mai grav, lipsă de transparenţă, lipsă de standarde, lipsă de reguli, legi neimplementate, dacă vom avea şi legi corect făcute, nu văd cum am putea fi refuzaţi în demersul nostru european. Mai ales că şi Europa cunoaşte situaţia particulară a naţiunii române şi anume faptul că a fost despărţită, în mod forţat, la 1940. Şi totul depinde absolut de noi, lucrurile sunt clare. Iar declaraţiile preşedintelui Băsescu nu cred că sunt întâmplătoare, mai ales, acuma înaintea summit-ului de la Vilnius.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicaţi îngrijorările Ucrainei de a se integra în Uniunea Europeană?

Dorin Chirtoacă: „Nu cred că este vorba despre îngrijorările Ucrainei, este vorba despre îngrijorări ale unei clase politice depăşite din Ucraina care nu are curajul să
Rusia, din păcate, nu îşi respectă partenerii...
promoveze destinul acestui stat, acestui popor şi, mai devreme sau mai târziu, energia poporului ucrainean va răbufni şi Ucraina tot va fi îndreptată spre Uniunea Europeană pentru că aşa este firesc. Rusia, din păcate, nu îşi respectă partenerii, tot timpul îi ia peste picior, tot timpul îi ia în bătaie de joc. Până şi faţă de Belarus, care face parte din Uniunea Vamală, Rusia are un comportament arogant. Ucraina a fost numită hoţ de gaze, acum câţiva ani, luată în bătaie de joc practic cu toate ocaziile. Şi dintr-odată – foarte multă dragoste pentru Ucraina.”

Europa Liberă: Federaţia Rusă este gata să investească mulţi bani ca Ucraina să renunţe la aspiraţiile europene. Ce poate oferi Uniunea Europeană pentru aceste state din Parteneriatul Estic, inclusiv pentru Moldova?

Dorin Chirtoacă: „Nu cred că destinul unui stat şi al unui popor trebuie negociat ca la piaţă. Există lucruri fireşti şi lucruri împotriva firii. Este firesc să facem parte din Europa, la fel cum este firesc şi pentru Ucraina, la fel cum s-a întâmplat pentru alte popoare slave, de fapt, din Estul Europei. Cehii, polonezii au optat pentru Uniunea Europeană pentru că aici vorbim despre democraţie şi perspectiva unui viitor mai bun. De ce atunci Rusia, care oferă tot timpul gaz ieftin în schimb, nicidecum nu poate să ajungă la prosperitate, în condiţiile în care lucrurile acestea se întâmplă de aproape 100 de ani în ceea ce priveşte iluzia unei vieţi mai buni, dar – lipsă de democraţie, dictatură, duble standarde. Cu alte cuvinte, de fapt, Rusia nu prea are ce oferi Ucrainei, decât să o momească acum, pe termen scurt, să rezolve problemele unor politicieni fie de la Moscova, fie de la Kiev. Şi, în cele din urmă, Ucraina să fie batjocorită, încă o dată, cum s-a întâmplat şi anterior.”

Europa Liberă: Şi UE ce poate oferi?

Dorin Chirtoacă: „Uniunea Europeană poate oferi un parcurs pe termen lung pentru oricare stat, pentru oricare naţiune, în cazurile în care sunt respectate reguli, standarde şi lucrurile sunt aşezate corect şi logic. Dovadă este chiar şi Vilniusul, unde ne aflăm, aici, Ţările Baltice, dovadă sunt toate statele din Europa de Est care au ieşit din sărăcie în 1989, din stagnare şi dintr-o zonă gri, urâtă şi au ajuns astăzi să fie aproape în rând cu popoarele şi cu ţările vest-europene.”

Europa Liberă: Ce o aşteaptă pe Transnistria, în caz că Moldova se apropie de UE?

Dorin Chirtoacă: „Transnistria va avea şansa Germaniei de Est, în cazul în care noi, în următorii 10 ani, vom face ceea ce trebuie şi nu vom ajunge, întâmplător sau cu
Transnistria va avea şansa Germaniei de Est...
voia unor politicieni, în şanţ. Depinde dacă vom reuşi să valorificăm sprijinul pe care îl primim din partea Uniunii Europene. În momentul în care noi vom face acest lucru, vom putea întinde o mână şi Transnistriei.”

Europa Liberă: Evgheni Şeşvciuk a declarat că Transnistria nu va supravieţui, fără ajutorul Federaţiei Ruse şi în niciun caz nu a vorbit despre autorul din partea Chişinăului sau al Uniunii Europene.

Dorin Chirtoacă: „Eu cred că Rusia nu va putea supravieţui, în condiţiile în care va continua politica dublelor standarde şi propagandei de tip sovietic şi practic a unei dictaturi feroce, în condiţiile în care şi poporul rus evoluează. Este nevoie de schimbări, în fiecare societate, în funcţie de maturizarea societăţii, în funcţie de ataşamentul faţă de nişte valori care s-au dovedit a fi mai aproape de om, de firea umană. Europa a reuşit acest lucru, poate nu este un model perfect. Aşa cum spunea şi prim-ministrul Marii Britanii Churchill, poate democraţia este cel mai mic rău în ceea ce priveşte o formă de guvernare, dar altceva mai bun nu s-a inventat. Şi cine fuge de democraţie, fuge de el însuşi.”

Europa Liberă: De ce Bruxelles-ului i-ar trebui aceste relaţii cu Estul, dacă UE are o sumedenie de probleme pe interior?

Dorin Chirtoacă: „Explicaţia este simplă. Acum 2000 de ai, popoarele mai mari şi mai puternice le cucereau pe cele mai mici şi mai slabe, prin forţa armelor. Şi, după aceea, încercau să civilizeze zonele care erau încă populate nu de naţiuni, ci de triburi. Acum însă s-a păstrat un decalaj, o diferenţă între Estul Europei şi Vestul Europei. Şi, din păcate, Estul Europei reprezintă şi, respectiv, într-o anumită măsură, putem vorbi chiar şi de un pericol, pe termen mediu şi lung. Şi atunci Europa preferă să vină cu soluţii pentru civilizarea, pentru modernizarea şi a acestor societăţi, pentru a impune reguli, pentru a aduce standarde. Şi, prin aceasta, întreaga Europă să capete stabilitate, să capete dezvoltare, să capete perspectivă şi să poată concura, la nivel mondial cu ceilalţi poli de putere politică şi economică din lume.”

Europa Liberă: Un raport al Transparency International, dat publicităţii recent, spune că, la Vilnius, UE nu trebuie să ignore corupţia partenerilor. E un semnal destul de serios inclusiv pentru Republica Moldova.

Dorin Chirtoacă: „Mi-aş dori ca, din acest punct de vedre, să treacă de la vorbe la fapte pentru că, într-adevăr, Europa a închis şi închide foarte mult ochii la fărădelegile
Europa a închis şi închide foarte mult ochii la fărădelegile care au loc în Estul Europei, inclusiv în Republica Moldova...
care au loc în Estul Europei, inclusiv în Republica Moldova. Lucruri de genul Banca de Economii şi Aeroportul sunt în totală incompatibilitate cu standardele europene. Nu o dată, am atras atenţia asupra faptului că noi băgăm acuma gunoiul sub preş, în încercarea de a trage mai aproape Republica Moldova de Europa, în cadrul Parteneriatului Estic. Dar cu asemenea situaţii, cum le avem noi, la capitolul calitatea actului de guvernare, noi nu avem cum să devenim membri. Ori se schimbă lucrurile în interiorul Republicii Moldova, ori Uniunea Europeană nu va face următorul pas. Aşa s-a întâmplat şi în cazul României, aşa s-a întâmplat şi în cazul celorlalte ţări din Europa de Est. La noi, de fapt, se încearcă să se pună în aplicare următorul lucru: ar fi bine să avem şi gaz ieftin din partea Rusiei, şi bani de la Uniunea Europeană şi, dacă se poate, şi paşaport românesc şi, în felul acesta, să rezolvăm toate problemele. Probabil, dacă s-ar mai inventa un paşaport galben, am umbla cu tricolorul în buzunar: albastru – moldovenesc, roşu – românesc şi unul galben, ca să o mai facem şi pe aceasta. Nu merge aşa: ori avem standarde în toate domeniile, ori Europa nu va mai face pasul următor, pentru a ne oferi şi perspectiva aderării. Dar aici depinde foarte mult şi de societatea noastră. Noi nu trebuie să închidem ochii la lucrurile incorect făcute, în numele, mai ales, a integrării europene. Aceasta nu este integrare europeană. Aceasta însemnă a profita şi chiar a-i folosi pe partenerii europeni care altfel lucrează şi altfel gândesc.”

Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, la Chişinău, este aşteptat secretarul american, domnul Kerry. Cum credeţi, de ce Washingtonul e preocupat de integrarea europeană a Republicii Moldova?

Dorin Chirtoacă: „Din câte înţeleg, în primul şi în primul rând, este aşteptat la Chişinău preşedintele Traian Băsescu şi nu este exclus să ajungă chiar azi seară,
În primul rând, este aşteptat la Chişinău preşedintele Traian Băsescuşi şi nu este exclus să ajungă chiar azi seară...
din ceea ce am auzit. Dar deocamdată nu pot confirma sută la sută. Sunt doar lucruri pe care le-am auzit aici.”

Europa Liberă: Cine l-ar fi invitat?

Dorin Chirtoacă: „Nu am cum să ştiu. Nu am vorbit pe acest subiect. Dar ceva pluteşte în aer, cum se spune. Au apărut mai multe discuţii în presa din România, am înţeles, şi în presa de la Chişinău. Dar, indiferent că va veni sau nu va veni, oricum preşedintele României este binevenit la Chişinău şi noi întotdeauna vom fi gata să îl primim. În ceea ce priveşte vizita secretarului de stat american, John Kerry, americanii şi Statele Unite, aş spune că, au fost partenerul cel mai de nădejde al Republicii Moldova şi al tuturor statelor din fostul lagăr socialist, în ceea ce priveşte ruperea de URSS şi, respectiv, revenirea în familia europeană. Din ’89-’90-’91, Statele Unite ale Americii, de fapt, au fost acei care au susţinut şi mai puternic chiar decât statele din Vestul Europei revenirea în familia europeană. Este cunoscut faptul că Statele Unite ale Americii au fost, sunt şi rămân, la ora actuală, cel mai mare promotor al democraţiei şi al libertăţii în lume. Aceasta se bazează şi pe forţa economică, şi pe forţa militară pe care o au Statele Unite şi pe faptul că ei, nu o dată, s-au confruntat deschis cu Uniunea Sovietică, cu
Cred că Statele Unite ar trebui să revină, pentru că anume Statele Unite reprezintă garanţia succesului Republicii Moldova, în parcursul său european...
Federaţia Rusă în problemele care ţin de organizarea mapamondului, în sensul promovării democraţiei. Şi, din acest punct de vedere, faptul că, în ultima perioadă, din ce am perceput eu, Statele Unite nu au fost tocmai prezente în procesele din Republica Moldova nu cred că este bine. Cred că Statele Unite ar trebui să revină, pentru că anume Statele Unite reprezintă garanţia succesului Republicii Moldova, în parcursul său european.”

Europa Liberă: Cu ce mesaj vă întoarceţi la Chișinău pentru cei care ascultă Europa Liberă? Şi vă adresez această întrebare tocmai pentru că se împlinesc trei ani de guvernare pro-europeană, fără PL.

Dorin Chirtoacă: „Mesajul pentru cei de acasă este următorul: acuma trebuie tot ceea ce facem să facem pentru Europa. Acuma trebuie să fim toţi pentru Europa, acuma Moldova trebuie să fie pentru Europa. Moldova trebuie să aleagă în continuare Europa şi nimic altceva, dacă vrem vreodată să avem viaţă mai bună. Şi, indiferent de disensiunile care există în politica din Republica Moldova, mă rog, cu excepţia Partidului Comuniştilor şi tot ceea ce înseamnă tabără pro-rusă, în rest, cred că ar trebui să înţelegem că, în mod normal, fiecare are loc sub soare sau este firesc ca fiecare partid politic democratic din cele parlamentare, cel puţin, să aibă loc sub soare mai departe şi şansa este ca să nu se încerce, din nou, lupta sterilă, fratricidă care a avut loc în ultimii patru ani. Pentru că aceasta ar putea duce la un singur lucru – la revenirea comuniştilor la putere. Şi acesta ar fi şi mesajul: în ciuda tuturor disensiunilor, acuma trebuie să fim toţi pentru Europa. Şi avem şansa pe viitor să avem şi o viaţă mai bună.”

Europa Liberă: Nu faceţi parte din delegaţia oficială a Republicii Moldova, prezentă aici, la summit-ul de la Vilnius. Aţi reuşit să schimbaţi, cel puţin, câteva vorbe cu autorităţile de la Chişinău prezente aici?

Dorin Chirtoacă: „Da, a fost chiar o glumă care, sper, într-o bună zi, va deveni realitate. Nu fac parte din delegaţia oficială a Republicii Moldova, fac parte însă din
La Vilnius, am ajuns pe la Bucureşti, cu ajutorul preşedintelui României, domnului Traian Băsescu...
delegaţia Uniunii Europene, din delegaţia Comitetului Regiunilor. Am primit o invitaţie de la Bruxelles şi aşa s-au potrivit lucrurile să fie că, la Vilnius, am ajuns pe la Bucureşti, cu ajutorul preşedintelui României, domnului Traian Băsescu, în acelaşi avion, cu care am discutat pe drum despre problema Ucrainei şi am vorbit aceleaşi lucruri pe care vi le-am spus şi dumneavoastră. Iar cu colegii de la Chişinău ne-am întâlnit la hotelul unde sunt dânşii cazaţi pentru că stăm în hoteluri diferite, ne-am salutat şi ne-am luat de vorbă cine şi cu ce a venit. Dânşii au spus că au avionul lor şi, respectiv, erau foarte mândri de acest lucru. Zic: „Păi, şi noi avem avionul nostru”. Mă refer la avionul cu care am venit cu preşedintele României. Şi am adăugat: „Sunt sigur că, într-o bună zi, cu toţii, veţi veni şi dumneavoastră în avionul nostru”. La care domnul Lupu a spus: „Păi, eu nu cred”. Zic: „Cu siguranţă, şi dumneavoastră, şi dumneavoastră, toată lumea. Şi nu este exclus şi comuniştii să cadă pe coadă”, cum se spune la noi.”
XS
SM
MD
LG